Trucs per a l’estiu

Guia de les millors cremes solars per a l’estiu: costen més de 15 euros

zentauroepp15749301 barcelona  barcelon  s   17 04 2011     suplemento   salud  181106184516

zentauroepp15749301 barcelona barcelon s 17 04 2011 suplemento salud 181106184516 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts

Si busqueu una crema solar per a aquest estiu que sigui bona per a la pell i amb una relació qualitat-preu sigui l’òptima, l’Organització de Consumidors (OCU) ha fet una anàlisi de mercat per determinar quins protectors valen la pena.

En general, totes les cremes solars analitzades compleixen l’esperat en protecció i agraden als usuaris. Ofereixen alta protecció, cuiden la nostra pell, però no tant el medi ambient: haurien de millorar els envasos i la composició, perquè els consumidors volem productes respectuosos amb l’entorn natural i sense riscos per a la salut. 

Les millors cremes solars

L’OCU ha analitzat un total de 40 productes de diferents marques i factors de protecció. Entre les locions amb una protecció del 30 destaquen aquestes:

  • En el grup de locions SPF 30: Biotherm Waterlover Sun milk. 

  • En el grup dels esprais SPF 30: Nivea Sun Leche Protege & Broncea.

En els dos casos el preu supera els 15 euros (una quantitat bastant més elevada que algunes versions de marca blanca, que ronden els tres euros).

A més, l’estudi es completa amb diversos protectors solars SPF 50/50+, especialment pensats per a la delicada pell dels nens. El millor en aquesta categoria és Avène Lait Enfant 50+.

Les locions més destacades també destaquen per la seva llista d’ingredients. Entre els nombrosos compostos l’OCU no n’aprecia cap que perjudiqui la salut.

Impacte mediambiental de les cremes solars

El punt més crític en aquesta anàlisi ve de l’impacte ambiental d’aquests productes. Ens fixem en diferents coses per valorar-lo.

L’embalatge. Aquests productes han de tenir un disseny lleuger, que aprofiti el contingut al màxim i es pugui separar i reciclar fàcilment: no trobem gaire problemes en aquest aspecte.

Notícies relacionades

La composició. Els components d’aquestes cremes haurien de tendir a ser al més respectuosos possible amb l’entorn, però el cert és que els protectors solars tenen un impacte ambiental innegable:

  • Per exemple per la presència de filtres solars, com l’homosalat  i el butil metoxidibenzoïlmetà , molt habituals.

  • Per altres ingredients que a diferència dels filtres són fàcilment substituïbles (conservants com el 2-brom-2-nitropropà-1,3-diol, antioxidants com el BHT, agents quelants com l’EDTA  o fragàncies com limonè, hexilcinamaldehid o salicilat de benzil).

  • Un altre risc real és la presència de microplàstics com  dimeticona, carbòmer i els polímers d’acrilats (acrylates polymers), bastant habituals en els protectors solars. 

Tots aquests compostos tenen un efecte negatiu en els ecosistemes marins: per la seva toxicitat, la seva falta de biodegradabilitat, el seu grau d’acumulació en organismes vius... passen factura a peixos, algues i corals, i continua sent un repte pendent de solucionar. 

Temes:

Estiu