A Barcelona

Un altre jutge autoritza un tractament d’ozonoteràpia contra la Covid

  • La Generalitat ja ha recorregut la decisió, que va en contra del criteri mèdic

  • Un altre jutge a València va autoritzar un tractament idèntic

Un altre jutge autoritza un tractament d’ozonoteràpia contra la Covid
3
Es llegeix en minuts

Un jutjat de Barcelona ha autoritzat l’administració d’ozonoteràpia a un pacient de Covid ingressat en un hospital català, ha informat la Conselleria de Salut de la Generalitat, que ha anunciat que recorrerà la decisió judicial perquè va contra el criteri professional dels metges.

En un comunicat difós aquest dijous, Salut ha informat, sense donar detalls del pacient ni on és ingressat ni el seu pronòstic, que un jutjat de Barcelona ha autoritzat a subministrar-li ozonoteràpia, tal com ja va fer fa uns dies un jutjat de València per a un pacient de Covid.

Davant aquesta autorització judicial, el Govern ha recordat que «l’ozó és una molècula d’oxigen triatòmic amb efecte oxidatiu, feta servir com a desinfectant, que no està autoritzada com a medicament per les agències reguladores». «El seu ús no està contemplat en els protocols d’actuació del Servei Català de la Salut, basats en l’evidència científica. A més, pot tenir efectes secundaris com la irritació per la seva inhalació o dificultat respiratòria, tos i flebitis si l’administració és intravenosa», ha assenyalat la conselleria.

També adverteix que «és perillós administrar ozó a dones embarassades i en pacients amb hipotiroïdisme o dèficit de glucosa-6-fosfat deshidrogenasa».

Sense evidències

El Departament de Salut remarca que «no hi ha cap evidència de la seva utilitat/benefici per a la prevenció o tractament de la Covid-19, i al contrari, hi ha riscos potencials del seu ús i no es recomana la seva administració o combinació amb altres teràpies en relació amb la infecció per SARS-CoV-2, excepte en el context d’assajos clínics controlats».

A més, recorda que «l’aplicació de tractaments no autoritzats per atendre necessitats especials de situacions clíniques de pacients concrets amb malalties cròniques o greument debilitants ha de comptar amb l’autorització expressa de l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS). I, en concret, l’AEMPS ja es va pronunciar categòricament en contra de l’ús d’aquest producte».

Per tot això, el Departament de Salut ha rebutjat l’aplicació d’aquesta teràpia amb ozó i s’ha mostrat contrari a la decisió de donar tractament sense evidència científica i, a més, ho considera «una ingerència sobre les avaluacions clíniques dels professionals».

Recurs en marxa

Arran de la decisió d’un jutjat de Barcelona d’autoritzar aquest tipus de tractament en un centre hospitalari de Catalunya, Salut ha posat a treballar els seus equips jurídics per interposar de forma immediata al·legacions contra aquesta decisió.

D’aquesta manera, la conselleria que dirigeix el metge Josep Maria Argimon també vol mostrar el seu recolzament a la decisió dels professionals implicats que van desestimar la petició de la família del pacient d’administrar aquest tractament.

Salut ha mostrat el seu suport a la família del pacient afectat per la situació «desitjant la seva millora» i ha eludit donar més informació respecte al pacient, el seu entorn i els professionals que l’atenen.

Resposta dels metges

Notícies relacionades

Un cas similar va tenir lloc recentment al País Valencià: la polèmica va començar quan el Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Castelló va acordar el 13 d’agost, com a mesura cautelaríssima, que s’apliqués una teràpia amb ozó a un pacient de 49 anys amb Covid-19, ingressat a l’uci de l’Hospital de la Plana de Vila-real.

Aquesta resolució judicial va desencadenar l’oposició d’organitzacions de metges i infermeres, a més de la Generalitat valenciana, per considerar-ho una «ingerència greu» per part de l’administració de justícia en el sistema sanitari, al dictaminar l’aplicació d’una teràpia no aprovada per l’Agència Espanyola del Medicament, no inclosa en la cartera de serveis i «en contra dels protocols científics».

Temes:

Coronavirus