Operatiu fins al 30 de setembre
Barcelona reforça la neteja estival en plena onada de crítiques per la brutícia
El consistori desplega més recursos en punts calents de Ciutat Vella i les platges, amb un total de 200 operaris extres
Com cada estiu, l’ajuntament ha reforçat l’operatiu de neteja estival de Barcelona en temps d’ús intensiu de la via pública, malgrat la disminució del turisme per la pandèmia. Les mesures arriben en un moment que diferents barris han criticat el mal aspecte dels espais públics, tant per la brutícia a carrers de Ciutat Vella i Sant Antoni (Eixample), entre d’altres, com pels efectes del ‘botellon’ o la controvertida recollida a domicili a Sant Andreu. L’últim baròmetre municipal situava aquest problema com a cinquena preocupació dels barcelonins.
El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha presentat aquest dilluns els habituals desplegaments d’estiu, malgrat l’avançat de la temporada. Ha destacat, no obstant, que el reforç es mantindrà fins al 30 de setembre, en un altre any incert en què l’afluència de visitants i ciutadans està estretament lligada a l’evolució de la pandèmia.
La neteja urbana s’ha millorat ara amb gairebé 200 operaris durant l’estiu, en concret amb 152 d’articulats en total, 88 equips més de l’habitual, més 45 persones més que s’incorporen a les brigades de Parcs i Jardins. El regidor ha destacat que la iniciativa inclou tota la ciutat, tot i que especialment els punts més cèntrics, com el districte de Ciutat Vella, les platges i diferents zones d’ús intensiu com places, parcs, espais verds i zones d’oci.
La crisi sanitària i els nous hàbits de nit dels més joves, amb concentracions en places, punts del Born i del litoral en especial, han comportat incrementar la coordinació amb la Guàrdia Urbana en els operatius nocturns de sanejament a la zona de platges, així com en els espais més utilitzats per la ciutadania. En concret, a les platges s’ha mantingut un dispositiu específic amb 10 equips de treball i s’han incorporat dos equips més de neteja i buidatge de les papereres per millorar el manteniment de la zona, que se sumen a l’operativa intensiva que es realitza amb tractor entre la 1.00 i les 4.00 hores de la matinada, ha explicat el regidor.
Atenció a diferents zones
Observant els moments d’ús més intensiu de l’espai públic i les zones d’ús i gaudi veïnal, s’ha optat per reforçar enclavaments repartits per tota la metròpolis. A la zona centre, l’esforç es concentra en interiors d’illa de l’Eixample, el parc Güell i places del districte de Gràcia. A l’oest, a Can Batlló, jardins i espais verds de Montjuïc, interiors d’illa als barris de la Marina, nucli antic de Sants, entorn de l’estació de Sants, i nucli antic i parcs de les Corts i Sarriá-Sant Gervasi. Mentre que a la zona nord destaquen el parc del Turó de la Peira, del Guinardó, interiors d’illa de Montbau i Canyelles, la plaça Roja i la Rambla del Carmel. I a la zona est, places dels barris del Bon Pastor, Verneda, Sant Martí de Provençals i la zona litoral.
A l’ull de l’huracà, el districte de Ciutat Vella, el muntatge es concreta amb equip de reforç de neteja de parcs en torn de tarda al parc de la Ciutadella, dos equips de neteja amb aigua en torn de la nit als barris de la Ribera i el Gòtic, un equip de neteja amb aigua a la Barceloneta i entorns del mercat de la Boqueria, recursos doblats de netejaconenidors i també es dobla la intervenció amb aigua que es realitzava en dies alterns als barris del Gòtic, la Ribera i Santa Caterina.
La neteja s’ha mostrat com a molt eficaç en les concentracions nocturnes, però amb el toc de queda ja no és necessari utilitzar-lo de matinada, tret que torni a ser necessari, ha remarcat Badia. La tàctica consisteix a mullar el terra de carrers, places o fins i tot la sorra de la platja per evitar que s’hi instal·lin persones a fer ‘botellon’ o festes, de forma dissuasòria.
Notícies relacionadesLes altes temperatures han fet imprescindible també reforçar el manteniment de la vegetació i retirar la que s’asseca, una de les tasques de les brigades incrementades de Parcs i Jardins, juntament amb regar més les zones verdes i la sega. En aquest sentit, el regidor ha demanat extremar les precaucions en punts com Collserola davant l’alt risc d’incendi durant l’onada de calor.
El conjunt d’iniciatives es produeix mentre barris com la Barceloneta clamen per un millor manteniment per frenar l’efecte dels ‘botellons’ i usos incívics al barri, mentre que diversos carrers del districte central pateixen el mateix mal i col·lectius de comerciants, com en el cas de Sant Antoni, han donat la veu d’alarma per la deficient conservació de la seva ‘superilla’, on han alertat de plagues de rates, igual que en altres punts del barri. Les queixes es repeteixen en altres barris, com reflecteix el recent baròmetre de mitjans de juliol, on la ciutadania situava la neteja com a cinquè problema urbà després de la inseguretat, la gestió d’Ada Colau, l’atur i l’accés a la vivenda.
- Històries del suburbà El metro també va tenir el seu ‘47’
- Obres de sanejament Urgeix una "rehabilitació integral" de l’edifici de l’avió del Tibidabo
- La plaça de les Glòries deixa veure el seu nou aspecte
- Polèmica a Badalona per l’ús del castellà en la Cavalcada
- L’horitzó de la legislatura La dependència de Puigdemont esquerda la coalició del PSOE i Sumar