Un mes a Tenerife

El barco ‘Ángeles Alvariño’ abandona la recerca d’Anna i Tomás Gimeno

El barco ‘Ángeles Alvariño’ abandona la recerca d’Anna i Tomás Gimeno

CARSTEN W. LAURITSEN

3
Es llegeix en minuts

El barco oceanogràfic ‘Ángeles Alvariño’ ha salpat aquest dimecres des del port de Santa Cruz de Tenerife rumb a Cadis, després que el jutjat que instrueix el suposat doble assassinat de Tomás Gimeno a les seves filles Olivia i Anna hagi considerat impossible fer més troballes al fons del mar. El barco, cedit per l’Institut Espanyol d’Oceanografia per a la investigació del cas, ha sortit a les 16.20 hora local des del moll sud del port de Tenerife.

Durant el mes que ha estat a Tenerife, després de successives pròrrogues negociades entre la Delegació del Govern, el Govern de les Canàries i el Ministeri de Ciència i Innovació, ja que la previsió inicial és que hi estigués entre vuit i nou dies, ha contribuït decisivament a donar gairebé per tancat un cas que semblava de difícil resolució. De fet, fonts de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil van reconèixer en el seu moment que es tractava d’una de les investigacions més complexes a què ha fet front per un motiu fonamental: la dificultat de trobar pistes en la immensitat de l’oceà.

Amb l’ajuda d’un sonar d’escombrada lateral i un robot no tripulat, la tripulació de l’‘Ángeles Alvariño’ va localitzar el 10 de juny, a uns 1.000 metres de profunditat, i va poder recuperar el cadàver de la nena més gran, Olivia, dins una bossa d’esport lligada a l’àncora de l’embarcació del pare. Al costat d’aquesta bossa n’hi havia una altra de similars característiques en què, suposadament, Tomás Gimeno va ficar el cos de la filla més petita, Anna, però estava trencada i buida.

Després d’aquesta troballa, l’‘Ángeles Alvariño’ va trobar dues ampolles d’oxigen en una zona més allunyada, on els investigadors sospiten que Tomás Gimeno es va llançar al mar per suïcidar-se.

Informe del barco

La titular del Jutjat de Violència sobre la Dona número 2 de Tenerife ha decidit autoritzar aturar la recerca de més indicis per part de l’‘Ángeles Alvariño’ partint d’un informe elaborat pel cap d’operacions del barco. Aquest qualifica de «completament inabordable» l’exploració a la zona on hipotèticament es podrien localitzar nous indicis relacionats amb el cas.

Els investigadors temen que atesos els corrents submarins a la zona «no es pot assegurar que un cos llastat amb un cinturó de busseig no es desplaçaria rodant podent arribar a un lloc no determinat i, per tant, fora de la capacitat de recerca que disposem». Segons va poder comprovar la Guàrdia Civil en el marc de les seves investigacions, en «la llarga deriva» de la llanxa del supòsit filicida després de la pèrdua de senyal del seu mòbil, durant un curt període de temps els motors van tornar a funcionar i va portar a terme una navegació d’uns tres minuts.

Notícies relacionades

L’informe remès a la jutge explica que el punt on va tornar a parar els motors es va convertir en el més probable on Tomás es podria haver llançat al mar, i és a partir d’aquest que es va fixar una nova àrea de recerca, d’uns 500 metres. Posteriorment, es va ampliar el radi de recerca en dues ocasions, fins i tot en una zona «molt escarpada amb gran quantitat de barrancs i esquerdes» en què es van produir «enganxades importants» del cable umbilical que uneix el submarí amb el barco en unes roques del fons, i en una ocasió va ser necessària gairebé una hora per poder alliberar-se.

A banda de l’«altíssim risc» de pèrdua del robot submarí, amb un cost que va superar el milió d’euros, l’orografia feia que la recerca fos «bastant menys eficaç» en aquesta zona, ja que «per la quantitat d’esquerdes i barrancs i la seva profunditat, de vegades de centenars de metres, no ens permeten assegurar en absolut que a les zones ja mirades no hi hagi el cos de Tomás o algun altre objecte procedent de l’embarcació».