contra una xacra social
Entren en acció els advocats d’ofici per a les víctimes de violència masclista
Es compleix el primer mes de l’obligatorietat que un lletrat assisteixi la víctima mentre presenta la denúncia a comissaria
Sant Boi 25/07/2021 Sociedad. Abogada de ofici en acción. Se llama Cuca. Accediendo a la comisaría de mossos d’esquadra de Sant Boi. AUTOR: MANU MITRU /
El telèfon va sonar a les quatre de la tarda de diumenge 25 de juliol. Montserrat Pareja havia dinat feia poc. És una de les advocades que aquell dia estaven de guàrdia en el torn d’ofici de violència masclista del Col·legi de l’Advocacía de Barcelona. El seu interlocutor era un mosso d’esquadra de la comissaria de Sant Boi. L’agent li va comunicar que s’havia presentat a les dependències policials una dona d’origen estranger amb la intenció de denunciar el seu marit per haver-la amenaçat amb una arma blanca. Des de l’1 de juliol, a Catalunya és obligatori que les víctimes d’aquest tipus de delicte siguin assistides per un advocat a la comissaria per interposar denúncia. Abans era una recomanació. «Que sàpiguen que no estan soles», comenta la lletrada.
La Montserrat va sol·licitar a l’agent que li donés les dades de la dona, però no podia comunicar-se amb la víctima perquè no parlava l’espanyol. Davant aquesta situació, des de la comissaria van començar a buscar un intèrpret. Fins que no se’n va localitzar un (era diumenge) va passar un temps. La declaració es va prendre a les sis de la tarda. L’advocada va arribar abans per parlar amb la dona i explicar-li la situació. A l’agent li preocupava que la víctima esperés massa estona a la comissaria. El protocol del Consell de Col·legis d’Advocats de Catalunya ressenya que l’assistència ha de ser immediata i no hauria de ser superior a una hora, un termini que en ocasions és difícil de complir. La responsable del torn d’ofici del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Carmen Valenzuela, advoca que, quan sigui impossible arribar en una hora a la comissaria («és un temps escàs»), es recorri a la videoconferència.
El desembre del 2020 es va introduir una modificació en la llei catalana del dret de les dones per erradicar la violència masclista. El seu article 31.6 va quedar així: «Quan una dona acudeixi a una comissaria per presentar una denúncia com a conseqüència d’haver viscut qualsevol de les manifestacions de violència masclista», els Mossos han de requerir al Col·legi d’Advocats la presència d’un lletrat per garantir l’assistència a la víctima des del moment inicial.
Assistència gratuïta
Aquesta assistència va a càrrec de l’Estat i és gratuïta per a la dona, com estableix la llei de mesures de protecció integral contra la violència de gènere. Per això és tan important el torn d’ofici de violència masclista, servei que al Col·legi d’Advocats de Barcelona disposa de 1.272 lletrats que no només cobreixen la capital catalana, sinó altres poblacions. Durant el primer semestre d’aquest any s’han realitzat 2.098 assignacions d’assistència lletrada per a víctimes de violència de gènere, mentre que l’any anterior en el mateix període van ser de 1.809 i el 2019, 1.997. I de l’1 al 26 de juliol d’aquest any es van tramitar 385 designes més.
Aquell diumenge 25 de juliol, la Montserrat de guàrdia per a les comissaries del Baix Llobregat. Quan va arribar a la de Sant Boi es va trobar a la sala d’espera amb una dona estressada i amb ansietat. L’acompanyaven dos familiars, un d’ells testimoni directe de la presumpta amenaça amb arma blanca per part del marit. Com que encara no havia arribat l’intèrpret, va ser un dels familiars qui va traduir les paraules de la víctima. «Em va fer un relat del succeït», assegura la jurista, sense entrar en detalls pel seu secret professional. A poc a poc li va anar traient a la dona detalls d’un maltractament que, pel que sembla, no era ocasional, sinó habitual. «Ell no la deixava treballar ni interrelacionar-se. Una mostra d’això és que no parlava castellà. La seva missió era netejar i cuinar», afirma. La tenia, en definitiva, com una esclava, segons els testimonis.
Pel relat que li comunicava la víctima i després d’explicar-li com funcionaria el procediment, l’advocada li va recomanar que necessitava una ordre de protecció per allunyar-se del maltractador. Estava clar que hi havia una situació objectiva de risc. La testimoni directa de l’amenaça va confirmar cada una de les paraules de la dona. Després de rebre els consells de la lletrada i quan va arribar l’intèrpret, l’agent va procedir a prendre-li declaració. «Una denúncia mal formulada pot suposar que el cas s’arxivi o que es dicti una absolució», insisteix la Montserrat. «És fonamental fer una bona denúncia, des de la cronologia dels fets fins als mínims detalls. Ha de ser el més precisa possible», remarca. Reconeix que la situació amb què es va trobar era «molt complexa», no només per l’idioma de la víctima, sinó pel seu perfil. «L’agent va ser molt professional», apunta. La declaració va durar tres hores.
Una declaració completa
La presència i les preguntes de l’advocada van fer que la víctima no es deixés res al tinter. «L’objectiu principal és que la declaració sigui el més completa possible», assegura la Montserrat. El presumpte agressor va ser detingut i va dormir a la comissaria. L’endemà, dilluns, va passar a disposició judicial. La dona havia sol·licitat als Mossos una ordre de protecció amb mesures penals (allunyament) i civils (hi ha un menor i la dona no treballa) i era la jutge qui l’havia d’acordar, com va succeir.
Notícies relacionadesEl magistrat va prendre declaració a la víctima, a la testimoni i al detingut, que va negar les acusacions. Com que no hi havia conformitat, el judici es va assenyalar per al maig del 2022. L’arrestat va al·legar que no tenia inconvenient d’abandonar el domicili conjugal i va ser acompanyat pels agents perquè recollís les seves pertinences. Queda per davant el procediment de divorci. «És essencial que les víctimes de violència masclista tinguin informació del que passarà des del moment que interposen la denúncia, des del minut u. I que percebin que les acompanyaràs fins que acaba el procés», insisteix la Montserrat. Per la guàrdia de 24 hores, aquesta lletrada cobrarà 170 euros.
«Moltes dones tenen por que no les creguin i que no acordin l’ordre de protecció. Els advocats estem per aconsellar-los i, a més, per garantir el bon funcionament del procediment. És a dir, que la denúncia estigui ben formulada. Està en un moment de la seva vida crucial i cal transmetre’ls força, empoderament, seguretat. Que notin que els dones suport, que no se sentin qüestionades, ni soles», assegura l’advocada. Des d’aquell diumenge 25 de juliol, la víctima truca cada dia a la seva advocada. Missió complerta.
Descens de denúncies per la pandèmia
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034