Forta activitat sísmica

El volcà de La Palma entra en erupció

  • Una explosió precedeix a una columna de fum i l’expulsió de la primera lava, que surt a la superfície per cinc esquerdes

  • El punt concret de l’esclat no està poblat, però ja han sigut evacuades 1.400 persones

5
Es llegeix en minuts

La Palma ha entrat en erupció al voltant de les 15.10 hores, a la zona de la Cumbre Vieja. Un petit terratrèmol ha precedit a una gran explosió que ha anat seguida d’una enorme columna de fum i l’expulsió de piroclasts. L’erupció ha tingut lloc a la muntanya de Los Pelados, al barri de Las Manchas, a la zona coneguda com Cabeza Vaca, dins el municipi d’El Paso.

Després de vuit dies des de l’inici de l’episodi d’eixam sísmic, i de més de 25.000 terratrèmols a diferent profunditat, la terra s’ha obert i el magma ha buscat sortida per convertir-se en lava que, de moment, surt a una velocitat explosiva sobre una capa de pins.

Gairebé deu minuts després, la terra s’ha esquinçat uns metres més avall, on també ha començat a sortir la lava amb molta intensitat.

La lava ha començat a descendir pendent a baix. Ja s’ha evacuat el barri d’El Paraíso, tot i que per l’evolució que s’observa a aquesta hora, els dispositius que són més a prop de la zona de caiguda de la lava assenyalen que sembla que anirà per una zona pròxima a l’assentament de la Montaña Rajada, per on hi ha un barranc. «Això ens preocupa ara», ha assenyalat l’alcalde d’El Paso, Sergio Rodríguez, durant els primers moments de l’erupció. Amb el pas de la tarda, s’han succeït les evacuacions i almenys unes 1.400 persones han sigut traslladades al camp de futbol d’El Paso. En aquest mateix municipi, la lava ha començat a afectar algunes vivendes entrada la tarda.

Rodríguez ha avançat que «preocupen» zones habitades que estan més avall, com la de La Laguna, a Los Llanos de Aridane. «El problema és més a baix, a la zona de Los Campitos. La lava va avançant de forma lenta. Es podrà anar evacuant la gent amb relativa tranquil·litat», ha explicat.

Les llengües de lava no han tardat a travessar la carretera, fent impracticable el pas dels vehicles a partir de les 17.30 hores. L’aeroport de La Palma també ha quedat inoperatiu durant els primers moments de l’erupció per dificultats en la visibilitat per a les aeronaus a causa de les grans columnes de fum que s’han aixecat. No obstant, a partir de les 17.30 hores han sigut represes les operacions, sortint avions des de Tenerife Nord en direcció a La Palma.

L’Institut Geogràfic Nacional (IGN) ha informat que la lava està sortint en aquests moments per cinc fissures amb columnes que arriben als 400 metres d’alçada en una de les fissures de nord a sud. A mitja tarda, l’organisme ha apujat a taronja el nivell d’alerta (3 de 4), que era groc des del començament de la setmana. No obstant, la Direcció General de Seguretat i Emergències del Govern de les Canàries, en aplicació del Pla per Risgc Volcànic (Pevolca), ha activat la situació d’emergència de nivell 2 (semàfor vermell).

A les 16.33 hores s’ha obert una nova fissura, uns 100 metres més amunt de la primera que s’havia obert. Un altre terrabastall i una enorme columna de fum negre és el primer que s’ha vist. Segons després, els piroclasts han començat a saltar pels aires. Gairebé 10 minuts després, a les 16.44 hores, s’ha tornat a sentir una altra explosió pròxima. I després s’ha confirmat l’existència d’una nova boca eruptiva que emet lava, si bé no a una gran velocitat.

Susana Vera/REUTERS

El president del Cabildo de La Palma, Mariano Hernández Zapata, afirma que «un colament de lava ja ha creuat la carretera de Tacande» i ha demanat als ciutadans que no col·lapsin les carreteres per deixar treballar els equips de seguretat i emergències.

L’evacuació

L’explosió ha tingut lloc tot just un parell d’hores després que el comitè de vigilància volcànic comencés a evacuar la població amb dificultats de mobilitat de l’entorn dels epicentres dels terratrèmols, als municipis d’El Paso, Los Llanos de Aridane, Fuencaliente i Tazacorte.

L’ordre d’evacuació de les persones més vulnerables ha arribat després que s’intensifiqués l’activitat sísmica aquest diumenge al matí, amb centenars de petits moviments pròxims a la superfície, i un d’important, de 4,2 graus en l’escala Richter, a les 11.16 hores, que s’ha sentit al sud-oest de La Palma.

L’erupció crearà un nou volcà. La fissura per on surt la lava no correspon a un cràter ja format, sinó que es troba entre colaments coberts de pinedes d’erupcions anteriors del sistema volcànic palmer de la Cumbre Vieja, a què també pertany el volcà de l’última erupció que hi va haver a La Palma: Teneguía, any 1971.

Ángel Víctor Torres, president del Govern de les Canàries, dirigeix l’operatiu de vigilància i prevenció d’activat dies després dels primers eixams sísmics, registrats l’11 de setembre passat.

A l’haver-se produït en una zona allunyada de les poblacions, no hi ha per ara danys personals i materials, tot i que s’estan originant incendis produïts per la lava a les muntanyes de pineda on ha irromput la lava. «Demanem a la població que no s’aproximi a la zona de l’erupció i que segueixi les instruccions de les administracions i organismes competents», ha remarcat el president en declaracions a la televisió canària. Per sota de la carretera, sí que hi ha zones poblades com El Paraíso, del barri de Las Manchas, que ha sigut evacuat. Ja més a baix, hi ha el barri de La Laguna (Los Llanos de Aridane).

Notícies relacionades

L’Institut Geogràfic Nacional i l’Institut Volcanològic de Canàries (Involcan) des de l’11 de setembre que registraven una important acumulació de milers de petits terratrèmolsa l’entorn de la Cumbre Vieja, amb focus que van començar a més de 20 quilòmetres de profunditat, però que van anar ascendint progressivament fins a la superfície.

Des que hi ha registres històrics –des de la conquesta de les Canàries del segle XV–, La Palma ha sigut escenari de 7 de les 16 erupcions volcàniques que ha viscut l’arxipèlag.