Escalada de LGTBI-fòbia
Catalunya ja suma 189 agressions homòfobes des de començament d’any, les mateixes que en tot el 2020
Les entitats alerten que més de la meitat dels delictes d’odi no es denuncien
Quan falta d’un trimestre perquè acabi l’any, Catalunya ja ha registrat aquest 2021 un total de 189 agressions homòfobes, les mateixes que es van produir en tot el 2020, segons xifres de l’Observatori contra l’Homofòbia. Entre aquestesagressions homòfobes,s’hi inclouen incidències, insults, males praxis o agressions pròpiament dites, segons explica el president de l’observatori a aquest diari, Eugeni Rodríguez. Avui a les 20 hores hi ha una manifestació a Barcelona que surt de la plaça de la Universitat per denunciar les últimes agressions LGTBI-fòbiques de Madrid, Toledo, Castelló, Melilla, Sant Celoni i València.
Igualar a hores d’ara del 2021 el nombre d’agressions homòfobes produïdes el 2020 és preocupant. És veritat que l’any passat hi va haver un confinament de dos mesos i mig, però l’Observatori contra l’Homofòbia ja va alertar en el seu moment que el tancament domiciliari havia disparat les incidències d’LGTBI-fòbia a Catalunya. L’any passat aquestes van créixer un 20% respecte al 2019. Es preveu que aquest any finalitzi amb encara més agressions homòfobes que l’anterior, sobretot tenint en compte l’augment de les agressions contra el col·lectiu LGTBI en els últims mesos. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha avisat aquest dimecres que hi ha grups que surten a «caçar» homosexuals a Catalunya.
La brutal agressió homòfoba que va acabar amb la vida de Samuel Luiz, un jove gaide 24 anys, a la Corunya el 3 de juny va provocar tal commoció, que les manifestacions de repulsa es van succeir per tot Espanya. El cas Samuel va posar llum sobre aquesta escalada d’agressions homòfobes a Espanya. Tot i que inicialment la policia va descartar el mòbil homòfob (una multitud el va apallissar fins a la mort presumptament perquè van pensar que Samuel els estava gravant amb el mòbil), la investigació va acabar confirmant que abans de l’assassinat hi va haver una discussió i insults homòfobs, com ara «maricon de merda». La investigació policial també va determinar que hi va haver un acarnissament amb Samuel per part del que van qualificar de «gossada humana». Van ser detingudes un total de sis persones per aquest assassinat.
A Barcelona, va causar també molt rebuig l’agressió de la platja del Somorrostro, el maig passat. Diversos homosexuals van ser colpejats i un d’ells es va fer una fractura a la mandíbula i va haver de ser operat a l’Hospital de la Vall d’Hebron. En aquest grup hi havia una parella heterosexual que no va ser atacada, un fet rellevant que reforça la tesi que la resta van ser colpejats per la seva condició sexual. Els testimonis van remarcar que els homes van ser objecte d’una «violència gratuïta», és a dir, sense que hi hagués cap provocació per part de les víctimes. L’Ajuntament de Barcelona va anunciar fa dos dies que compareixerà com a acusació popular per aquesta presumpta agressió homòfoba.
L’última agressió d’aquest tipus a Espanya la va patir el cap de setmana un jove trans, de 21 anys, a València. Va ser atacat per un altre jove després de dir a un grup «guapis todes» (terme sense referència de gènere, és a dir, inclusiu, equivalent a ‘guapos’). L’agressor es va aixecar i li va preguntar si l’estava anomenant «maricon». A partir d’allà va començar una discussió en la qual, segons el relat del jove agredit, va acabar marxant però el seu acompanyant es va quedar: «Quan me’n vaig anar, em van donar un cop de puny per l’esquena, i quan vaig tornar a buscar el meu company, em van donar un altre cop de puny a la boca», ha manifestat ‘Levante’, del grup Prensa Ibérica.
Però hi ha hagut moltes més agressions homòfobes i les denunciades són només la punta de l’iceberg, segons les entitats. La Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals (FELGTB) va denunciar al juny, amb motiu del Dia Internacional contra la LGTBI-fòbia, que més de la meitat (55%) dels delictes d’odi que es comenten contra el col·lectiu LGTBI no es denuncien. Així ho revela l’informe de delictes d’odi del 2019 de la FELGTB, del qual també es desprèn que dels 756 delictes d’odi que van arribar a coneixement de la FELGTB o les seves entitats el 2019, només un 15% es va denunciar a la policia i només un 3% es va posar en coneixement de la fiscalia.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Mor un motorista després de patir una sortida de via a la B-225 a Castellbisbal
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global
- Gavi, un any després