Diferència de criteris

El toc de queda: una mesura anti-Covid amb comptagotes

  • La restricció a la mobilitat nocturna ha topat amb la negativa judicial a gairebé tot Espanya i només està vigent en un grapat de localitats

Las fallas se preparan para su traslado desde Fira València

Las fallas se preparan para su traslado desde Fira València / Jorge Gil (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

El toc de queda en localitats concretes i per a un temps determinat és una mesura extrema per contenir la pandèmia que es pot aplicar sense el paraigua de l’estat d’alarma, però necessita el vistiplau judicial i la sol·licitud per part de les comunitats autònomes ha d’estar perfectament argumentada. La llum verda dels jutges no està sent, precisament, un denominador comú en aquesta cinquena onada. Més aviat, s’està concedint amb comptagotes. Catalunya no és l’únic territori on el toc de queda s’ha trobat amb un mur judicial.

A l’illa de Tenerife, els jutges també han tombat la decisió de l’Executiu canari de restringir la mobilitat entre les 00.30 i les 6.00 hores. Cantàbria, per exemple, ja no s’atreveix a demanar una pròrroga del toc de queda perquè intueix que li diran que no. La mobilitat entre la 1.00 i les 6.00 hores estava prohibida des del 16 de juliol en els 53 municipis amb més incidència de Covid. Les últimes decisions judicials fan sospitar les autoritats càntabres que passarà una cosa semblant que a Tenerife i Catalunya, així que el toc de queda en aquesta comunitat s’acabarà demà (20 d’agost), segons ha anunciat el Departament de Sanitat. Una altra comunitat on el Tribunal Superior de Justícia autonòmic ha tombat el toc de queda nocturn –tot i que ha permès altres mesures restrictives per contenir la pandèmia– és Astúries.

País Valencià

L’autonomia on els jutges han emès més llums verdes al toc de queda és la valenciana, en què s’han prorrogat totes les restriccions, entre les quals la limitació a la mobilitat en 68 municipis de més de 5.000 habitants entre la 01.00 i les 06.00 hores. La mesura –que afecta en total 2,6 milions de veïns– va ser autoritzada divendres passat pel Tribunal Superior de Justícia del País Valencià i estarà en vigor, si no es demanen més pròrrogues, des del 17 d’agost fins al 6 de setembre.

A Andalusia també es manté, però només en els vuit municipis on la taxa d’incidència dels contagis és superior als 1.000 casos per 100.000 habitants. La mesura afecta localitats tan turístiques com Conil i Punta Umbría i el tram horari en què ningú ha de ser al carrer sense causa justificada és de 2.00 a 7.00. Marbella, una altra destinació turística, acaba de sortir d’aquesta llista negra ja que ha rebaixat la seva taxa d’incidència. El toc de queda temporal també es manté entre la 1.00 i les 6.00 hores a 15 localitats aragoneses, entre les quals Jaca i Osca capital.

Modalitat intermitent a Navarra

Notícies relacionades

El Tribunal Superior navarrès va autoritzar el juliol aquesta mesura entre la 1.00 i les 6.00 hores per als municipis en situació de risc extrem només durant el cap de setmana, tot i que es va aplicar també en els dies de ‘no festes’ patronals. Ara les autoritats han demanat renovar aquest toc de queda intermitent fins al 26 d’agost. Per la seva banda, Euskadi no ho va sol·licitar als tribunals. Malgrat la prohibició dels ‘botellons’ i les ‘no festes’, a moltes localitats costaneres basques, com Plentzia (Bizcaia), s’estan celebrant cada cap de setmana ‘botellons’ massius que han acabat amb la paciència dels veïns i , fins i tot, en petites batalles campals amb la policia.

Mentrestant, ni Múrcia ni La Rioja ni Galícia tenen toc de queda, tot i que sí altres mesures restrictives, com les limitacions a les reunions dels no convenients a partir d’una determinada hora de la nit, així com limitacions en l’aforament i l’horari dels locals d’oci nocturn.  

Temes:

Toc de queda