Crisi sanitària
Centenars de joves segueixen la festa a Barcelona malgrat la cinquena onada
Platges, places, bars i discoteques s’omplen amb música, alcohol i poques mascaretes
Molts dels assistents són turistes europeus que confessen haver viatjat atrets per l’ambient nocturn
«Ahir em vaig besar amb cinc desconegudes, avui ho igualarem o ho superarem», afirma Jesús, un noi d’uns vint anys nascut a Galícia, a les portes d’una sala de festes al passeig del Born de Barcelona. Els contagis entre els joves no el preocupen. Ni a ell ni a les desenes de persones que ocupen els carrers, les platges i discoteques de la costa. «Venim a Barcelona per la festa», diuen sense parar molts turistes, que recorden que als seus països hi ha més restriccions nocturnes. Els observa un grup d’infermers de l’uci de l’Hospital del Mar. «Som gilipolles, estem regalant un altre rebrot», afirmen els sanitaris.
Són les 11 de la nit i el passeig del Born està ple de gom a gom. Centenars de joves omplen el carrer: música al màxim, copa a la mà i mascareta sota la barbeta, si la porten. «Som a l’aire lliure, ¿no?», diuen molts. Els locals de ball obren fins a la una de la matinada. «Els clients s’asseuen a la taula i si surten han d’utilitzar mascareta», afirma un responsable de seguretat. A la cua del mateix local esperen el Pedro, el Jorge, el Martín i el Jesús. «Tenim ganes de passar-ho bé, viure un bon estiu i conèixer gent nova», diu Jorge, de Mallorca. «Tot i que avui anem de ‘tranquis’, després d’allò d’ahir a la nit...», afirma Pedro. El grup fa una rialla. Jesús confessa que es va besar amb cinc desconegudes en una discoteca del Poble Espanyol. ¿No et fa por contagiar-te? «Crec que ja tinc anticossos», diu rient.
La festa al Born no acaba fins a l’una de la matinada, quan tanquen els locals. «Això que esteu veient és il·legal. No es compleix la distància de seguretat. Però no podem entrar aquí, ens fondrien, hauríem de sortir per potes», afirma un agent dels Mossos. «Estem fent el ridícul», diu, si bé admet que la presència policial evita que els carteristes actuïn. «Justament m’acaben de robar el mòbil», diu Rodrigo, un argentí que seguia la festa al carrer. Passada l’hora, la Guàrdia Urbana precinta els carrers adjacents i expulsa els festaires.
Discoteques sense mascareta
«No hem acabat, avui acabem a la boia», diu Dani, un jove d’uns trenta anys del barri de Gràcia amb diverses hores d’alcohol i ball als talons. Efectivament, les platges es comencen a omplir. A la zona de les discoteques de Vila Olímpica l’actitud és de desenfrenament. «Et demanen la mascareta per fer la cua, però una vegada dins, ningú la porta ni et diuen res», diu Enzo, un jove suís de 23 anys que surt d’un famós local per fumar passades les dues de la matinada. Des de l’exterior es veu com, a l’interior, les mascaretes brillen per la seva absència.
Tampoc n’hi ha a la sorra de la Barceloneta, que ja s’ha acostumat a veure joves ballant o vomitant. «És irresponsable però inevitable», afirma Luna, estudiant de 19 anys que pren alcohol amb un grup d’amics a la platja. «Ens han robat un estiu i, a més, no conec cap persona jove que hagi estat a l’uci pel coronavirus», diu Juan, també al mateix grup.
«Doncs n’hi ha hagut. Ara tenim una noia de 30 anys a semicrítics que està empitjorant», expliquen diversos infermers i auxiliars de l’uci de l’Hospital del Mar que es troben de guàrdia. Des de la porta del centre veuen com les discoteques tanquen, a les tres de la matinada, i els clients s’amunteguen a la platja. «Estem flipant. No sé si em molesta més la irresponsabilitat d’uns o que la policia sigui aquí i no faci res. Som gilipolles», es queixen. «Pensa que així estem cada nit. Veient aquest panorama a la platja, a urgències els comes etílics i a l’uci els pacients Covid», diuen. ¿I què penseu de tot això? «Sentim moltíssima impotència. Per salut mental estem aprenent a empassar-nos-ho i intentar ignorar-ho. ¿Què més podem fer-hi?».
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia