Lluita contra el coronavirus
La gent gran en residències rebrà una dosi de reforç
Tres de cada quatre espanyols ja estan completament vacunats
Darias demana a la Comunitat de Madrid que no es precipiti en la desescalada
L’abast de la dosi de reforç de la vacuna de la Covid continua prenent forma. Si la setmana passada es va aprovar una tercera punxada per als pacients greument immunodeprimits, com aquells que hagin passat per un trasplantament d’òrgan sòlid o de medul·la òssia, aquest dimecres Sanitat va proposar que també s’estengui a la gent gran en residències, així com a persones en hemodiàlisi, malalts en tractament per càncer i individus grans de 40 amb síndrome de Down. La ponència de vacunes, l’organisme tècnic destinat a estudiar aquesta possibilitat, va llançar el plantejament, que dijous serà validat per la Comissió de Salut Pública. Cap autonomia es mostra en contra d’aquesta iniciativa. Tret de canvis, la tercera dosi començarà a inocular-se als avis en residències a partir del 4 d’octubre.
«Sempre anirem de la mà dels experts», va dir la ministra de Sanitat, Carolina Darias, després de la reunió setmanal amb les comunitats en el marc del Consell Interterritorial.
Mentrestant, la vacunació entre la resta de la població major de 12 anys continua avançant. Segons les últimes dades del departament, tres de cada quatre espanyols, el 75%, ja es troben completament vacunats, un percentatge molt superior al de la mitjana de la UE. «Seguim sent el país del G-20 líder en vacunació. Les persones amb la pauta completa a la UE són el 60% i amb almenys una dosi el 66,3% de la població. La immunització de persones majors de 40 anys està a Espanya gairebé completada. Un 93,2% dels majors de 40 anys tenen la pauta completa. El nostre focus està en les persones que encara no s’han vacunat i en els menors de 12 anys que encara no són objecte de vacunació perquè no s’ha aprovat la vacuna en aquesta edat. El nostre afany és continuar millorant aquestes cobertures vacunals i reduir cada vegada més els brots o contagis en centres educatius així com en altres àmbits. La vacuna està permetent controlar l’epidèmia», va assenyalar Darias, que també va demanar a les comunitats que no es precipitin en la desescalada. «El virus segueix entre nosaltres», va advertir.
El pas d’Ayuso
El missatge de la ministra es va produir després de la decisió de la Comunitat de Madrid, anunciada el dia anterior, de fer un contundent pas endavant en la tornada a la normalitat anterior a l’arribada de la pandèmia. L’autonomia presidida per Isabel Díaz Ayuso relaxarà la majoria de restriccions davant el coronavirus. A partir de dilluns que ve, cines, teatres, restaurants i bars tornaran al seu horari habitual. Els aforaments també augmentaran: fins al 75% en interiors i fins al 100% en exteriors, amb l’única limitació que el màxim de comensals per taula sigui de 10 persones.
«Tenim una situació epidemiològica que va millorant, amb la incidència a set dies de 101 casos per 100.000 habitants. Però vull recordar que moltes vegades ens hem quedat aquí. Cal continuar baixant. El bo és que tenim una altíssima cobertura vacunal. Seria adequat que la relaxació de les mesures es portés a terme de manera progressiva i compartida», va continuar la ministra, en una jornada en què el seu departament va notificar 3.723 nous contagis i 90 morts.
Darias, finalment, es va esforçar a acotar la decisió que dimarts va prendre el Tribunal Suprem, que va avalar exigir el passaport Covid als bars i discoteques en aquells llocs de Galícia que es trobin en elevat risc de contagi, sempre que aquesta iniciativa s’apliqui de manera temporal. «No estem parlant d’una mesura amb caràcter general», va insistir la ministra. La comunitat que presideix Alberto Núñez Feijóo, en qualsevol cas, va voler aplicar aquesta exigència en el seu moment, en plena cinquena onada, però ara ja ho descarta.