Viròloga, investigadora del CSIC
Margarita del Val: «Si la relaxació és total i hi ha una altra bomba, veurem els joves als hospitals»
«Hem posat fre a tanta mortaldat, però encara hem de saber quines seqüeles deixa aquest virus i quant duren»
La viròloga i investigadora del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) Margarita del Val va recollir dijous passat la distinció Amiga de la Biblioteca de Luarca. En l’entrega va recordar que la científica Margarita Salas, morta el 2019, va ser el seu gran referent, «no Marie Curie, que també, però d’una altra manera, i jo tinc present Margarita Salas». Sobre la Covid va emetre a ‘La Nueva España’, de Prensa Ibérica, un missatge d’esperança a les persones més grans i vacunades, però també es va mostrar preocupada pels contagis entre joves i la circulació silent del virus. –¿Com veu l’actual escenari de la pandèmia? ¿Remet?
–Va tot millor. La vacuna és una solució bona, però no infal·lible. Ara sabem que vam posar en marxa altres mesures, com la distància i la mascareta, i que cap era infal·lible. Cal continuar anant amb compte. Amb les vacunes, que són molt segures, estem molt protegits contra la infecció, i també hem de saber que els que no estan vacunats tenen el mateix risc que abans. Els joves tenen 100 vegades menys risc d’emmalaltir amb gravetat que els grans, però encara queda més de la meitat de la població sense vacunar, que no té immunitat o que no ha passat la malaltia. Per tot això, crec que cal aprendre a conèixer aquesta nova fase, perquè no se’ns escapi de les mans.
–¿Quin pronòstic d’evolució fa?
–Si ens relaxem totalment el virus circularà d’una forma més silenciosa, perquè sabem que els joves no tenen símptomes i que els més grans vacunats pot ser que tampoc, però els dos grups poden contagiar. És a dir, hi ha casos i no els detectem. Amb una nova bomba podrem veure joves als hospitals. A més, aquest virus té molts interrogants, com les seqüeles que causa. Ara que hem posat fre a tanta mortaldat, hem de saber com són les seqüeles i quant duren.
–¿Queda molt per fer per acabar amb aquesta crisi sanitària?
–Sí. En aquesta nova fase hem de començar a ser solidaris. A Espanya estem vivint la meravella de les vacunes. Però això no passa als països més pobres, i aquesta situació podria fer un món molt inestable, i això no ho volem ni per solidaritat ni per egoisme. Crec que cal subministrar dosis físiques a altres països de l’hemisferi sud, que estan, per cert, en el seu pitjor moment.
–Les persones grans estan vacunades, però la por persisteix.
–Qui tingui por que se la tregui de sobre i que surti al carrer, però amb les mesures de protecció adequades i vigilant sempre de no contagiar els altres. Els vacunats estan protegits bastant temps, la immunitat queda a l’organisme. Jo opino que aquest virus és menys variable que el de la grip, per tant, amb l’administració d’una dosi completa una vegada a la vida o amb un recordatori al cap de deu anys, estaria bé. El problema és que aquest virus ens afecta de forma diferent a cada un. Si ens agafa de petits ens hauria afectat menys que una pneumònia o una bronquiolitis a la mateixa edat. El que sabem per ara és que amb la vacuna la immunitat durarà molt temps. És un virus, en aquest sentit, més senzill de controlar. I tenim vacunes molt bones.
–¿Continua sent necessària la mascareta?
–A l’exterior, en llocs com platges o la muntanya, no, si es respecta la distància de seguretat. Això sí, si t’acostes a algú per parlar-hi, cal posar-se la mascareta. En interiors sempre s’ha de portar i si compartim cotxe, una cosa que es fa molt a l’estiu pels viatges, cal portar-la i mantenir una finestra oberta.
–¿Què opina de la combinació de vacunes?
–Ens han sortit vacunes molt bones. Hi ha evidències sòlides. Els assajos clínics permeten conèixer l’eficàcia de les vacunes i les que tenim són segures. Hi ha desenes de milions de persones vacunades. Hi ha efectes adversos, però són poc freqüents i a Espanya ara es detecten a temps perquè la persona vacunada, davant una sospita, acudeix el metge i hi ha tractament efectiu. Al llarg de la història s’han combinat moltes vacunes. El que sí que crec és que aquestes combinacions no estan assajades en desenes de milions de persones. No hi ha en aquest sentit evidència científica, perquè no s’ha assajat en persones. No ho sabem.
Notícies relacionades–Valori la gestió asturiana de la pandèmia.
–La decisió de confinar la població es va prendre en el moment adequat i Astúries ho va saber aprofitar. És una comunitat amb una població molt envellida i la gestió a les residències de gent gran va ser exemplar. Per exemple, a la plantilla s’hi va sumar un sanitari i això va ser decisiu, crec. Astúries té, a més, molta natura, molt exterior per disfrutar, i Espanya ha d’anar cap aquí, no cap al turisme de borratxera i platja. Al turisme de naturalesa, gastronomia i cultura.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Una dupla especial "L’ego s’ha de deixar de costat"
- Aniversari. Nutrició esportiva Nutrisport celebra els 40 anys d’història amb una nova imatge
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- FUTBOL Guardiola renova fins al 2027 i complirà 10 anys en el City
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic