Desescalada fallida
Trilla: «Sense la vacuna els geriàtrics avui serien una escabetxada»
L’epidemiòleg de l’hospital Clínic, juntament amb l’investigador Salvador Macip, proposen la tercera dosi per als més vulnerables a la campanya de la grip de tardor
Van ser els primers a vacunar-se contra la Covid-19. Els avis que viuen en residències, i els seus treballadors, van rebre les primeres dosis de la vacuna que van arribar a Espanya fa ja vuit mesos. Avui, són el col·lectiu amb la taxa de cobertura més alta de tota la societat. No obstant, han tornat els contagis, els ingressos a l’hospital i les defuncions. Els científics expliquen que l’edat i la càrrega de malalties que tenen els residents impedeix que, en alguns casos, els efectes de la vacuna s’allarguin en el temps. Defensen una tercera dosi per a ells, però sobretot insisteixen que per erradicar les variants cal vacunar tot el planeta.
«El primordial és que, sense la vacuna, avui els geriàtrics tindrien una escabetxada molt pitjor de la que vam veure el 2020, perquè la variant delta és molt més infecciosa», insisteix l’epidemiòleg Antoni Trilla. Malgrat que els contagis han pujat, la situació avui és poc greu, ja que la majoria dels avis que s’han infectat no tenen símptomes. «El que ens preocupa és que les residències són la prova pilot de la societat, al ser els primers vacunats, i arribar a les taxes de vacunació a què ha d’arribar la resta de la població; pot ser que el que estiguem veient ara passi també a la resta de la societat», es pregunta Andrés Rueda, el president de l’Associació Professional Catalana de Directors de Centres i Serveis d’Atenció a la Dependència (ASCAD).
Situació esperable
Els científics discrepen una mica dels dubtes que planteja Rueda. «El que estem veient aquests dies era esperable. Les vacunes no són 100% efectives, i sabem que les persones de més edat i els malalts crònics més vulnerables tenen un sistema immune més feble», explica Trilla. «Entre els grans hi ha més casos de respostes incompletes de la vacuna, perquè el seu sistema de defenses és menys potent», diu també l’investigador Salvador Macip. És a dir, que els més febles responen pitjor a la vacuna. «Ens està passant també amb les persones trasplantades de ronyó: com que prenen immunodepressors la vacuna no té el mateix efecte», explica Trilla.
Abans de la pandèmia, les persones que estan ingressades en aquests centres, de mitjana, vivien dos anys a les residències per a la tercera edat. I això passava (i passa) perquè tenen un alt percentatge de malalties. La meitat dels interns tenen depressió, demències, malalties musculars i òssies, i un de cada tres pateix malalties cròniques o problemes cardíacs. «Com més edat i més carrega de malalties, la resposta immunitària és més baixa, les defenses són més dèbils i també ho és el record que deixa la vacuna», insisteix Trilla. ¿Moren de Covid o moren amb la Covid? Encara no hi ha estudis concloents que puguin respondre aquesta pregunta, però pot ser que alguns morin per l’evolució de les seves malalties, malgrat que tinguin dins el virus, segons diuen els científics.
El dilema de la tercera dosi
Alguns països ja han començat a vacunar amb una tercera dosi la població. Israel l’administra a tots els seus ciutadans i Alemanya ja ho ha plantejat per als més grans de 60 anys. «És probable que deixi un record més gran al sistema immunitari dels col·lectius més vulnerables, però no es pensin que amb això ho tindrem tot resolt», assumeix Trilla. «Les proves que estan fent alguns països ens aclariran per saber si val la pena o no. Però seria més urgent que aquestes terceres dosis anessin als països on encara no s’ha vacunat la població de risc», insisteix Macip, que recorda que la mortalitat ha augmentat el 80% a l’Àfrica l’últim mes a causa de la falta de vacunes.
De fet, la decisió d’aplicar una tercera dosi a les residències o als pacients més vulnerables és sobre la taula de les autoritats sanitàries. «Es podria fer quan fem la vacunació periòdica de la grip, a la tardor», suggereix Trilla. L’epidemiòleg del Clínic insisteix a remarcar que l’evolució de la pandèmia continua sent incerta. «De moment la situació no és perfecta, hi ha reinfeccions, però som en un escenari millor. Caldrà veure com evoluciona: som al cinquè episodi», diu l’expert.
Cuidadors antivacunes
Notícies relacionadesEn el que coincideixen Trilla i Macip és com d’essencial és mantenir les mesures de protecció dels avis. I, especialment, la vacunació dels treballadors de les residències. Hi ha el 10% dels treballadors dels geriàtrics que encara no han sigut vacunats. Una taxa que preocupa els directors dels geriàtrics, que no poden obligar-los, i les autoritats catalanes.
«Parte d’això passa perquè hi ha molta mobilitat al sector, hi ha baixes i entren treballadors nous i que no estan vacunats», expliquen fonts de la Conselleria de Drets Socials, que diuen que estan administrant la vacuna monodosi Janssen a tots els empleats que ho desitgin. A aquells que no volen injectar-se la vacuna els obliguen a fer-se tres tests PCR a la setmana. I també han iniciat una campanya perquè els fills dels treballadors dels geriàtrics s’inoculin abans que la resta. De fet, s’ha donat algun cas en què els fills dels treballadors s’han infectat en colònies o campaments aquest estiu i el virus ha entrat als geriàtrics.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Després dels decrets rebutjats al Congrés El PSC acusa Junts d’haver clavat un «cop de mall» a 1,2 milions de pensionistes de la mà del PP i Vox
- Tramitació El Govern central assegura que els preus del transport públic pujaran aquest dijous després de decaure el decret al Congrés
- Estat de les negociacions Junts consuma la seva amenaça de ruptura amb el PSOE i l’emplaça a complir els acords pendents
- Detenen un home per la mort d'una dona a Sant Joan les Fonts
- RECONSTRUCCIÓ DEL 4-5 Barça: la història d’una «bogeria» a Lisboa