Efecte del canvi climàtic

Una intrusió de pols sahariana acompanya l’onada de calor a Espanya

L’aire procedent del nord de l’Àfrica ha enfosquit el cel a l’est peninsular i les Balears

El fenomen ha provocat que les precipitacions fossin de fang

05.03.2021. Barcelona. Contaminació i calitja per pols en suspensió del Sàhara. Foto Robert Ramos

05.03.2021. Barcelona. Contaminació i calitja per pols en suspensió del Sàhara. Foto Robert Ramos / Robert Ramos (Delegaciones)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’onada de calor que aquesta setmana fueteja Espanya i Europa ha portat una intrusió de pols sahariana que ha enfosquit el cel en molts punts i ha dificultat la respiració a les persones amb patologies prèvies. Aquest aire procedent del nord de l’Àfrica és el mateix que en moltes ocasions provoca episodis de contaminació a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Catalunya, on aquest dimarts la Generalitat ha decidit imposar restriccions de mobilitat i en les activitats d’oci per minimitzar el risc d’incendis, és un dels llocs on la calima s’ha estès. En els punts en els quals, a més, ha plogut (tot i que fos molt poc), el fang s’ha deixat veure als cotxes, vidrieres i altres superfícies. El fenomen de la calima, més habitual a les Canàries, s’ha concentrat sobretot a l’est peninsular i les Balears.

Els incendis d’Algèria hi influeixen

L’enorme núvol de pols del Sàhara ha dificultat la visibilitat deixant el cel entre blanc i marró. El cel blanquinós per la pols sahariana també podria ser conseqüència dels devastadors focs que s’estan produint a Algèria, segons alguns experts.

Aquesta circumstància es pot prolongar en els pròxims dies, sumada a les altes temperatures. La concentració de partícules en suspensió en l’aire (conegudes com a PM 10 i que es mesuren en micrograms per metre cúbic) seran elevades en els pròxims dies.

Augment de risc cardiovascular

Notícies relacionades

El març d’aquest any, un equip d’investigadors canaris va revelar que l’exposició a la calima està associada directament a un augment en els risc de mort per accident cardiovascular. L’estudi situa en un 2% l’augment del risc de mort a causa d’aquestes causes.

El canvi climàtic és un dels orígens d’aquesta intrusió de pols, segons els especialistes.