Festa

València planta les Falles pendent del mal temps

  • La celebració, en dates atípiques, estarà vigilada per 5.500 agents atents a ‘botellons’ i esdeveniments socials

València planta les Falles pendent del mal temps

EFE

3
Es llegeix en minuts
EFE

València està des d’aquest dimecres en Falles i els seus carrers acullen la ‘plantà’ dels primers monuments, els infantils, després d’un any i mig d’espera i en un ambient marcat per la pandèmia i les seves restriccions, unit a unes males previsions del temps, amb xàfecs i baixada de les temperatures. Aquestes atípiques –són al setembre en comptes del març– Falles del 2021 són la primera festa popular en una gran ciutat europea enmig de la pandèmia i s’erigeixen com a exemple de celebració segura i alhora divertida, per la qual cosa les autoritats han apel·lat a la responsabilitat per complir les normes i evitar un repunt dels contagis en ple descens de la cinquena onada.

El que més preocupa –a part que el mal temps fuetegi per a les falles que cremaran diumenge– són els ‘botellons’ i les reunions socials al carrer en l’horari del toc de queda –d’1 a 6 hores de la matinada; per això, la ciutat es blinda amb 5.500 agents de la Policia Local i la Policia Nacional, entre el servei ordinari i els reforços, a què s’unirà la Policia Autonòmica. Fins i tot l’Ajuntament ha contractat seguretat privada per a alguns actes.

Les tempestes, que en aquests dies previs han deixat registres històrics de precipitacions i fins i tot calamarsa, són un altre malson dels fallers i ja han fet estralls en algunes comissions, que han vist caure els acabaments dels monuments per les condicions adverses del clima.

Posposades al setembre per la pandèmia, que ja les va suspendre el març del 2020, aquestes Falles –de l’1 al 5 de setembre– veuran limitat l’impacte d’una festa que solia atraure en els seus «dies grans» un milió de persones i que s’esvalotava amb els seus centenars de carrers tallats, carpes i llocs de xocolata i bunyols i que s’amarava de l’olor de pólvora, música, art i sàtira per tots els racons. Aquest any les mesures sanitàries deixaran òrfena de ‘mascletaes’ la plaça de l’Ajuntament i de castells de focs artificials el vell curs del riu Turia, per evitar aglomeracions; però hi haurà Ofrena a la Verge dels Desemparats –entre divendres i dissabte– i ‘cremà’ diumenge, tot i que amb mesures especials.

La celebració ha dividit els valencians, entre els qui volien cremar ja els monuments emmagatzemats des de març del 2020 i tancar un cicle i els qui no consideren Falles una festes tan alterades per la pandèmia, i fins i tot el mateix alcalde, Joan Ribó, va assegurar que no li agradava anomenar-ho Falles perquè no ho eren, només són actes fallers. Tots aquests actes, pactats amb la Conselleria de Sanitat, se celebraran amb mascareta obligatòria, fins i tot en espais a l’aire lliure, amb aforaments limitats i garantint en tot moment la distància de seguretat.

Les ‘despertaes’ pirotècniques seran estàtiques i amb control de participants i espectadors, i les desfilades i cercaviles tindran bandes, tot i que els músics, sempre amb mascareta tret dels de vent, hauran d’estar a dos metres dels fallers. Per la seva bandad, l’Ofrena, un dels actes més emotius, canvia l’itinerari, suma mascaretes a les flors, amb files de 4 fallers –o 5 si són nens–, sense públic i només amb el 40% de la gent habitual –gairebé 109.000 persones el 2019–, mentre que la ‘cremà’ s’avança dues hores per complir el toc de queda, tanca carrers i acota l’aforament.

Notícies relacionades

Les carpes s’utilitzaran sense laterals, només amb ensostrat, i qualsevol activitat als casals es regirà per les normes de l’hostaleria (75% d’aforament i grups de 6 persones màxim), mentre que els esmorzars, dinars i sopars seran a l’aire lliure i la visita a les falles serà amb control d’accessos, doble tanca i senyals. Les ‘mascletaes’ i els castells, que deixen les seves ubicacions habituals, es faran dispersos per la ciutat, en localitzacions sense anunciar per evitar que s’hi amuntegui el públic i, a més, aquest any cada comissió –unes 375 només a la ciutat de València– té un coordinador Covid per vetllar pel compliment de les normes.

Aquest dimecres, València es desperta amb l’art i l’enginy dels monuments infantils dispersos per la ciutat en la tradicional ‘plantà’ infantil, el dia previ al desplegament del tot l’art efímer i l’enginy faller amb els monuments grans, entre els quals aquest any s’ha colat la pandèmia. Es plantaran pràcticament les mateixes falles que s’havien de plantar el 2020 –només dos han anunciat que no hi participaran– i es cremaran gairebé 7,8 milions d’euros en art faller.