Modificació normativa
La caça del llop queda prohibida a Espanya a partir d’aquest dimecres
El Govern central blinda el Canis lupus, que deixa de ser considerada espècie cinegètica

Tal com va avançar el Govern espanyol el febrer passat, la caça del llop queda prohibida a Espanya a partir d’aquest mateix dimecres, 22 de setembre. Així, aquest animal deixarà de ser espècie cinegètica després de la publicació de l’Ordre que modifica el Llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial (Lespre), a fi d’incloure totes les poblacions de llop ibèric (Canis lupus) d’Espanya.
L’esmentada ordre, publicada aquest dimarts al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i amb entrada en vigor el 22 de setembre, estableix dues disposicions addicionals: una referida a què la captura d’exemplars, fixada anteriorment a l’entrada en vigor d’aquesta ordre, podrà continuar aplicant-se si compta amb una autorització de les autoritats autonòmiques. Per a això és necessari, entre altres qüestions, que no hi hagi una altra solució satisfactòria tal com assenyala el catàleg de mesures de protecció del bestiar davant esdeveniments de depredació del llop publicat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco). Així mateix, s’haurà de justificar que la mesura de captura d’exemplars no afecti negativament l’estat de conservació favorable de l’espècie i l’existència de perjudicis importants per al bestiar en les explotacions afectades.
La disposició segona afegeix que l’estratègia de conservació i gestió del llop a Espanya serà aprovada per la Conferència Sectorial de Medi Ambient, abans del 31 de desembre de 2021, i es publicarà a la pàgina web del Ministeri per a la Transició Ecològica.
L’ordre ministerial ha rebut l’aval del Consell d’Estat que, després d’haver estudiat les al·legacions de conservacionistes i comunitats autònomes, ha considerat que la decisió d’incloure el llop en el Lespre està prou motivada i respon al principi de precaució, segons fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.
Les mateixes fonts ha ressaltat que el nou marc jurídic «unificarà el nivell de protecció de l’espècie a tot el territori, així com les mesures preventives, indemnitzacions i els mecanismes de control per evitar i pal·liar els danys per atacs a la ramaderia extensiva».
Aquesta decisió compta amb el suport del Comitè Científic, que entén que l’estancament de la població de llop ibèric en els últims anys i la congelació de la seva àrea de distribució –malgrat l’existència d’hàbitats adequats per al seu desenvolupament més enllà del nord-oest peninsular–, s’ha produït com a conseqüència de l’elevada taxa de mortaldat no natural que suporta l’espècie. Davant aquesta situació, és «necessari promoure un canvi en el model de gestió que les comunitats autònomes afectades han aplicat fins ara».
- SUCCESSOS ‘Lock-picking’, el nou sistema per obrir cases sense forçar panys amb què bandes de georgians roben a Espanya
- Dol als fogons Mor Montse Guillén, la pionera que va triomfar als EUA amb la cuina catalana
- Els multireincidents se’n van a l’Hospitalet per la pressió policial
- BCN busca la fórmula per insuflar una nova vida a la seva plaça més dura
- Religió Mor Francesc, el papa que va arribar de «la fi del món» i que ha volgut portar l’Església al segle XXI
- A les portes de la catedral de Barcelona Devots del papa Francesc després de la seva mort: "No crec en Déu, però hi ha un abans i un després del seu papat"
- Successos Dos detinguts per robar una motxilla a una parella mentre practicava sexe a la platja del Somorrostro de Barcelona
- La successió de Francesc ¿Qui són els candidats a succeir el papa Francesc? Llista de cardenals ‘papables’
- Una de cada 350 El Sant Jordi 2025 vendrà encara 25.000 roses catalanes: l’últim productor del Maresme es resisteix a abandonar
- Cita internacional el 10J La Sagrada Família convidarà el pròxim Papa a Barcelona el juny del 2026 pel centenari de Gaudí