Onada reaccionària
Els delictes d’odi per orientació sexual es disparen un 88% a internet
Un estudi d’Interior adverteix que les amenaces i agressions han crescut un 9,3% en el primer semestre de l’any i que gairebé el 90% de les víctimes no denuncien
Els assassinats de Samuel Luiz, Younes Bilal i desenes de dones l’últim mes han posat en relleu que l’homofòbia, el racisme i la misogínia no són una cosa anecdòtica a Espanya. I és que, abans de morir, moltes d’aquestes víctimes van sentir insults com «‘maricon’», «moro» o «puta», delictes d’odi que durant els primers sis mesos d’aquest any s’han disparat un 9,3% fins als 610 casos i que han trobat a internet un amplificador del seu missatge.
Així ho va explicar aquest dimecres el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, en la presentació de l’Informe de l’evolució dels delictes d’odi a Espanya 2020. L’estudi presenta unes dades preocupants, i és que l’any passat es van registrar 1.401 conductes que inciten a l’odi, especialment en l’àmbit de racisme i per ideologia (57,9%), seguit de l’àmbit d’orientació i identitat sexual (19,8%).
Aquestes xifres són inferiors als 1.706 casos registrats el 2019, cosa que podria ser perquè l’any passat va estar marcat pel confinament. Aquests delictes van ser, en la seva gran majoria, amenaces (23,3%), lesions físiques (18,8%) i danys (8,1%).
🔴 Los delitos de odio por orientación sexual o identidad de género cometidos a través de internet o redes sociales han aumentado un 88'2%.#InformeDelitosOdio2020 pic.twitter.com/e2EFGBxPTw
— D. G. Diversidad Sexual y Derechos LGTBI (@LGTBIGob) 29 de julio de 2021
Assetjament i violència a les xarxes
Internet i les xarxes socials continuen sent poderosos canals per als delictes d’odi, conseqüència directa d’una retòrica política cada vegada més reaccionària. Tot i que els incidents detectats en aquest espai virtual van baixar lleugerament el 2020 fins als 189 casos, hi va haver augments notoris en la discriminació antigitana, per sexe/gènere, orientació sexual i identitat de gènere, discapacitat i racisme.
No obstant, l’estudi remarca que no pot comprendre tot aquest fenomen, ja que fins a nou de cada deu víctimes (un 89,24%) no denuncien la seva situació. Un altre estudi de la Unió Europea (UE) va alertar d’aquest factor a principis de juliol i va assenyalar que es devia a la desconfiança de la víctimes amb la justícia i fins i tot al temor a la reacció dels cossos policials.
Es tripliquen les denúncies a Catalunya
Aquesta problemàtica també creix a Catalunya. En l’última dècada les denúncies per delictes d’odi s’han triplicat, com va explicar aquest dimecres el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. En la seva compareixença també va explicar que en el primer semestre del 2021 s’han registrat 230 casos, dels quals un 40% eren contra membres de la comunitat LGTBQ+ i un 30% per origen ètnic i racial.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034