Desmuntant notícies falses amb Verificat Fact check Comprova una declaració específica o un conjunt de declaracions presentades com a fets. Emet un veredicte sobre si la declaració és correcta o no.
És fals que les vacunes modifiquin l’ADN
Les injeccions que immunitzen contra el coronavirus generen dubtes i desconfiança en alguns sectors de la població
Des d’abans que comencés la campanya massiva per immunitzar-nos contra la Covid-19, les notícies falses sobre les vacunes van començar a circular sense control. Aquest mes, Verificat i EL PERIÓDICO desmentirem amb infografies rigoroses les principals falsedats que se n’han difós. Avui comencem amb les vacunes i el mite que modifiquen l’ADN.
La confusió està relacionada sobretot amb les famoses injeccions d’ARN missatger (ARNm), com la de Pfizer i Moderna, que utilitzen una tecnologia pionera en la història que fa que sigui possible transportar el material genètic des que s’injecta fins que arriba a les cèl·lules, una cosa abans impossible.
Revolució
Aquesta proesa de la medicina ha obert la veda al desenvolupament de nous fàrmacs en un futur immediat per tractar malalties tan freqüents com la hiperlipidemia i el càncer, així com certes malalties neurodegeneratives sense cura actualment. Però en alguns casos, lluny de ser considerades com el que són, una revolució en el camp de la medicina, han generat dubtes i desconfiança en alguns sectors de la població. És lògic, ja que mai abans en la història s’han aprovat unes injeccions amb una tecnologia similar.
La xifra d’ingressats en ucis baixa per segon dia a Catalunya
Una cosa és que generin dubtes i desconfiança raonables, però una altra molt diferent és que s’alarmi amb uns suposats efectes que no s’han observat en cap assaig clínic, com allò que modifica l’ADN. ¿Per què es pensa que les vacunes podrien fer això? L’explicació rau en la particular manera com funcionen: els vials d’ARNm, com el de Pfizer i Moderna, contenen un fragment de codi genètic del coronavirus que s’incorpora a una càpsula lipídica que el transporta fins a les cèl·lules. Allà desencadena una resposta immune al cos que, al moment d’entrar en contacte amb el SARS-CoV-2, pot combatre’l i evitar els símptomes més greus de la malaltia.
ADN estable
Notícies relacionadesEs tendeix a pensar que aquest ARNm és capaç d’alterar el nostre ADN d’alguna manera. No obstant, com indiquen des de la web de l’Aliança per a la Vacunació (GAVI, en anglès), aquestes vacunes no ho fan. En primer lloc, perquè l’ARN no és el mateix que l’ADN i aquest ARN del virus «no es pot combinar amb l’ADN per canviar el codi genètic». A més, l’ARN «és molt fràgil (per això necessita ser transportat per aquestes nanopartícules de greix fins a la cèl·lula) i es mantindrà a l’interior de la cèl·lula 72 hores abans que es degradi». En altres paraules: l’ADN és molt més estable i més resistent que l’ARN.
En segon lloc, l’ADN està ubicat al nucli de les cèl·lules, un lloc al qual l’ARNm no pot accedir. Ja ho han indicat en reiterades ocasions els Centres per al Control i Prevenció de Malalties (CDC, per les seves sigles en anglès), que asseguren que tant les vacunes d’ARN missatger com les de vector viral «transporten instruccions (material genètic) a les nostres cèl·lules i comencen a construir la protecció contra el virus que causa la Covid-19». No obstant, el material mai entra al nucli de la cèl·lula, que és on està guardat l’ADN. L’organisme indica, per tant, que «el material genètic a les vacunes no pot afectar ni interactuar amb l’ADN de cap manera».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- CATA MAYOR Cuina d’altura al Baix Empordà
- Còctels de qualitat sense necessitat d’efectes especials
- Reis del boca a boca Restaurants de culte de BCN fora del radar dels ‘influencers’
- Una dupla especial "L’ego s’ha de deixar de costat"
- Aniversari. Nutrició esportiva Nutrisport celebra els 40 anys d’història amb una nova imatge