Esvalot burocràtic
El Defensor del poble demana una solució per als qui no aconsegueixen el passaport Covid
Que no s’atorgui el certificat per diagnòstic d’antígens però sí per PCR «implica un pitjor tracte per a l’exercici del dret d’aquestes persones a la lliure circulació», considera
El Defensor del Poble demanarà al Ministeri de Sanitat i a les CCAA que ofereixin una solució als diagnosticats de Covid amb test d’antígens en lloc de PCR que no poden accedir a un certificat digital europeu i veuen afectat així el seu dret a la lliure circulació.
Els diagnosticats amb test d’antígens en lloc de PCR, tant a Catalunya com en altres llocs d’Espanya, no poden accedir al passaport Covid europeu malgrat tenir els anticossos d’una dosi de la vacuna i els derivats d’haver passat el virus perquè Brussel·les no ho considera com a pauta completa si el positiu no està certificat per PCR.
Diversos afectats han explicat a Efe aquesta problemàtica que els impedeix viatjar per vacances o per feina a la resta de països comunitaris a menys que es paguin ells mateixos el cost d’una PCR cada vegada. A més, temen que es puguin prendre mesures com a França, on el passaport Covid és obligatori per accedir a alguns locals.
Molts s’han adreçat al Síndic de Greuges de Barcelona, que ha derivat l’assumpte al Defensor del Poble i a l’Ombudsman europeu, ja que el passaport Covid està desenvolupat en un reglament comunitari.
Des del Defensor han confirmat a Efe que han rebut «bastantes queixes» de ciutadans per diverses incidències vinculades al certificat Covid digital de la UE i que enviaran «pròximament» una recomanació al respecte al departament de Salut i a les comunitats autònomes.
Segons l’opinió del Defensor, que no s’atorgui el passaport per diagnòstic d’antígens i sí per PCR «implica un pitjor tracte per a l’exercici del dret d’aquestes persones a la lliure circulació, la facilitació de la qual és l’objectiu declarat dels certificats Covid acordats pels estats de la Unió Europea».
El Defensor ha apuntat que tot i que el reglament europeu d’aplicació no contempla en aquest moment acreditar la superació de la Covid-19 mitjançant un resultat positiu en prova ràpida d’antígens o en una prova serològica d’anticossos, el text sí que preveu una possible sortida per a aquests casos.
En concret, l’article 7 del reglament assenyala que, «en algun moment, mitjançant actes delegats de la Comissió Europea, en funció de les orientacions aportades pel Comitè de Seguretat Sanitària, l’ECDC (Centre Europeu de Control de Malalties) o l’EMA (Agència Europea del Medicament), el certificat de recuperació també es pugui emetre sobre la base d’una prova ràpida d’antígens positiva, una prova d’anticossos, incloses les proves serològiques d’anticossos contra el SARS-CoV-2, o qualsevol altre mètode validat científicament».
Per això el Defensor enviarà pròximament una recomanació a Sanitat perquè promogui amb la Comissió Europea l’adaptació precisa del Reglament (UE) 2021/953 que permeti l’obtenció del certificat Covid a les persones que acrediten haver superat la malaltia per tots els mitjans diagnòstics vàlids i acceptats per la comunitat científica.
«Mentrestant, el Defensor creu necessari que el Ministeri coordini amb les comunitats autònomes la realització de proves diagnòstiques PCR a tots els casos positius detectats mitjançant proves d’antígens», afegeixen Efe des de l’Ombudsman espanyol.
Des del departament de Salut de la Generalitat, han assenyalat a Efe que treballen per donar resposta a les situacions «que es van detectant» dins del seu «àmbit d’actuació i competències» i en aquest sentit han recordat que fa uns dies van anunciar que reconeixeran les vacunes a l’estranger a l’hora d’expedir certificats Covid.
La Marta, barcelonina de 38 anys, autònoma, ha explicat que sovint ha de viatjar per feina i que ara no ho pot fer perquè, en el seu cas, després de la primera vacuna, va passar el virus només diagnosticat al seu CAP amb prova d’antígens i això li impedeix aconseguir el certificat.
Notícies relacionades«Em donen respostes com que m’esperi sis mesos o que no poden canviar el protocol només perquè me’n vulgui anar de vacances. No contemplen que soc autònoma i necessito viatjar per feina. La Unió Europea m’està demanant una cosa que al meu país no m’han volgut donar, una PCR», s’ha queixat.
En el mateix cas hi ha la Maria Tolmina, xef italiana de 49 anys resident a Barcelona, a qui li sortirà molt car visitar el seu país «perquè el govern regional català, per estalviar-se diners, ens ha deixat en uns llimbs respecte a la Unió Europea fent-nos proves d’antígens en comptes de PCR».
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim