Indicadors «pèssims»

Catalunya torna a tancar tota l’activitat a les 00.30 hores

  • Bars, restaurants, serveis a domicili i esdeveniments culturals hauran d’abaixar la persiana a aquella hora i torna el límit de 10 persones en les trobades socials

  • Les noves restriccions entraran en vigor «demà o demà passat», a l’espera del vistiplau del TSJC, i el Govern estudia ja el toc de queda al País Valencià per si cal aplicar-lo a Catalunya

  • La Generalitat demana als ajuntaments que prohibeixin l’entrada en parcs i platges des de la mitjanit i fins a les sis de la matinada

Botellón en la playa de la Barceloneta, el pasado sabado 10 de julio.

Botellón en la playa de la Barceloneta, el pasado sabado 10 de julio. / JORDI OTIX (EPC)

6
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El Govern de Catalunya tancarà tota l’activitat nocturna (tant interior com a exterior) de bars, restaurants, serveis a domicili, locals de 24 hores i esdeveniments culturals a les 00.30 hores de la matinada. L’objectiu és «frenar la transmissió» de la Covid-19, els indicadors epidemiològics del qual «continuen sent pèssims» (aquest dilluns ja hi ha 1.091 persones ingressades en hospitals, de les quals 209 són a les ucis), en paraules de la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.

A més, el Govern demana als diferents ajuntaments que impedeixin l’entrada a parcs públics i platges des de les 00.30 fins a les 6 de la matinada per evitar la interacció social i que evitin tots els «actes multitudinaris». També torna l’obligació de limitar a 10 persones les trobades socials, ja siguin públiques o privades. I la prohibició de menjar i beure al carrer.

El Govern recomana (però no prohibeix) als ajuntaments que evitin les aglomeracions de persones, cosa que inclou les festes majors. Calcula que les mesures entraran en vigor «demà o demà passat», ja que està realitzant un informe. Però serà el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) qui doni el vistiplau al límit de 10 persones en trobades socials perquè «vulnera drets fonamentals», segons ha precisat Plaja.

En paral·lel, el president Aragonès ha encarregat al seu gabinet jurídic que estudiï l’aval judicial al toc de queda a la Comunitat Valenciana, per si «arribat el moment» l’executiu català es troba amb la «necessitat de demanar-lo» per a Catalunya, ha dit Plaja.

Les mesures han sigut anunciades aquesta tarda per Plaja, Argimon i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. Aquest últim ha justificat que les mesures afectaran l’activitat turística, si bé es tracten de restriccions d’«equilibri».

El Govern demana a la ciutadania que no relaxi les mesures d’autoprotecció i que es compleixin les quarantenes i els aïllaments. Davant la gravetat de la situació, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, s’ha reunit d’urgència aquest dilluns amb alcaldes dels principals municipis catalans per abordar les noves restriccions.

«La incidència de la Covid-19 entre joves és ja de 3.000 per 100.000 habitants. El percentatge de pacients menors de 40 anys a les ucis, que abans era del 4%, ara és ja del 25%», ha destacat Argimon, qui ha reconegut que, tot i que s’esperava un repunt, no l’actual «explosió» de contagis dels últims 15 dies. «Estarem setmanes amb taxes d’incidència elevades: el virus es propaga molt més ràpidament del que nosaltres anem vacunant. Necessitarem setmanes i setmanes per baixar la Rt a 1», ha afegit.

«No estem en un bon moment. És fonamental reduir els contagis. I és fonamental l’autoprotecció», havia argumentat al matí el president, Pere Aragonès. Salut preveu que en els pròxims dies continuaran creixent els contagis pel coronavirus, una explosió epidèmica que va atribuir a l’«augment de la interacció» en festes i activitats pel final de curs de la població més jove, d’edats compreses entre els 18 i els 25 anys, i sense vacunar.

Toc de queda

Paral·lelament, el president Aragonès, ha encarregat el seu gabinet jurídic que estudiï l’aval judicial al toc de queda en el País Valencià, per si «arribat el moment» l’executiu català es troba amb la «necessitat de demanar-lo» per a Catalunya, com ha anunciat Plaja.

Preguntada sobre per què no han apostat per un toc de queda, com l’aprovat per la Generalitat Valenciana, Plaja ha insistit que el que pretenen és trobar l’«equilibri» entre les mesures per evitar la propagació del coronavirus i la vida social, econòmica i els criteris emocionals.

No obstant, Plaja ha indicat que el president Pere Aragonès, durant la reunió extraordinària d’aquest dilluns de la comissió delegada en matèria de Covid-19, ha encarregat al gabinet jurídic que estudiï la resolució en què el Tribunal Superior de Justícia valencià ha autoritzat la limitació a un màxim de 10 persones de les reunions socials i familiars en tota la Comunitat i el toc de queda entre la una i les sis hores a 32 localitats de més de 5.000 habitants que presenten més risc epidemiològic per Covid-19.

Aragonès ha fet aquest encàrrec per si «arribat el moment» la Generalitat de Catalunya es troba en la «necessitat» de demanar a la justícia que avali un toc de queda a Catalunya, per a així ja tenir una «feina important» del treball fet. 

Festivals i festes majors

Les noves restriccions no faran perillar els festivals programats al juliol i agost, ja que fins a un 90% són amb el públic assegut, com havia avançat al matí la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, que sí que aposta per organitzar esdeveniments culturals en formats més petits, després de la celebració del Canet Rock, el Vida i el Cruïlla amb tests i mascareta, però sense distància de seguretat. «El que intentarem a partir d’ara és que no es produeixin esdeveniments amb aglomeracions», ha dit Garriga, si bé Argimon ha matisat hores després que els moments en què es van celebrar aquests festivals no van ser els més adequats. «No ens agraden les imatges de persones sense mascareta», ha dit Argimon.

El conseller s’havia mostrat aquest cap de setmana contrari que se celebrin nous festivals multitudinaris després d’algunes de les imatges que han arribat d’aquests i que ha admès no li han agradat res. Argimon va assegurar també que és partidari de generalitzar de nou l’ús de la mascareta, tot i que va admetre que aquesta decisió només pot prendre-la el Govern espanyol.

Garriga ha defensat la celebració d’aquests tres festivals, que van donar continuïtat a assajos clínics iniciats amb els concerts a la Sala Apolo i el Palau Sant Jordi, i l’organització dels quals s’ha treballat durant «més de quatre mesos». «És evident que se’ns han ajuntat en un moment que epidemiològicament no era bo, per això ha creat aquesta alarma, més o menys. Però venim d’unes mesures estrictes, amb tests d’antígens» als assistents, ha destacat.

El Govern també està preocupat per la proporció de positius i contactes estrets, del voltant del 40%, que no compleixen amb l’aïllament i la quarantena.

Personal sanitari reinfectat

Notícies relacionades

Entre les dades que causen la preocupació de la Generalitat, destaca també que estan ingressant als hospitals i a les ucis persones vacunades amb la pauta completa, així com un nombre important de vacunats només amb una dosi. «La vacuna no prevé de tornar a infectar-se», va recordar Argimon, després d’indicar que de les 115 persones ingressades en les últimes hores «gairebé 15 tenien la pauta completa» .

A més, Catalunya suma ja més de 740 professionals de baixa reinfectats, segons les últimes dades de dijous passat, per tant, Argimon dona per fet que el nombre actualitzat serà bastant més alt. Per protegir aquest col·lectiu, essencial per a la lluita contra la pandèmia, la Generalitat està estudiant també mesures específiques que preveu aplicar a partir del 19 de juliol i que tindran a veure amb la vacunació, segons va avançar el conseller.