Més de 5.000 contagis una altra vegada
Catalunya torna a estar en risc extrem per coronavirus
L’EPG puja de cop gairebé 100 punts i se situa en 282
Catalunya torna a estar en risc extrem a l’haver superat amb escreix els 200 punts d’un dels indicadors de referència: l’índex de rebrot (EPG). Ahir estava en 199 i avui en 282, gairebé 100 punts més de cop. La vacunació està frenant els seus efectes i de moment els hospitals no noten aquest augment de pressió sanitària. Però aquesta tensió sí s’ha traslladat de manera molt preocupant als centres d’atenció primària, els principals encarregats, d’altra banda, de vacunar. Aquest mateix divendres el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha reconegut que si no fos per les vacunes Catalunya tornaria a estar confinada. A la regió sanitària de Barcelona la situació és pitjor.
Des dels últims dies els contagis s’han desbocat amb una edat mitjana de 28 anys. I continuen imparables. En les últimes hores s’han detectat 5.304 contagis, encara més que ahir. Són xifres que no es veien des del gener, després del final de les vacances nadalenques, que van causar un nou pas enrere en la desescalada.
Aquest augment de contagis entre els joves sense vacunar està provocant una allau de consultes als ambulatoris, que no donen a bast per fer PCR i test d’antígens.
Segons les dades actualitzades aquest divendres per Salut, hi ha 475 persones hospitalitzades amb Covid, dues més que ahir, de les quals 115 estan greus a l’uci, dues menys que les notificades ahir.
L’Rt, pujant
La velocitat de propagació del virus és d’1,71, gairebé dues dècimes més que aquest dijous, és a dir, superat el punt el virus està en expansió: cada 100 infectats contagien de mitjana 171 persones, amb la qual cosa continua augmentant la transmissió comunitària descontrolada. A la regió sanitària de Barcelona és fins i tot més elevada: està a 1,93 punts, una cosa que tampoc es veia des de gener.
Notícies relacionadesContinuant amb les dades generals de Catalunya, la incidència acumulada de casos en els últims 14 dies per cada 100.000 habitants (IA14) també s’ha disparat a 169 casos, 37 més que la vigília, i la positivitat dels PCR i test d’antígens s’ha situat en el 8,93%, imparable des de fa dies. Ja està molt per sobre del 5%, percentatge que l’OMS considera el llindar per poder controlar l’epidèmia. En el cas de Barcelona i la seva àrea metropolitana també s’ha de retrocedir a principis d’any per trobar una positivitat similar a la que té: ara està en 12,12%. A principis del 2021 va vorejar el 12%, fins i tot més baixa.
Malgrat l’empitjorament dels indicadors epidèmics, la mortalitat continua sent la menor de tota l’epidèmia, amb 10 morts en els últims set dies, de les xifres més baixes des de la primera mort oficial per Covid, que es va produir el 6 de març del 2020. En les últimes hores no s’ha notificat cap mort.
Restriccions per coronavirus Vacuna del covid-19 Desescalada Coronavirus a Catalunya Coronavirus
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034