Avís d’ISGlobal
Els experts dubten de si amb el 70% de la població vacunada hi haurà immunitat de grup
El fet que hi hagi asimptomàtics, que el mateix virus estigui canviant i que hi hagi variants més contagioses ha fet que alguns epidemiòlegs elevin la xifra necessària d’immunització al 85%
Metges experts en salut pública i immunòlegs de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) consideren que «no està clar» el percentatge de població vacunada necessari per aconseguir la immunitat de grup i no consideren «segur» que s’hi arribi amb el 70% de la població vacunada.
En un informe que firmen la doctora de Salut Pública de l’Hospital Clínic, Clara Marín; la coordinadora d’anàlisi d’ISGlobal, Oriana Ramírez; les immunòlogues Carlota Dobaño, Gemma Moncunill i Adelaida Sarukhan, i el cap del grup d’investigació en Sistemes de Salut d’ISGlobal, JKeffrey V. Lazarus, alerten que «no hi ha un percentatge màgic d’immunització que proporcioni immunitat de grup davant un patogen».
«Ni tan sols és segur que aquest objectiu sigui possible, l’afirmació que aconseguirem la immunitat col·lectiva en 100 dies es basa més en la logística que en l’epidemiologia», afirmen, tot i que reconeixen que, si no hi ha retards en l’arribada de les vacunes compromeses, hi haurà prou dosis per complir els objectius del Govern d’haver vacunat el 70% de la població a l’agost o el setembre.
Després de recordar que quan cada portador infecta menys d’una persona, el brot desapareix lentament, per la qual cosa es creu que el percentatge de dos de cada tres, és a dir, entre el 60% i 70% que ja no contagiïn aconsegueix la immunitat col·lectiva, afirmen que hi ha «factors que han fet a la comunitat científica dubtar d’aquest rang».
El fet que hi hagi infectats asimptomàtics, que el mateix virus estigui canviant i que hi hagi variants més contagioses ha fet que alguns epidemiòlegs elevin la xifra necessària d’immunització al 85% de la població vacunada o amb anticossos per haver passat la malaltia.
Però, a més, afegeixen que hi ha un altre factor clau, que és si la immunització es distribueix de manera equitativa.
«Si hi ha una cobertura vacunal del 90% en una zona geogràfica i d’un 60% en l’altra, per exemple, el percentatge general de vacunació no reflectirà la realitat», alerten els experts, que també avisen que la població infantil encara no estarà vacunada.
«En el cas de la SARS-CoV-2, encara no està clar si aconseguirem l’eliminació de la malaltia o només el control funcional de la pandèmia, evitant hospitalitzacions i morts gràcies a les vacunes i possibles tractaments futurs», afirmen en el seu informe.
A més, posen com a exemple el xarampió, la malaltia infecciosa prevenible mitjançant vacunes amb més taxa de contagi, que necessita un 95% de la població vacunada per eliminar la malaltia.
També esmenten que en el cas de la rubèola es necessita entre el 84 i el 88% de la població vacunada per crear immunitat de grup, entre el 82 i 92% en el cas de la parotiditis, entre un 92 i un 96% per a la tos ferina, entre el 80 i el 85% en la pòlio i es desconeix el percentatge per evitar les epidèmies de la grip.
Una distribució de la vacuna a tot el món molt heterogènia, que les vacunes no frenin completament la transmissió del coronavirus, les diferents variants, el comportament de les persones i el desconeixement de quant dura la immunitat són altres «obstacles» a tenir en compte, segons els experts d’ISglobal, centre impulsat per la Fundació La Caixa.
Davant aquest panorama, els metges i immunòlegs recomanen «no oblidar les mesures preventives no farmacològiques, perquè, tot i que hi hagi immunitat de grup, el virus no desapareixerà sobtadament, per la qual cosa és essencial no relaxar les mesures no farmacològiques com la distància social i les mascaretes en llocs tancats, tot i que les taxes de vacunació arribin a nivells alts».
Posen com a exemple el cas de Xile que, malgrat comptar amb una alta taxa de vacunació, de prop del 50%, «s’enfronta a una situació epidemiològica complexa amb un gran augment de casos».
«El percentatge de persones vacunades no és un número màgic i ha de ser tingut en compte dins del seu context», admeten els experts, que demanen «no deixar ningú enrere» perquè, «mentre hi hagi països sense accés a una àmplia vacunació, hi continuarà havent brots i apareixeran noves variants que posaran en perill tots els països».
Segons l’informe, fins i tot si no s’arriba a generar immunitat de grup, «com més gran sigui la cobertura vacunal, millor serà el maneig i control de la pandèmia».
«Les vacunes –recorden– no tenen l’únic objectiu de crear immunitat de grup, sinó també el de protegir les persones, especialment les més vulnerables, de la malaltia i les seves conseqüències».
Notícies relacionadesTambé recomanen «no desestimar l’estratègia de ‘control funcional’. Hi ha malalties, com la grip, per a les quals mai arribarem a la immunitat de grup. Encara no està clar si el SARS-CoV-2 pertany a aquest grup, però en qualsevol cas és important continuar vacunant la població per aconseguir un control efectiu de la pandèmia, evitant hospitalitzacions i morts».
«Tot i que no aconseguim erradicar la Covid-19, podem reduir la taxa de mortalitat, els contagis i les conseqüències socials de la malaltia, la qual cosa és un assoliment en si mateix», conclouen.
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- Olmo pateix una sobrecàrrega muscular i demà no jugarà contra el Benfica
- Veïns de la ‘nova Diagonal’ denuncien pífies a les voreres
- L’alto el foc a Gaza entra en vigor i Hamàs allibera les primeres ostatges
- RT va fomentar la polarització en moments crítics per a Espanya