Tenia una malaltia degenerativa

Una carta i un vídeo per al jutge: la història de la jove morta a Oviedo que no va voler esperar a l’aplicació de la llei d’eutanàsia

  • La dona, lleonesa de 35 anys i sòcia de Dret a Morir Dignament, patia una malaltia neurodegenerativa i va estar acompanyada per dos amics

Una carta i un vídeo per al jutge: la història de la jove morta a Oviedo que no va voler esperar a l’aplicació de la llei d’eutanàsia
3
Es llegeix en minuts

Tenia 35 anys quan va decidir treure’s la vida. La jove trobada morta dimecres a Oviedo era enginyera de professió, nascuda a Lleó el 1986, patia una malaltia degenerativa que durant els últims quatre anys havia minvat la seva qualitat de vida. En aquestes circumstàncies, acompanyada de dos companys de l’associació Dret a Morir Dignament (DMD), va reservar una habitació en un cèntric hotel d’Oviedo i, dimarts a la nit, una dosi de barbitúrics va acabar amb la seva vida. A l’habitació, quan va arribar la Policia Nacional al matí següent, es va trobar una carta dirigida al jutge, una targeta de vídeo i el pot de medicaments.

La jove va manifestar a la carta dirigida al jutjat haver comprat per internet el medicament Pentobarbital. Aquest és utilitzat com a anestèsic i com a solució habitual als Països Baixos per a la interrupció voluntària de la vida. Els dubtes que suposaven adquirir un medicament per via no oficial respecte de la seva efectivitat van motivar la dona per contactar amb dos «amics personals», també socis de DMD, perquè l’acompanyessin en els seus últims moments, s’encarreguessin d’avisar els cossos de seguretat i garantissin que tot ocorria segons el previst.

Des de DMD han confirmat els fets i assegurat que l’associació, com a entitat, no té «res a veure» amb el succés, tot i que reconeixen que els dos acompanyants eren membres de l’associació i amics personals de la jove. L’associació, indica, «no fa acompanyament» però afegeix que els seus membres generen «relacions afectives personals». Treballadors de l’hotel asseguren que cap d’ells va ser detingut i que se’ls veia «compungits» una vegada que es va haver aixecat el cadàver.

Cap a les cinc del matí de dimecres van arribar a l’hotel una patrulla de la Policia Nacional, un forense, i els serveis funeraris. Equipats amb epis van fer saltar les alarmes en el centre de la ciutat. La Policia Nacional, que va ser qui va trobar la targeta de vídeo, ja ha traslladat les proves al jutjat per a la seva investigació.

Fonts del cos van assegurar que es tracta d’un cas «estrany» la legalitat del qual ha de valorar la Justícia. A la targeta de vídeo es trobaria gravat, presumptament, el suïcidi i, a la carta, a més del nom, cognoms i DNI de la jove, explica tant els motius que la van portar a prendre la seva última decisió com la falta de participació dels qui van decidir lliurement acompanyar-la.

Segons els seus coneguts, la jove havia «lluitat molt per la vida». Al costat d’un dels amics que la van acompanyar havia recorregut diversos neuròlegs del país per buscar una solució per a la seva malaltia. Aquesta li havia provocat un quadro de disautonomia, que havia limitat les funcions dels seus òrgans interns.

En els últims anys, expliquen des de l’associació, la seva falta d’autonomia havia arribat al punt d’haver de retirar-se els excrements amb la mà. Davant la «lentitud» de l’aplicació de la nova Llei d’Eutanàsia, la dona no va voler esperar.

Des de DMD manifesten que la seva política oficial és derivar tot aquell que vulgui «morir dignament» a la xarxa sanitària, però que defensen que cadascú pugui morir «on, quan i acompanyat de qui vulgui».

Notícies relacionades

La llei d’eutanàsia va entrar en vigor el 25 de juny passat, però la seva implantació no ha tingut la celeritat que reclama l’associació. Astúries ha sigut una de les comunitats que més han tardat a nomenar la seva Comissió de Garantia i Avaluació per a la valoració de cada cas, aprovada el 5 d’agost passat.

Actualment, el succés continua investigant-se.