Un món empantanegat
Milers de milions per evitar els judicis per sobredosi d’opioides als EUA
A1-118982935.jpg /
La pandèmia de coronavirus i la ubiqüitat del fentanil han transformat l’epidèmia d’addicció que fa dues dècades van començar a patir els Estats Units però la justícia està fent encara passos per passar comptes amb els responsables de posar en marxa aquesta addicció, que ha arribat a dimensions tràgiques al país, amb més de 500.000 nord-americans morts en dues dècades. Aquesta setmana tres dels distribuïdors més grans d’opioides i la farmacèutica Johnson & Johnson han arribat un acord amb els fiscals generals de diversos estats pel qual desemborsaran 26.000 milions de dòlars per resoldre unes 3.000 demandes judicials.
Perquè l’acord s’apliqui hauran de donar-hi el vistiplau una majoria de les autoritats estatals, dels comtats i municipals que van presentar aquestes demandes (les comunitats tribals estan negociant un pacte independent). Si ho fan, els diners, menys 2.000 milions que aniran als advocats privats, començaran a arribar a programes de tractament, prevenció i educació i a cobrir altres costos de la pandèmia.
Els grans distribuïdors (McKesson, Cardinal Health i AmerisourceBergen), desemborsaran 21.000 milions en 18 anys i establiran un mecanisme pel qual seguiran i faran públiques les dades dels enviaments que fan dels opioides, un mecanisme creat amb la idea que saltin les alarmes quan hi ha comandes desmesurades. Johnson & Johnson, que l’any passat ja va aturar voluntàriament la venda de píndoles per al dolor i pagarà 5.000 milions en nou anys, tindrà ara prohibida la producció, promoció i venda d’opioides.
Notícies relacionadesEl que no s’aconseguirà és que ni uns ni altres, que quedarien exempts de nous litigis civils, acceptin que van fer res malament. La farmacèutica, per exemple, va insistir en un comunicat després de l’anunci de l’acord dimecres, en què la publicitat dels seus pedaços de fentanil va ser «apropiada i responsable».
Malgrat aquest acord queden milers de demandes pendents contra altres actors, incloent altres farmacèutiques, cadenes de farmàcies i distribuïdors més petits, que també estan negociant els seus acords. Per exemple, Purdue, l’empresa de la família Sackler, que va posar en marxa la imparable roda de l’addicció als opioides amb l’OxyContin, ha sumat recentment 15 estats reticents a un principi d’acord pel qual evitaria el seu judici amb 4.300 milions de dòlars. Els Sackler, amb una fortuna que va créixer fins als 11.000 milions de dòlars pels seus addictius fàrmacs, tampoc admetrien haver fet res malament i tindrien immunitat per futures demandes civils. La viabilitat d’aquest pacte, tanmateix, està en dubte i fa uns dies el Departament de Justícia va condemnar el potencial acord i va denunciar l’ús malintencionat de les proteccions de les lleis de fallida per a la companyia.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao