La lluita contra la pandèmia

Una jutge revoca l’autorització a tractar amb ozó un pacient greu de Covid

  • El 25 d’agost la substituta de la magistrada va autoritzar de forma cautelaríssima aquest tractament d’eficàcia no provada

  • La interlocutòria destaca que no existeix evidència científica del benefici d’aquesta teràpia i que el desig de la família no pot prevaler sobre l’interès general

Una jutge revoca l’autorització a tractar amb ozó un pacient greu de Covid
3
Es llegeix en minuts
EFE

Una jutge de Barcelona ha revocat l’autorització que va acordar la seva substituta perquè un hospital català tractés amb ozonoteràpia un pacient greu de Covid, al concloure que el desig de la seva família d’aplicar una teràpia no autoritzada i d’eficàcia no provada no es pot sobreposar als interessos generals.

Així ho ha acordat en una interlocutòria la titular del jutjat del contenciós administratiu número 6 de Barcelona, Ibone Liz, que revoca la decisió de la seva substituta, que el 25 d’agost passat va autoritzar de forma cautelaríssima aquest tractament amb ozonoteràpia per les «circumstàncies excepcionals d’urgència», ja que va entendre que la vida del pacient corria perill i que aquesta via havia donat «bons resultats» en hospitals d’Espanya i d’altres països.

Ara la jutge titular ha revocat aquesta autorització, que queda sense efecte, al ressaltar que tota la documentació mèdica aportada a la causa apunta que no existeix evidència científica que el tractament amb ozonoteràpia pugui aportar beneficis per a la curació del pacient i que l’interès de la família no pot prevaler contra l’interès públic de garantir una atenció conforme als protocols establerts.

En aquest cas, segons la jutge, «ha de primar el procés assistencial legalment previst i ofert als pacients que es troben en aquesta situació conforme als protocols d’actuació establerts, sobre el particular desig dels familiars d’aplicar una teràpia no autoritzada l’eficàcia i seguretat de la qual no ha sigut científicament avalada, desig comprensible però que no es pot sobreposar als interessos generals».

«Millora» sense el tractament

La jutge remarca que des que la seva substituta va autoritzar l’ús d’ozonoteràpia –que no es va arribar a aplicar perquè la Generalitat va recórrer immediatament–, el pacient ha experimentat una «millora» gràcies als tractaments i cures rebudes a la clínica on està ingressat en estat crític i, segons els doctors que l’atenen, «molt lluny d’estar fora de perill».

En qualsevol cas, la jutge assenyala que el centre mèdic on està ingressat el pacient no ha qüestionat la seva gravetat, sinó si és possible fer servir la teràpia que pretén aplicar la família en aquest cas.

La jutge veu «comprensible» que la família tracti que es dispensin al pacient «tots els tractaments possibles en vista de l’angúnia de la seva situació», si bé argumenta que tota la documentació aportada a la causa, inclòs un informe mèdic forense que va sol·licitar el jutjat, permet concloure que «en l’actualitat no existeix evidència científica que el tractament en qüestió pugui aportar beneficis» per a la seva curació.

Per aquesta raó, considera que la decisió de l’hospital, que no volia administrar ozó al pacient, en aquest moment no pot ser modificada, tenint en compte que el sistema públic de salut «revesteix de les garanties necessàries per al seu correcte funcionament».

Seguir els protocols de Sanitat

La jutge insisteix respecte a la Covid que s’han de seguir els protocols d’actuació quant al tractament farmacològic, subjecte a les recomanacions oficials del Ministeri de Sanitat i de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris.

En aquest sentit, ressalta que el Servei Català de la Salut ha argumentat que l’ozonoteràpia no s’inclou en els seus protocols d’actuació perquè no hi ha evidència científica que tingui utilitat en la prevenció i tractament del coronavirus i que, al contrari, «existeixen riscos potencials sobre el seu ús».

L’Agència Espanyola del Medicament també ha indicat que en vista de la falta d’assajos clínics, «no es considera en el moment actual, i de forma general, l’ús compassiu una opció idònia per a l’administració d’ozó, a l’espera que es demostri l’eficàcia i seguretat en l’àmbit de l’assaig clínic controlat estretament», segons la jutge.

Notícies relacionades

La magistrada també posa en relleu que el Ministeri de Sanitat va emetre el novembre del 2020 una nota informativa en relació amb l’ús de l’ozó en què s’indiquen els usos permesos, entre els quals s’exclou, de forma expressa, la seva ocupació sobre les persones.

A més, sosté que el reial decret del 2006 que estableix la cartera de serveis comuns del Sistema Nacional de Salut i el procediment per a la seva actualització disposa que els medicaments compresos en el Sistema Nacional de Salut han de ser autoritzats i utilitzats conforme a l’establert a la seva fitxa autoritzada i que, en aquest cas, el tractament amb ozó no està autoritzat ni inclòs a la Cartera Bàsica de Serveis.