Declarat a les 13.25 h
La tramuntana dona una treva al foc de Llançà, que seguirà actiu durant la nit
Desallotjades les urbanitzacions Beleser, Santa Isabel i Vall de Santa Creu i el monestir de Sant Pere de Rodes
La prioritat és el flanc dret, per evitar que el foc sobrepassi el coll del Perer i es propagui per la serra
Un foc ha disparat al cap de Creus totes les alarmes aquest divendres a primera hora de la tarda. Tal com havien avisat els Agents Rurals, la vegetació d’aquesta zona de la comarca de l’Alt Empordà presenta un elevat risc d’incendi forestal perquè està molt seca. Aquest divendres, a més, les flames que han començat molt a prop de la carretera que uneix les poblacions de Llançà i de Port de la Selva han comptat amb un aliat temible: la tramuntana. En pocs minuts, el foc s’ha enfilat cap a la muntanya i una poderosa columna de fum ha obligat a activar tots els efectius possibles. En total, gairebé 68 dotacions s’han enfrontat al foc tirant línia d’aigua, iniciant contrafocs i llançant aigua des del cel amb 14 mitjans aeris.
Paral·lelament, les policies locals de Llançà i de Port de la Selva, coordinades amb els Mossos d’Esquadra, han desallotjat les tres urbanitzacions més pròximes: Beleser, Santa Isabel i Vall de Santa Creu. També s’han emportat els visitants del monestir de Sant Pere de Rodes. «No tornaran a curt termini», ha avisat Joan Delort, responsable dels Bombers de la Generalitat. En total, fins al moment, s’han comptabilitzat 180 persones que hauran de passar la nit lluny dels seus domicilis. Algunes eren turistes francesos. La frontera és molt a prop.
El pitjor escenari s’allunya
Malgrat el perill que comportava un incendi empès per una vent com la tramuntana, els pitjors pronòstics no s’han complert. S’han cremat aproximadament unes 118 hectàrees d’una superfície de 300 hectàrees que estaven exposades a les flames. El pitjor escenari, que alertava d’una propagació més elevada de la que finalment s’ha produït, temia per 2.000 hectàrees de la serra de Santa Elena. En l’última atenció als mitjans de comunicació, els caps del dispositiu d’extinció explicaven que els esforços s’estan posant al flanc dret, el que més preocupa i el que avança en direcció al coll del Perer, el punt més crític per impedir que arribin precisament a la serra de Santa Elena. Els bombers també detallaven que la tramuntana ha bufat amb menys força al final de la tarda i ha donat una mica de treva. Amb la foscor, els helicòpters i els hidroavions hauran d’interrompre la seva feina, però també augmentarà la humitat relativa, sobretot gràcies a la seva proximitat amb la costa. Començaran durant la nit unes hores clau per poder apagar un foc que encara no està controlat i que no ho estarà fàcilment.
Fins al lloc s’ha desplaçat el president Pere Aragonès, que ha confiat que els Bombers puguin completar l’extinció abans que la tramuntana es reactivi amb força. La previsió meteorològica és que els pròxims tres dies bufarà amb força. Aragonès ha destacat que la prioritat és evitar que el perímetre del foc s’ampliï i protegir la vida dels ciutadans. Així mateix, ha demanat al conjunt del país precaució ateses les condicions ambientals, propícies perquè es produeixin incendis.
L’Ajuntament de Llançà ha posat el pavelló municipal a disposició de les persones desallotjades. Segons l’alcaldessa, Núria Escarpanter, són 30 les persones desallotjades. També s’ha evacuat la zona del monestir de Sant Pere de Rodes i tota la serra de Rodes. La majoria de les més de 100 hectàrees calcinades són al parc natural del cap de Creus.
(Nota de premsa)#bomberscat, amb 57 dotacions terrestres i 13 #maer continuem treballant en les tasques d'extinció de l' #IFLlança.
— Bombers (@bomberscat) 16 de julio de 2021
Desallotjades preventivament 3 urbanitzacions, tot i que no es descarten més desallotjaments
Més informació 👉 https://t.co/QjZrpYoBRJ pic.twitter.com/vuPbiWETPS
Per contenir les flames, Trànsit ha hagut de tallar quatre carreteres: la GI-612 i la GIV-6121, a Port de la Selva, la GI-613 entre Roses i Port de la Selva, i la GIP-6041 a Vilajuïga. L’avís del foc s’ha donat a les 13.25 hores d’aquest divendres. Els bombers creuen que l’incendi hauria començat en una zona de bosc pròxima a la urbanització Cau del Llop.
#IFLlançà es manté dins els eixos de confinament: #bomberscat treballem per contenir el flanc dret a l'est del coll de Perer, assegurar zona urbanitzacions, per estabilitzar el cap a la Vall de Santa Creu i la zona del cap-flanc esquerre.
— Bombers (@bomberscat) 16 de julio de 2021
📷 Imatge flanc dret pic.twitter.com/5MLtFUWp46
Zona de difícil accés
A banda del vent, els bombers es troben amb el problema afegit que l’incendi està en una zona de difícil accés i els camions no poden accedir a prop de les flames. El cap del cos a Girona, Jordi Martín, explica que han reforçat els mitjans aeris perquè no poden llançar línies d’aigua des dels vehicles terrestres. «El problema és que l’incendi és en una zona inaccessible i això fa molt lentes les tasques d’extinció», ha assenyalat en declaracions a l’Empordà, mitjà del grup Prensa Ibérica.
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- La xacra de la corrupció El jutge deixa en llibertat Aldama després de detallar pagaments a càrrecs del PSOE
- Aliat de Trump Matt Gaetz renuncia a ser fiscal general pels escàndols sexuals
- Guerra a l’est d’Europa Putin admet haver disparat un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna
- La reacció del primer ministre d’Israel Un tribunal "antisemita" i "discriminatori"