La desescalada en exteriors
Nova norma sobre mascaretes: caldrà portar-la a mà per si cal utilitzar-la
El tapaboques continuarà sent obligatori en carrers freqüentats, en recintes tancats i el transport públic
Espanya arriba a una nova fita en la vacunació: el 50% dels espanyols ha rebut la primera dosi
Després de les queixes d’algunes autonomies per no conèixer per endavant les condicions de flexibilització de l’ús de les mascaretes en exteriors anunciada per Pedro Sánchez i que entrarà en vigor el pròxim dissabte, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha detallat aquesta tarda als consellers del ram els criteris que s’inclouran al reial decret que aprovarà aquest dijous un Consell de Ministres extraordinari.
Bàsicament i com ja s’havia difós, la regla principal és que no serà obligatori portar el tapaboques a l’aire lliure sempre que es pugui mantenir la distància de seguretat de metre i mig. Però aquest dimecres s’ha incidit que caldrà portar la peça sempre a mà per quan hi hagi un encreuament amb altres persones i no pugui guardar-se la distància, s’entri en un carrer freqüentat o en un recinte tancat. I és que la mascareta continua sent necessària en interiors o el transport públic, tret dels barcos, dins del camarot o la coberta si, de nou, no hi ha altres passatgers a prop.
Així mateix, en aglomeracions o actes multitudinaris a l’aire lliure s’haurà d’utilitzar, tret que es tracti d’esdeveniments on les persones estan assegudes a més d’1,5 metres. Si bé, el Govern no n’exigirà l’ús en residències o recintes on treballin empleats essencials, com un parc de bombers, sempre que estiguin vacunats el 80% dels usuaris amb pauta completa. I en els geriàtrics continuarà sent obligatòria per al personal i les visites.
La reclamació
Aquests criteris emanen de la proposta realitzada per la ponència d’alertes, formada pels experts en salut pública que assessoren les autonomies i el Govern, per la qual cosa, en termes generals, han sigut ben acollits per les comunitats, que poden fer les seves pròpies recomanacions. De fet, feia dies que diverses autonomies reclamaven que es fes aquest pas, en línia amb les decisions preses per altres països de l’entorn europeu. Catalunya, això sí, ha demanat que el redactat final permeti «certa regulació en funció de les realitats epidemiològiques i territorials».
El reial decret que aprovarà el Consell de Ministres i que modificarà la llei 2/2021, del 29 de març, que va prescriure l’obligatorietat de la mascareta en interiors i exteriors, no entrarà en casuístiques concretes, segons ha explicat la ministra en la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial. Si bé, s’ha encarregat a la ponència d’alertes que estudiï la situació que s’obre a partir de dissabte i els dubtes que vagin sorgint en l’aplicació de la nova normativa per aprovar, si és necessari, més concrecions.
A més, si torna a créixer de forma preocupant el nombre de contagis i pujar la pressió hospitalària, una cosa poc probable però no descartable, es podria endurir, una altra vegada, l’ús de mascaretes perquè, segons ha destacat la ministra, ha sigut «una de les mesures que més impacte ha tingut» en la contenció de l’epidèmia. Però l’eficàcia es concentra sobretot en els espais tancats, ja que en exteriors diversos estudis científics demostren que la probabilitat d’infectar-se és escassa.
La vacunació
La flexibilització és possible perquè l’expansió del virus continua el seu «descens lent», gràcies que la vacunació, ha tornat a reiterar Darias, «va com un tret». La incidència acumulada a 14 dies per 100.000 habitants se situa, no obstant, per tercer dia consecutiu en 92, amb set autonomies, entre les quals Catalunya (amb 101) per sobre de la mitjana. A porta tancada, Darias ha alertat que encara es poden produir «brots importants» en la població no vacunada i en la roda de premsa ha fet una «crida a la prudència» a la gent més jove.
Notícies relacionadesNo obstant, aquest dimecres s’han complert dues noves fites a la campanya: el 50% de la població té ja una dosi (més de 23 milions de persones) i més del 30% (en concret el 31,9%, cosa que suposa més de 15 milions d’espanyols) disposa de la pauta completa, gràcies que s’ha produït un nou rècord diari, amb més de 680.000 dosis administrades. Això suposa, segons ha remarcat Darias, que el 82% de la població més de 40 anys ha sigut punxada en una ocasió i el 47% disposa de la protecció total.
A més, el creixement continuarà la setmana vinent, quan s’esperen rebre quatre milions de dosis més. Amb això, en la segona setmana de juliol es preveu arribar al quart objectiu marcat per Sánchez al calendari de vacunació: que hi hagi 25 milions de persones amb la pauta completa. La tercera meta, que era arribar a 15 milions d’espanyols el 14 de juny, s’ha retardat uns dies per les demores en les entregues de Janssen.
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- Olmo pateix una sobrecàrrega muscular i demà no jugarà contra el Benfica
- Veïns de la ‘nova Diagonal’ denuncien pífies a les voreres
- L’alto el foc a Gaza entra en vigor i Hamàs allibera les primeres ostatges
- RT va fomentar la polarització en moments crítics per a Espanya