La renúncia de Xavier Novell
Silencis després de l’amor d’un bisbe
En la dimissió del prelat de Solsona, que segueix en parador desconegut, ressona el mutisme de tota l’Església
L’home que va abandonar la cúria per la seva relació amb una dona, mare dos fills, era conegut pel seu discurs homòfob
dimecres, 15 febrer 2012 17:58Martí, Mar (Arxiu ACN)El bisbe de Solsona, Xavier Novell, durant una entrevista. /
Silenci. Silenci al temple, a la catedral, i a la cúria de Solsona després de l’enamorament del seu bisbe, un relat de guió cinematogràfic. Silenci del bisbe administrador apostòlic de la diòcesi, Romà Casanova, titular de la seu de Vic, que des del 23 d’agost també és al capdavant de la veïna Solsona. Silenci a l’Església catalana, a la Conferència Episcopal Tarraconense, i a l’Espanyola. El seu president, l’arquebisbe de Barcelona Joan Josep Omella, simplement ha comentat que no coneixia els fets abans de la renúncia del titular de Solsona i s’ha solidaritzat amb la família i els feligresos en el dolor. Silenci al Vaticà, on el papa Francesc ha passat de concedir un temps de reflexió a un dels seus pastors a encaixar el cop d’una relació amorosa que posa sobre la taula, una vegada més, el debat sobre el celibat entre els religiosos catòlics.
Monsenyor Xavier Novell Gomà, protagonista de la sonora renúncia, inicialment va adduir problemes «estrictament personals» per explicar el seu adeu precipitat, i entre els silencis oficials va emergir la seva suposada relació amb una escriptora que té un parell de títols publicats a la prestatgeria de novel·la eròtica i en la de satànica. Silencis entre les pedres de la catedral, que escolten com els fidels requereixen explicacions als fets i una solució a la provisionalitat gestora.
A la casa episcopal de Solsona, on el bisbe vivia amb coneguda humilitat i pràcticament sense servei, descansen bàcul i mitra. Xavier Novell, 52 anys, durant més de dos lustres titular de la diòcesi, va anunciar el 23 d’agost passat, a l’hora de l’àngelus, que cessava per voluntat pròpia de les seves responsabilitats. Se’n desconeix el parador, tot i que se l’ha situat a Manresa. Invisible a la ciutat, estaria convivint amb una dona psicòloga i escriptora, Sílvia Caballol, 14 anys més jove que ell i mare de dos fills d’una relació anterior amb una persona de nacionalitat marroquina. I a partir d’aquí la informació es difumina entre més silencis, que fan parlar molt.
Sí a les «teràpies de conversió»
Novell ha sigut un bisbe executiu, de comandament ferm, segons expliquen els seus íntims col·laboradors, que també asseguren desconèixer dubtes o debilitats en els assumptes religiosos i en tants altres temes en què ha expressat amb contundència les seves idees, i que li han suposat sonors retrets populars. Quan estava convençut, anava a mort amb els seus objectius, amb energia i sense escoltar, segons expliquen, els qui sovint li demanaven prudència i contenció. Aquell bisbe promocionat com una jove aposta per la renovació de l’Església, aquell home de clérgiman i cara amable, que va iniciar el mandat movent-se com un peix a l’aigua per redaccions, ràdios i platós de televisió, també va ser el que es va enfrontar als responsables de Càritas de Solsona o als joves del moviment Escolta exigint-los un compromís religiós que ell veia debilitat.
Dolien entre els clergues alguns dels seus comentaris, com quan el 2017 va relacionar l’homosexualitat amb l’absència d’un paper fort del pare al si de la família. Des d’aleshores li han plogut les crítiques del moviment LGTBI i la seva actitud va propiciar que alguns governs locals, com el de Cervera (Lleida), el declaressin persona ‘non grata’.
Lluny de rectificar o de moderar-se, es va mantenir ferm en la seva bel·ligerància amb l’homosexualitat, que el va vincular al sector més conservador de l’episcopat espanyol, com el bisbe d’Alcalá de Henares, Juan Antonio Reig; l’arquebisbe de Granada, Javier Martínez, i el bisbe auxiliar de València Arturo Ros, que defensen, juntament l’associació ultracatòlica Veritat i Llibertat, les anomenades «teràpies de conversió», amb què suposadament pretenien reconduir l’homosexualitat. Novell hauria participat en algunes sessions i havia mirat d’introduir aquestes pràctiques a la seva pròpia diòcesi. Aquestes teràpies i l’actuació de Veritat i Llibertat van molestar enormement la Santa Seu. El mateix papa Francesc va intervenir el mes d’abril passat ordenant expressament als bisbes involucrats, també Novell, allunyar-se d’aquestes pràctiques.
A favor de l’independentisme
Al prelat dimissionari també se li atribueix una personalitat inestable, que els més crítics relacionen amb alguns canvis de rumb sobtats. Novell va arribar a Solsona amb l’encàrrec i la voluntat de prosseguir una renovació interna a la diòcesi. Va mantenir l’enfrontament amb el sector del clergat forjat en els idearis del Concili Vaticà II, amb una interpretació de l’Evangeli des del compromís social, i, alhora, profundament nacionalista. Es va enfrontar amb tots ells i va apartar els rebels.
La política va col·lidir amb Novell. Va rebre dures crítiques quan va prohibir que els sacerdots de la seva diòcesi participessin en un repic de campanes de recolzament al moviment independentista, però després es va posicionar a favor del referèndum independentista de l’1 d’octubre del 2017, va condemnar la presó per als líders polítics catalans i, després del seu empresonament, va ser un visitant assidu de la presó de Lledoners, a 50 quilòmetres de la seva residència episcopal, en territori de la veïna diòcesi de Vic.
Novell, encara bisbe i en parador desconegut, manté les seves llicències per impartir els sagraments, tot i que pel que sembla ha demanat al Vaticà que el dispensi del celibat i del vot d’obediència, i està buscant feina. A part de la seva carrera eclesiàstica també és enginyer tècnic agrícola. Tots els silencis que han envoltat el seu cas no han impedit que transcendís la relació amorosa que ha revolucionat la seva diòcesi i tota l’església.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"