Emergència climàtica
Amèrica del Nord va registrar el seu juny més calorós des que es mesuren les dades
El Canadà va trencar el màxim històric diverses vegades, que finalment es va situar en 49,6 °C a Lytton el 30 de juny
L’augment i intensificació de les onades de calor a tot el món són les manifestacions més clares de l’escalfament global, vinculades a les activitats humanes
Amèrica del Nord va tenir el seu juny més calorós el juny del 2021, marcat per rècords excepcionals al Canadà, ha anunciat aquest dimecres el Servei Europeu de Copernicus sobre el Canvi Climàtic (C3S), veient-ho com una il·lustració de l’escalfament.
Si bé va persistir una situació d’onada de calor a l’oest d’Amèrica del Nord, on es van batre molts rècords, «el juny del 2021 va ser el juny més calorós per a l’Amèrica del Nord» des de l’inici de les mesures, ha dit el servei europeu en un comunicat.
El juny del 2021 va superar la mitjana del període 1991-2020 en 1,2°C, és a dir, 0,15°C per sobre del mes més calorós anterior de juny per a aquesta regió, el 2012, ha dit Carlo a l’AFP. Buontempo, director de C3S, vincula aquest rècord amb l’onada de calor observada al Canadà i part dels Estats Units.
«Aquestes onades de calor no sorgeixen del no-res. Passen en un clima global que s’està escalfant i que les fa més probables», ha afegit el seu col·lega analista Julien Nicolas. «Les onades de calor que vam veure el mes passat a Amèrica del Nord, l’oest de Rússia i el nord de Sibèria són només els últims exemples d’una tendència que continuarà i que està vinculada a l’escalfament», ha afegit.
En una onada de calor excepcional que va començar a finals de juny, el Canadà va trencar el seu màxim històric diverses vegades, que finalment es va situar en 49,6°C a Lytton el 30 de juny. Aquesta petita comunitat a 250 km al nord-est de Vancouver s’ha convertit en el símbol d’aquesta crisi: després de batre el rècord històric, va caure presa de les flames, que van devastar el 90% del seu territori.
«El que ha passat al Canadà representa un gran salt respecte al rècord anterior [...] El que podem dir és que aquests rècords de calor són un poderós recordatori de l’impacte que el canvi climàtic pot tenir en les nostres vides», ha comentat Carlo Buontempo.
L’augment i intensificació de les onades de calor a tot el món són les manifestacions més clares de l’escalfament global, vinculades a les activitats humanes.
Si bé el món ja ha guanyat almenys +1,1°C en comparació amb l’era preindustrial, cosa que fomenta l’augment dels fenòmens meteorològics extrems, l’Acord de París té com a objectiu contenir aquest escalfament per sota de +2°C, si és possible, 1,5°C.
A Europa, el juny del 2021 va ser el segon més calorós registrat, darrere del juny del 2019, segons Copernicus, que va destacar notablement les altes temperatures a Finlàndia i l’oest de Rússia, així com a l’Àrtic siberià.
En l’àmbit mundial, el juny del 2021 està empatat en quart lloc amb el juny del 2018, darrere del juny del 2016, 2019 i 2020.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista