Homenatge al cantautor aragonès

Un nen de Saragossa rep com a regal d’aniversari un gegant de Labordeta de més de dos metres

  • Tot neix de la seva passió per la música i aquestes comparses

  • Fa 2,40 metres, pesa 14 quilos, els ulls són de vidre i els cabells sintètics

Un niño de Borja recibe como regalo de cumpleaños un gigante de Labordeta de más de 2 metros.

Un niño de Borja recibe como regalo de cumpleaños un gigante de Labordeta de más de 2 metros.

2
Es llegeix en minuts

Oier Sesma, un jove i acèrrim aficionat al món de la música i els gegants, va fer vuit anys diumenge passat. A partir d’aquest 15 d’agost, i com a regal d’aniversari, compta amb un membre més a la família. No va ser una cigonya que va portar un petit nadó. Va ser Rubén Platero, un creador de gegants amb taller a Pamplona, que li va acostar una recreació de José Antonio Labordeta de 2,40 metres fins a casa seva, a Borja (Saragossa).

Rubén Platero, el ‘cervellet’ d’aquesta operació, portava treballant en aquest projecte des del maig, quan va entaular les primeres converses amb Nacho Sesma, el pare del menor. Natural de Falces (Navarra), viu actualment a Arre (Navarra) i regenta el taller Gigantes Platero al barri de Rochapea de Pamplona. El primer pas va ser demanar permís a Alfredo Cabrera, president de l’associació de gegants de l’Aragó i membre de la comparsa de gegants de Fraga. «Sense cap tipus de problema», va continuar aquest període de tràmits amb la filla del cantautor aragonès, Ángela Labordeta, que tampoc va posar cap impediment sempre que es fes «sense ànim de lucre». Així va començar el creixement d’aquest gegant de 2,40 metres d’alçada i 14 quilograms de pes. El gegant està fet amb «fibra de vidre i resina de polièster».

Sens dubte que la paciència és un ingredient fonamental en aquest tipus de recreacions i, afortunadament, Platero no ha emulat Labordeta enviant «a la merda» la seva feina. No cal dir-ho la repercussió d’aquest cantautor, polític i escriptor en el panorama regional d’Aragó, però també en l’àmbit nacional: «Al tractar-se d’una figura tan carismàtica i reconeguda, cal plasmar-lo a la perfecció perquè està molt vist a la premsa i la televisió». Per dotar-lo d’un «realisme més gran», els ulls són de vidre i els cabells, el bigoti i el pèl del clatell és sintètic.

Notícies relacionades

El Rubén va acostar aquest regal a la família Sesma dissabte cap a les 17.30 hores, un dia abans de la data d’aniversari. «Va intentar ser una sorpresa però l’Oier ens va enxampar al menjador. La idea era que el rebés a la terrassa. Va ser molt emotiu: les seves abraçades a Platero, al gegant...», assenyala Nacho Sesma, el pare del nen. Sesma explica que tot sorgeix del fervor de la família per aquest tipus de celebracions: «Ve de tota la vida, soc de Pamplona. Sanfermins, gegants, et pots imaginar». Ell agraeix el treball de Platero i l’autorització d’Alfredo Cabrales i la filla de Labordeta per poder fer feliç el seu fill. En tot moment ressalta el caràcter «no lucratiu» de l’obra i obre la porta a les comparses d’Aragó per sortir amb ell: «Al cap i a la fi del que es tracta és de passar una jornada agradable, disfrutar i ballar».

L’afavorit, Oier Sesma, és un autèntic apassionat del món de la música i les comparses de gegants. Toca la dolçaina a l’escola de música de Ribaforada (Navarra) i el trombó de vares al conservatori professional de Tarassona. A més, té una col·lecció de 182 gegants de goma perfectament disposats en una vitrina.