Prioritzar el programa Covax

L’OMS demana que no es posi la tercera dosi de la vacuna Covid fins a finals de setembre

  • L’organització vol assegurar les primeres dosis en països d’ingressos baixos i arribar a l’objectiu del 10% de població mundial immunitzada

L’OMS demana que no es posi la tercera dosi de la vacuna Covid fins a finals de setembre

Efe / Chamila Karunarathne

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha demanat als països d’alts ingressos una moratòria fins, almenys, a finals de setembre per administrar dosis de reforç de la vacuna de la Covid-19, a fi d’assegurar les primeres dosis en països d’ingressos baixos i arribar a l’objectiu del 10% de població mundial vacunada a finals de setembre.

Tedros ha advertit que més del 80% de les vacunes han acabat en països d’ingressos alts, malgrat que només són la meitat de la població de tot el món. «Entenc la preocupació de tots els governs de protegir els seus ciutadans de la variant delta, però no podem acceptar que els països que han utilitzat la majoria del subministrament de les vacunes encara facin ús de més vacunes, mentre que les persones més vulnerables en altres parts del món segueixen sense protecció», ha esgrimit.

«Al maig vaig demanar recolzament mundial per fer un esprint de cara a setembre a fi que els països vacunessin almenys el 10% de la seva població d’aquí a finals de setembre; ara ja hem arribat a la meitat del camí d’aquell període de temps i encara estem fora dels objectius», ha alertat.

Diferència de 50 a 1,5

Al maig, els països d’alts ingressos havien administrat 50 dosis per 100 persones, però ara la xifra s’ha duplicat, situant-se en 100 dosis per cada 100 persones, segons adverteix l’OMS. «Mentrestant, els països de baixos ingressos inoculen 1,5 dosis per cada 100 persones a causa de la manca de vacunes», ha lamentat Tedros.

Notícies relacionades

Per a això, ha demanat la col·laboració de països i empreses que controlen el subministrament mundial de vacunes. «El curs de la pandèmia depèn del lideratge dels països del G-20», ha assenyalat el director general de l’OMS, que els ha demanat donar prioritat a Covax.

Finalment, ha recordat que les vacunes no són l’única eina per acabar amb la pandèmia. «Només podem derrotar-la amb un enfocament integral en combinació amb mesures socials i de salut pública que sabem que funcionen», ha assenyalat.