Conflicte ciutadà
La Txantrea, el barri que saboteja la zona blava amb brotxes i pintura
Un veïnat obrer de Pamplona es rebel·la contra la decisió de l’ajuntament de pagar per aparcar
A la nit, els afectats tornen a acolorir de blanc les ratlles que delimiten l’estacionament
A1-125113186.JPG /
Una zona blava només és una zona blava quan les ratlles estan pintades de blau. Des de fa diverses setmanes, a la Txantrea, un barri obrer de Pamplona, a l’hora d’anar a dormir les línies estaven acabades de pintar d’aquest color per l’ajuntament de la capital navarresa i al matí han aparegut de blanc sobretot, però també d’altres components de l’escala cromàtica. Els veïns estan en guerra contra la decisió del consistori de la capital navarresa de convertir els carrers en llocs on per aparcar cal pagar, i junt amb formes de protesta clàssiques (manifestacions, recollida de firmes, pancartes...) també han fet servir mètodes més iconoclàstics, gràfics i d’impacte immediat. Brotxes i pintura. «El meu carrer ha aparegut pintat de molts colors», diu Koldobi Osta, portaveu de Tx Auzo Ekimena, una plataforma veïnal creada específicament per intentar aturar la zona blava al barri.
Osta, treballadora metal·lúrgica, insisteix que la seva associació no està darrere de les pintades. «No ha sigut iniciativa nostra –assenyala–. Ha sigut una cosa completament popular, espontània. El veïnat expressa la seva protesta com se li acut».
Només que en els últims dies, les ocurrències dels veïns, que a partir d’ara hauran de pagar prop de 50 euros a l’any per obtenir la targeta de resident i poder aparcar a prop de casa seva, han anat a més. O almenys, les ocurrències d’una part minoritària dels habitants de la Txantrea, una zona de cases baixes, amb una llarga tradició de lluita de carrer, en molts casos associada a l’esquerra ‘abertzale’, a la qual la banda Barricada va dedicar el 1984 la seva cançó ‘Barrio conflictivo’.
Ja no és només quedar entrada la nit per retornar les línies d’aparcament al seu color original, perquè després l’Ajuntament les torni a pintar, en una mena de cercle viciós. Coincidint amb l’inici del cobrament per estacionar, la protesta també es plasma ara en parquímetres segellats amb silicona, en insults i atacs esporàdics als encarregats de controlar la zona blava. Dimecres de la setmana passada, a mitja tarda, un d’ells va rebre una perdigonada a un costat.
Els «incontrolats»
«No sé on arribarem si aquesta escalada continua», diu Javier Labairu, regidor de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de Pamplona, governat per Navarra Suma, una coalició formada per Unió del Poble Navarro, el PP i Ciutadans. Labairu, que es reunirà amb la plataforma veïnal aquest dijous per mirar de calmar els ànims, diu que troba a faltar una condemna explícita d’aquests episodis violents, que ja suposen «més que un simple problema d’ordre públic». Osta, no obstant, és molt clara a l’hora d’expressar el seu rebuig. «Va ser un veí incontrolat. Nosaltres no el promovem. Res més lluny de les nostres intencions que atacar algú que és un treballador, com ho som nosaltres», explica l’activista.
Però més enllà d’aquesta coincidència, els punts en comú entre la plataforma veïnal i l’ajuntament són escassos. Osta assenyala que mai hi ha hagut a la Txantrea problemes per aparcar, i que, per tant, la zona blava «no té sentit» al barri. Reivindica que en una setmana van recollir 4.389 firmes en contra. I remarca que a finals d’agost, el Defensor del Poble navarrès, va emetre un informe en el qual va donar la raó a la seva plataforma, al defensar que se celebrés una consulta sobre l’estacionament regulat, que és el que els veïns reclamen.
Labairu, en canvi, assegura que els informes de l’ajuntament indiquen que a la Txantrea el percentatge d’ocupació de l’aparcament de carrer ronda el 85%. Que les firmes només van ser «unes 800 0 900», perquè la resta provenien de fora del barri o eren de menors d’edat. I que el Defensor del Poble es va limitar a «suggerir» un procés participatiu. «L’informe va reconèixer que aquesta és una competència exclusiva de l’ajuntament, i alhora només va suggerir una consulta –assenyala el regidor–. Jo em poso al diccionari a buscar què significa ‘suggerir’ i només és insinuar lleument que facis una cosa. No ens va instar a res».
El precedent de Gamonal
Notícies relacionadesAmb molts matisos, aquest conflicte recorda en part a l’ocorregut el 2014 a Gamonal, un districte obrer a Burgos. La decisió de l’ajuntament de construir un bulevard i un aparcament subterrani va desembocar en violents disturbis durant diversos dies: sucursals de banc destrossades, contenidors cremats, vidres de les marquesines dels autobusos trencats. El consistori es va veure forçat a fer marxa enrere.
Però aquí, acabi com acabi aquesta pugna, Osta i Labairu tornen a estar d’acord. Una cosa així no passarà a la Txantrea. «No és el mateix. No veig cap possible vessant que pugui desembocar en disturbis», assenyala l’activista. «Els violents són quatre energúmens –diu el regidor–. El barri estarà a favor o en contra de la zona blava, hi haurà de tot, però no recolza la violència».