El camí de la immunitat
L’Agència Europea del Medicament redobla la vigilància sobre la variant mu
Considera que és «potencialment preocupant» i demana als fabricants de vacunes que analitzin l’efecte neutralitzador dels seus sèrums
La variant delta continua sent la dominant de Covid-19 a la Unió Europea i la que més preocupa. Tot i així, igual que altres autoritats sanitàries del món, l’Agència Europea del Medicament (EMA per les seves sigles en anglès) també ha començat a vigilar i analitzar estretament l’evolució d’altres variants emergents com l’anomenada mu, inclosa per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com a «variant d’interès» el 30 d’agost després de ser detectada en 39 països. Segons l’EMA, es tracta d’una variant «potencialment preocupant».
«A més de la delta, que és la variant en la qual ens hem de centrar ara, estem analitzant altres variants que s’estan propagant com la lambda (detectada per primera vegada al Perú) i, més recentment, la mu. Aquesta és potencialment més preocupant», ha reconegut Marco Cavalieri, responsable de l’estratègia de vacunes de l’EMA, al·ludint a la possibilitat que aquesta mutació de la Covid-19 pugui escapar a la immunitat que ofereixen les vacunes. «Encara no tenim dades que mostrin que s’estigui propagant massa i que pugui superar la delta com a variant dominant. En tot cas, parlarem amb els desenvolupadors [de vacunes] perquè generin dades per conèixer l’efecte neutralitzador també per a aquesta variant», ha comentat sobre la nova soca, la nomenclatura científica de la qual és B.1.621 i que va ser descoberta per primera vegada a Colòmbia.
Cavalieri també ha insistit en la importància de vacunar totes les persones elegibles que encara no han completat la pauta de vacunació. La situació és molt diferent segons es miri al nord, sud o est d’Europa. Segons les dades del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC), més del 70% de la població europea ha rebut ja les dues dosis. Tot i així, mentre a Espanya, Portugal i Dinamarca el percentatge de totalment vacunats supera el 80% de les persones elegibles, a Bulgària amb prou feines arriba al 20% i a Romania, el 32%.
Tercera dosi
«La prioritat ha de ser aconseguir que es vacuni el màxim nombre de persones», ha insistit Cavalieri. Quant a la tercera dosi de reforç, el responsable de l’estratègia de vacunes ha explicat que les evidències «cada vegada són més clares» sobre la necessitat de considerar dosis addicionals de la vacuna, particularment per a persones amb sistemes immunològics severament deprimits i altres pacients vulnerables, tot i que no està clar quan hauria de començar a considerar-se la seva administració.
L’EMA ha començat a analitzar la sol·licitud de la farmacèutica BioNTech/Pfizer d’administrar una tercera dosi de record almenys sis mesos després de la segona dosi per als majors de 16 anys i les conclusions, segons han explicat, estaran a punt en «les pròximes setmanes». Altres fabricants de vacunes amb ARN missatger també podrien presentar dades sobre una tercera dosi de reforç. Moderna, per exemple, ha començat a compartir dades sobre els seus assajos clínics.
Quant a la revisió d’altres vacunes. L’EMA espera concloure en les pròximes setmanes la revisió de les dades de Curevac. Sobre Novavax esperen arribar a conclusions per a finals d’any, mentre que no hi ha calendari per a la russa Sputnik i la xinesa Sinovac. Segons ha explicat Cavalieri, en els dos casos necessiten encara més informació abans de poder continuar amb la revisió contínua de l’antídot.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034