Indicadors disparats

Catalunya supera els 5.000 contagis en 24 hores i pugen els ingressos

No hi havia una xifra de positius tan alta des de gener, després de les festes de Nadal

Catalunya supera els 5.000 contagis en 24 hores i pugen els ingressos

JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts

Tots els indicadors epidèmics continuen empitjorant a Catalunya, on continuen disparats els contagis, amb 5.206 nous diagnòstics en les últimes 24 hores i una mitjana d’edat que va baixar per primera vegada ahir dels 29 anys i aquest dijous se situa en 28,7. No hi havia una xifra de positius tan alta des de gener, després de les festes de Nadal, quan en un dia es van detectar 7.000 casos.

L’augment de contagis entre els joves sense vacunar està afectant sobretot les assistències als ambulatoris, però no les unitats ucis dels hospitals, que continuen baixant. Al revés que els ingressos: avui hi ha més hospitalitzats que ahir.

Segons les dades actualitzades aquest dijous per Salut, a Catalunya hi ha 473 persones hospitalitzades amb Covid, 15 més que dimecres, de les quals 119 (10 menys) estan greus a l’uci.

Els casos confirmats per tota mena de proves des de l’inici de l’epidèmia ascendeixen a 715.535, dels quals 5.206 han sigut diagnosticats en les últimes 24 hores. També s’han notificat tres morts. On més empitjoren els indicadors és a la ciutat de Barcelona i el seu entorn metropolità.

La velocitat de propagació del virus és d’1,54, dotze centèsimes més que dimecres, és a dir, que cada 100 infectats contagien de mitjana 154 persones, de manera que hi ha transmissió comunitària descontrolada, mentre que el risc de rebrot (EPG) segueix disparat a 199 punts, 35 més que la vigília.

El grup d’investigadors Biocom Sc, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha alertat aquest dijous que el Rt de la setmana passada estava entre 3 i 4, doblant els casos cada tres dies. Així, una persona va contagiar de mitjana entre tres i quatre persones més, la majoria joves. Així les coses, els investigadors han remarcat que els efectes no es poden veure als hospitals ara i caldrà esperar una o dues setmanes per comprovar-los. De moment, diuen, hi ha pujades molt lleus en planta. En el cas de les ucis, caldrà veure el nivell de protecció que oferiran les vacunes. Ho han explicat en un fil a Twitter:

La mortalitat

Notícies relacionades

Tornant a les dades del dia, altres indicadors segueixen a l’alça: la incidència acumulada de casos en els últims 14 dies per cada 100.000 habitants (IA14) ha crescut a 132,55 casos i la positivitat dels PCR i test d’antígens s’ha situat en el 6,95%. Ja està molt per sobre del 5%, percentatge que l’OMS considera el llindar per poder controlar l’epidèmia.

Malgrat l’empitjorament dels indicadors epidèmics, la mortalitat continua sent la menor de tota l’epidèmia, amb 12 morts en els últims set dies, de les xifres més baixes des de la primera mort oficial per Covid, que es va produir el 6 de març de 2020.