Llista incompleta
Almenys 46 varietats de gelats de Nestlé, retirats del mercat per contaminació amb òxid d’etilè
L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició descarta l’existència d’un «risc agut», tot i que afegeix que és «el risc crònic el que podria suposar una preocupació»
La companyia Nestlé està retirant dels supermercats almenys 46 varietats de gelats després dels avisos del fabricant, Froneri, per la presència en aquests productes d’un cancerigen, l’òxid d’etilè (ETO).
En un avís publicat a la seva web, Froneri explica que van rebre l’alerta sobre la contaminació accidental amb aquest ingredient subministrat per un dels seus proveïdors i estan «retirant ràpidament tots els lots afectats dels punts de venda».
En tot cas, assenyala que la quantitat del component afectat que s’utilitza és «ínfima» en el producte acabat i trasllada que fins i tot en el cas de consum d’algun producte que pogués estar afectat per aquesta incidència, «és molt poc probable que suposi un risc per a la salut dels consumidors».
El possible risc per a la salut, segons precisa, es deriva principalment de la manipulació directa de la substància o d’un hipotètic consum continuat en grans dosis.
Facua ha rebut llistats dels gelats afectats per part de treballadors de diverses cadenes de distribució. D’acord amb aquesta relació de productes, es veurien afectades 46 varietats de gelats fabricats per Froneri de les marques Nestlé, Milka, Toblerone, Nuii, Oreo, Princesa, La Lechera i Smarties, tots comercialitzats per la firma suïssa a Espanya.
Llista incompleta
L’associació adverteix que la llista no és necessàriament completa, ja que forma part d’alertes de retirada de la comercialització de productes de Froneri/Nestlé difoses a nivell intern per les cadenes Carrefour, Dia i Covirán.
Facua ha reclamat a Nestlé i Froneri que actuïn amb transparència i facin pública la llista completa de productes afectats. De moment, Froneri ha inclòs en la seva pàgina web (helados.nestle.es/comprueba-tu-helado) la possibilitat que els consumidors teclegin els sis primers dígits del lot del gelat que hagin adquirit per saber si pot estar contaminat.
L’associació també ha instat l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) del Ministeri de Consum que publiqui la llista de gelats contaminats.
Precisament, l’Aesan ha publicat un comunicat en el qual assegura compartir «la preocupació dels consumidors pel problema que suposa la presència de residus d’òxid d’etilè en aliments».
Nivells molt elevats d’òxid
Segons precisa, aquest problema l’estan «gestionant des del passat mes de setembre del 2020, quan es va notificar a través del RASFF la detecció de nivells molt elevats d’òxid d’etilè a determinats lots de llavors de sèsam originàries o procedents de l’Índia que havien sigut introduïts a la Unió Europea».
L’Aesan descarta l’existència d’un «risc agut», tot i que afegeix que és «el risc crònic el que podria suposar una preocupació».
Notícies relacionadesTambé s’han vist afectats per la contaminació d’òxid d’etilè alguns productes de la marca Mars, companyia que ha donat a conèixer a la seva web que es tracta de determinats gelats M&M’s, Snickers i Twix.
Facua aconsella als usuaris que tinguin un dels productes afectats a casa que s’abstinguin de consumir-los i procedeixin a tornar-los als establiments perquè els reemborsin els diners.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia