Després de l’aparició de brots

Sanitat estudia posar una segona dosi als vacunats amb Janssen

La proposta parteix d’Institucions Penitenciàries, que alerta de brots entre els interns de les presons vacunats amb el sèrum monodosi

Sanitat estudia posar una segona dosi als vacunats amb Janssen

EUROPA PRESS / EDUARDO SANZ

2
Es llegeix en minuts

Experts de la Ponència de Vacunes han proposat a la Comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat que valori la possibilitat de posar una segona dosi contra la Covid als vacunats amb Janssen. Segons va anunciar la cadena SER, el motiu, que es va posar de manifest en aquesta ponència, té l’origen en Institucions Penitenciàries, que han alertat dels problemes sorgits amb l’aparició de brots entre els interns de les presons, un dels col·lectius als quals s’ha administrat el fàrmac de la filial de Johnson & Johnson. Un dels brots de més magnitud es va registrar entre juliol i agost a la presó alacantina de Fontcalent i va afectar 200 persones. Segons l’informe de Sanitat, al País Valencià hi ha més de 213.000 persones que van rebre aquesta vacuna.

Reforç

La comissió decidirà si inclou aquests ciutadans en el grup de dosis de reforç, que ahir es va ampliar. D’aquesta manera, la tercera dosi s’estendrà als avis que viuen en residències geriàtriques i que a la província d’Alacant són una mica més de 9.100 persones. A ells se’ls va vacunar en primer lloc, a finals de desembre, de manera que la seva immunitat havia començat a caure. El ministeri vol que les injeccions arribin als centres en el menor termini de temps possible, previsiblement abans que finalitzi el mes. L’aprovació d’una tercera dosi per a gent gran institucionalitzada de manera immediata, accelera la proposta del Ministeri de Sanitat, que ahir, d’acord amb totes les comunitats autònomes, va transmetre la proposta de començar a inocular la dosi addicional a partir del 4 d’octubre.

Baixa immunitat

Notícies relacionades

Juntament amb les residències, el ministeri ha aprovat nous grups de pacients crònics a vacunar. Es tracta de col·lectius amb una immunitat baixa com és el cas de pacients en hemodiàlisi o diàlisi peritoneal, en tractament per un càncer, majors de 40 anys amb síndrome de Down, pacients amb malaltia oncohematològica, càncer d’òrgan sòlid en tractament amb quimioteràpia o càncer de pulmó en tractament de quimioteràpia o immunoteràpia. Des de la Conselleria de Sanitat precisen que aquesta nova dosi de la vacuna anirà destinada a unes 32.000 persones en la comunitat. D’aquestes, unes 12.000 persones resideixen a la província d’Alacant.

D’altra banda, la Coordinadora de Familiars i Usuaris de Residències del País Valencià ha demanat a la Conselleria de Sanitat que revisi les condicions de desenvolupament de la vida en residències «segons si hi ha existència de brot o no en cada una d’aquestes conforme a les circumstàncies actuals que no són les d’abril del 2021». Segons aquesta entitat, en tot el País Valencià hi ha 25 centres amb brots en aquests moments.