Final de la protecció facial a l’exterior

Simón aconsella portar sempre «una mascareta a la butxaca» per si de cas

  • «Que ens la podem treure no significa que ens l’hàgim de treure. Si algú la vol continuar portant, benvingut sigui», explica

Simón aconsella portar sempre «una mascareta a la butxaca» per si de cas

J. Hellín / Europa Press / Pool

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

La pandèmia continua descendint a Espanya, però la mascareta –una protecció col·lectiva davant la Covid– no desapareixerà dels nostres bolsos o motxilles. Aquest cap de setmana, el Govern modificarà la llei per la qual va imposar el seu ús en tots els llocs llevat del domicili particular. A partir de dissabte, ja no serà obligatori portar-la a l’aire lliure sempre que es respecti la distància interpersonal. Això no significa que ens l’hàgim de treure obligatòriament. «Que ens la podem treure no significa que ens l’hàgim de treure. Si algú la vol continuar portant, benvingut sigui. En podem portar tots una a la butxaca», acaba d’explicar Fernando Simón en la seva habitual compareixença setmanal davant la premsa.

El portaveu tècnic de l’Executiu en la pandèmia ha afegit que dimecres, després del Consell Interterritorial de Sanitat, es donaran tots els detalls de les situacions concretes en les quals podrem no utilitzar mascareta a l’exterior. Simón ha remarcat que a l’eliminar aquesta protecció haurem «d’aplicar millor la resta» de mesures anti-Covid. Per exemple: la distància interpersonal.

Andalusia, l’única comunitat la incidència de la qual supera els 150 casos per 100.000 habitants (la mitjana espanyola està en 92), s’ha mostrat una mica reticent a la possibilitat de retirar la mascareta als exteriors. ¿Podrà alguna comunitat autònoma continuar obligant els seus ciutadans a portar-la a l’exterior? «No ho sé. No soc advocat», ha al·legat Simón, que alhora ha destacat que el canvi normatiu serà molt concret i específic i no deixarà espai als dubtes.

Malgrat la modificació legal, els fabricants espanyols de mascaretes mantenen les seves perspectives sobre la seva producció. Així ho han dit fonts de l’Associació Espanyola de Fabricants de Mascaretes, Bates i EPI (OESP) i dues de les empreses que en els últims mesos s’han destacat per la seva producció, una a Alcalá de Henares (Madrid) i una altra a Béjar (Salamanca), informa Efe.

¿És recomanable que els més grans –un sector de població amb un índex altíssim de vacunació– continuïn utilitzant mascareta? «No s’ha de tenir por, però sí prudència», ha recomanat Simón després de recordar que l’efectivitat general de les vacunes és del 90% i això significa que un de cada deu vacunats no desenvolupa la immunitat.

Informe de vacunació

Precisament, el Ministeri de Sanitat ha fet públic un informe sobre l’impacte dels vials a les residències, on viu el sector de població més vulnerable al coronavirus. L’estudi va començar al desembre, quan l’Araceli, de 96 anys, va rebre la primera vacuna a Guadalajara, i va acabar a l’abril. Les dades confirmen que els sèrums ofereixen als residents un 71% de protecció davant la infecció (simptomàtica o asimptomàtica), un 88% davant l’hospitalització i un 97% davant la mort.

Notícies relacionades

La vacunació segueix amb velocitat de creuer a Espanya, tot i que ha registrat un lleuger descens a causa d’un problema amb l’arribada de Janssen. El 30% de la població ja té la pauta completa i el 49% almenys té una dosi. Aquesta setmana es rebran quatre milions de vials, la majoria de Pfizer, amb la qual cosa Sanitat pensa arribar a temps per a la gran fita de finals d’agost: arribar a la immunitat de grup amb el 70% de la població injectada. 

¿Es pot torçar tot de nou, com ja vam veure el 2020? Sí. És poc probable, però es pot. ¿Pot ser que tornem a utilitzar mascareta a tots els espais? Sí. És poc probable, però pot passar. «No s’ha de marcar a foc res. Aquesta pandèmia ens ha donat diverses lliçons. Entre les quals, que no s’han de descartar mesures i que les mesures s’ajusten a la situació de l’epidèmia. No val la pena marcar calendaris estrictes», ha conclòs el doctor Simón.