La lluita contra la pandèmia

Catalunya obre la vacunació per a joves de 12 a 15 anys a partir de demà

  • La Generalitat demana prolongar dues setmanes més el toc de queda i imposa criteris més estrictes

  • El Govern defensa reduir la interacció social perquè la situació és «extremadament greu»

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Els joves catalans d’entre 12 i 15 anys podran demanar cita per vacunar-se a partir d’aquest dimecres, una iniciativa que permetrà que el col·lectiu, especialment fuetejat en aquesta cinquena onada, pugui rebre les dues dosis abans de l’inici de curs, al setembre. Es tracta de prop de 300.000 nois i noies «que han patit especialment els efectes de la pandèmia» que limitaven la interacció social, ha assenyalat aquest dimarts el president de la Generalitat, Pere Aragonès, després de la reunió del Govern, una cita en la qual també s’ha decidit prorrogar dues setmanes més el confinament nocturn. «Necessitem que s’immunitzin per facilitar el bon funcionament dels centres de secundària i batxillerat de cara al curs que ve», ha assegurat Aragonès.

Amb aquest pas, Catalunya se suma a altres comunitats que ja estan vacunant els adolescents, un col·lectiu en què la incidència a tot Espanya se situa entorn dels 1.500 casos diagnosticats en els últims 14 dies per cada 100.000 habitants, mentre que la mitjana és d’entorn de 700. Canàries ja ha administrat 61.059 dosis a joves d’entre 12 i 19 anys, el 33,96% d’aquesta franja d’edat a les illes. Aragó va començar aquest dimarts la vacunació als joves d’entre 12 i 15 anys, mentre que Andalusia espera que en les pròximes dues setmanes el 70% de la seva població de més de 12 anys tingui la pauta completa. Múrcia, el País Basc i les Balears també han iniciat la inoculació en aquesta franja d’edat durant els últims dies. 

Criteris més estrictes

El president ha pres la paraula després que la portaveu, Patrícia Plaja, expliqués que la Generalitat ha demanat al Tribunal de Justícia de Catalunya prolongar dues setmanes el confinament nocturn per afrontar els contagis de la cinquena onada de la Covid. Fins aquest divendres, els municipis són 163, però a partir d’aquell dia, si s’obté l’aval judicial, la llista de localitats augmentarà. Fins al moment, es fixa un criteri de 400 casos per cada 100.000 habitants per haver d’adoptar el toc de queda. No obstant, en la nova resolució, que s’està redactant, s’estableix que l’afectació que fixa si un municipi és a la llista amb toc de queda serà de 250 casos per cada 100.000 habitants. Tot i així, el Govern encara no ha calculat el nombre definitiu de municipis que hauran d’aprovar el confinament a partir de divendres. «Cal continuar reduint la interacció social. Fan falta més dies per abaixar la pressió hospitalària, sobretot a les ucis, que continua sent altíssima», ha explicat Plaja.

Notícies relacionades

Altres territoris es mouen en la mateixa direcció que Catalunya, davant una cinquena onada que ve en gran part motivada per l’arribada de la variant delta, molt més contagiosa, que ja representa gairebé el 80% dels últims casos diagnosticats. Navarra ha anunciat aquest dimarts que sol·licitarà als tribunals una pròrroga d’una setmana del toc de queda.

Andalusia, per la seva part, continua defensant la necessitat d’exigir el passaport Covid per entrar a l’interior dels locals d’oci nocturn de la comunitat, però va optar per posar fre. L’obligatorietat d’aquest certificat de la UE, que demostra que una persona està vacunada, ha passat la malaltia o ha donat negatiu en una prova PCR en les últimes hores, havia provocat el rebuig de Vox, soci de la coalició del PP i Ciutadans que governa a l’autonomia. El partit d’ultradreta va amenaçar d’acudir als tribunals si la Junta mantenia la seva exigència. Davant la polèmica creada, l’Executiu andalús va anunciar que la mesura queda congelada fins a obtenir l’aval previ dels jutges.