Avenç en la desescalada
La mascareta a l’aire lliure deixarà de ser obligatòria a Espanya el 26 de juny
Sánchez anuncia la important mesura de relaxació durant la clausura de la reunió del Cercle d’Economia a Barcelona
«Aquest serà l’últim cap de setmana» amb la mascareta a la via pública, assenyala el president, que aprovarà la iniciativa en un Consell de Ministres extraordinari dijous que ve
Les mascaretes Espanya a l’exterior deixaran de ser obligatòries a partir del 26 de juny, dissabte de la setmana que ve, sempre que es guardi la distància interpersonal mínima d’un metre i mig. Després de diverses setmanes en què Fernando Simón anunciava que la mesura era a prop, Pedro Sánchez ha decidit aquest divendres donar ell mateix la bona notícia durant la seva participació en la clausura de la XXXVI reunió del Cercle d’Economia.
Primer, el president del Govern ha mostrat el seu «optimisme» sobre la recuperació econòmica, perquè Espanya, ha dit, «superarà totes les previsions» a curt termini. «I, ja que parlem d’optimisme, m’agradaria fer un anunci important: el Consell de Ministres es reunirà de forma extraordinària dijous que ve i proposarà que les mascaretes a l’aire lliure deixin de ser obligatòries a partir del 26 de juny», ha explicat.
«Les nostres cares recuperaran en els pròxims dies el seu aspecte normal. Amb això tornarem a disfrutar d’una vida al carrer sense mascareta [...]. Ho farem perquè estem complint totes les fites que ens hem marcat davant la pandèmia. Per tot això, aquest serà l’últim cap de setmana amb mascareta en exteriors», ha dit Sánchez.
Es tracta d’una iniciativa que bona part de les autonomies reclamava des de fa setmanes en vista de la baixada dels contagis i sobretot del vertiginós ritme de la campanya de vacunació en les últimes setmanes. Al voltant del 50% dels espanyols ja ha rebut almenys una dosi. Molts països han fet aquest pas en els últims dies: França, el Regne Unit, Polònia i els Estats Units, entre d’altres. Ara s’hi suma Espanya.
Els experts comparteixen la mesura anunciada per Sánchez. «D’aquí 10 dies rondarem, probablement, una incidència de 70 casos per cada 100.000 habitants [ara és de 96] i amb més cobertura de vacunació, fins i tot en la població menor de 40 anys –assenyala José Martínez Olmos, exdirector general de Sanitat i professor de l’Escola Andalusa de Salut Pública–. I cap a mitjans de juliol, no serà estrany que la major part del territori estigui al voltant de 50 o menys, juntament amb una àmplia cobertura vacunal. Això sí, segurament la mascareta serà necessària a l’interior i al transport públic, així com quan hi hagi grans aglomeracions. Fa falta continuar tenint consciència que encara no hem acabat amb la pandèmia. En especial, la població encara no vacunada ha de seguir amb els mecanismes de prevenció».
Efectivitat en dubte
L’efectivitat de la mascareta a l’exterior per fer front al coronavirus l’han posat en qüestió nombrosos estudis científics, ja que els contagis són escassos a l’aire lliure, a diferència de l’interior, on continuarà sent obligatòria.
A principis d’any, un equip de científics va dibuixar la següent hipòtesi a Milà: a la ciutat del nord d’Itàlia, el 10% del gairebé milió i mig d’habitants està infectat. En una situació tan greu com aquesta, mai viscuda en cap lloc durant la pandèmia, els investigadors van ocupar models matemàtics i van concloure que el subjecte en qüestió hauria d’estar més de 31 dies seguits en la via pública, exposant-se contínuament sense mascareta, per contraure el patogen.
Gairebé un any i mig després del virus més intensament estudiat de la història, les proves no paren d’acumular-se: l’exterior, sempre que es guardi la distància, suposa un risc molt baix de contagi. Un estudi a finals de 2020 va analitzar 1.245 casos a la Xina i només en va trobar un en el qual la transmissió va tenir lloc a l’aire lliure. L’organisme encarregat de vigilar les malalties infeccioses a Irlanda, anomenat Health Protection Surveillance Centre, va assenyalar a principis d’abril que dels 232.164 casos detectats al país fins al moment, el nombre de contagis a l’exterior va ser de 262: al voltant . És a dir, al voltant del 0,1%.
Com en altres ocasions, Sánchez ha volgut ser qui donés la bona notícia. Les grans fites en la lluita contra la pandèmia les ha anunciat ell: des del final del confinament estricte a finals d’abril de l’any passat fins als principals avenços en la campanya de vacunació.
El reial decret
El final de la flexibilització de la mascareta passa per la derogació de l’article 6 de la llei 2/2021, del 29 de març passat, que prescriu l’obligatorietat de la peça tant a l’interior com a l’exterior, sigui quina sigui la distància, fins que s’acabi l’emergència sanitària derivada de la pandèmia. L’Executiu ha optat per la via més ràpida: dijous aprovarà un decret que entrarà en vigor dissabte i deixarà sense efecte aquesta norma. En els 30 dies següents, la nova llei haurà de ser ratificada pel Congrés, una cosa que el Govern, si no hi ha sorpreses, aconseguirà sense problemes, amb el suport de la majoria dels grups parlamentaris.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao