El ‘boom’ de les festes improvisades
Així es va desencadenar el ‘macrobotellon’ de l’Autònoma
Un grup de Telegram va congregar gairebé 2.000 adolescents per organitzar una macrofesta sense precedents
Gran part dels organitzadors són estudiants de primer curs de diverses universitats catalanes
¿Com es pot organitzar un ‘macrobotellon’ amb més de 8.000 persones, que passi desapercebut als cossos policials i que acabi amb importants destrosses, agressions i robatoris? La clau del ‘botellon’ a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) de divendres passat s’explica per l’ús de les xarxes socials i les ganes, interminables, de molts joves que acaben de fer els 18 anys i que anhelen diversió, música, alcohol i drogues. EL PERIÓDICO s’ha introduït en un dels grups de difusió que va aconseguir reunir milers de persones. Els joves no només no es penedeixen del que va passar, sinó que volen organitzar més trobades similars.
Els precedents del ‘macrobotellon’ de l’Autònoma se situen en els mesos de maig i juny del 2021. Des d’aleshores, alguns estudiants de la UAB han anat muntant trobades als voltants del campus. Ho confirmen molts estudiants i treballadors, que parlen de festes des de l’inici de maig fins a mitjans de juny. De fet, l’última festa va acabar amb un brot massiu de coronavirus. Amb l’inici del nou curs escolar, a principis de setembre, es van reprendre aquestes trobades, on ja van començar a assistir joves de municipis limítrofs (Cerdanyola, Bellaterra, Montgat...). Aquestes festes ni eren massives, ni van generar cap tipus de desperfecte. Però la setmana següent, el 13 de setembre, molts estudiants de primer curs van voler fer el mateix però a gran escala. Així es va desencadenar el ‘macrobotellon’ de l’Autònoma.
Dijous, l’inici d’una cosa molt gran
16 de setembre. Passen vuit minuts de les nou del vespre. És el primer missatge que inaugura un grup públic de Telegram, que ja d’entrada vol ser altaveu de ‘botellons’ massius per a tots els estudiants universitaris a Barcelona al llarg del curs. La iniciativa sorgeix d’un grup similar a Whatsapp, on participen al voltant d’un centenar de persones. La diferència, que a Whatsapp el nombre de membres no pot superar les 200 integrants, però a Telegram es pot arribar fins als 20.000. Quan es crea el grup són al voltant de 130 membres. «Compartiu l’enllaç», «repartiu el missatge amb tot déu», diuen els primers missatges. Els envien joves que no arriben als 20 anys. No són ni les 21.30 h i ja es remena el pla «Demà ‘drinking’ a la UAB, no s’ha d’escatimar». La ubicació i l’hora està ja definida. «Al bosc a les 12-1 de la nit».
Allà comencen les presentacions. Estudiants de la UB, de la UPC, de la UAB comenten on estudien, quines carreres estudien, i miren d’establir contacte entre ells. Les ganes de festa s’expandeixen ràpidament. «Demà serà la bomba, on gent de tot Catalunya vindrà a liar-la», avisen. «Això serà l’inici d’alguna cosa molt gran», segueixen. A les 10 del vespre, comencen els dubtes davant la presència policial. «Acabareu tots multats», adverteix un dels membres del grup. «A la UAB no ve la poli ni res», respon un altre. «Serem massa perquè ens multin», afegeix un dels organitzadors. D’altres es mostren, directament, desafiadors davant la presència policial. «Que vinguin, que me la llepin». En menys d’una hora, els membres del grup es quadrupliquen. Ja són 400 les persones que estan parlant sobre la festa a l’Autònoma.
A les 22.17 h s’entreveu que la festa consistirà, bàsicament, en el consum de tòxics. «No hi ha festa sense alcohol i sense drogues tampoc», comenta un usuari. El grup creix a una velocitat tan ràpida que arriba fins a un grup de nois de Tenerife que estan de turisme a Barcelona durant el cap de setmana. A la una, uns joves adverteixen que ja s’estan preparant altaveus per a la festa a l’Autònoma. «No seran com a la discoteca però serà en gran», diuen.
Divendres, la pandèmia ignorada
Divendres a les 12 del matí el número d’inscrits ja supera el miler. El missatge arriba fins a estudiants de la UPC de Vilanova i la Geltrú. A les 12.45 h els administradors del grup convoquen la trobada en un descampat davant el camp de futbol de la Vila Olímpica universitària. Ho fan a través de l’aplicació Google Maps i adverteixen que cal estar allà abans de la una de la matinada. Una hora més tard comparteixen el famós cartell, suposadament creat per alumnes d’enginyeria, on s’anuncia una festa el mateix divendres amb fins a 5 DJ. Un cartell que ja estava corrent pels grups de Whatsapp dels estudiants de l’autònoma aquell mateix matí.
Durant tota la tarda segueixen els missatges recordant la ubicació de la festa i l’hora. «La festa acaba quan te’n vagis a casa», diu un jove, que, a més, demana bon comportament. «La festa és per disfrutar no perquè acabi en baralles, comporteu-vos». A les quatre de la tarda els organitzadors del grup insisteixen que aquest és només el primer ‘macrobotellon’ que organitzen, però la idea és fer festes similars al llarg de l’any. «Fins que ens morim de tanta festa». I és en aquell moment en què comparteixen un vídeo de la festa que van fer els estudiants de l’Autònoma el cap de setmana anterior. «Això és la UAB la setmana passada, no hi havia ni la meitat de gent de la que hi haurà avui», assenyala qui el comparteix.
No és fins a les sis de la tarda quan arriba el primer comentari relacionat amb la pandèmia. «¿Cal fer-se PCR o portar el carnet de vacunació?», pregunta un jove. Una pregunta que és ignorada per tots. En aquell moment el grup de difusió clarament ha superat les xarxes universitàries i són estudiants de formació professional i d’altres províncies de Catalunya els que estan assabentats de la festa. A les nou, ja hi ha qui busca i qui s’ofereix per aconseguir marihuana i altres drogues per consumir la mateixa nit. I alguns comparteixen fotos mostrant com compren l’alcohol.
A les 11 de la nit, els que ja han arribat fins al lloc avisen dels controls dels cossos policials i de com burlar-los. «Per als que aneu amb tren, baixeu a Bellaterra. A la UAB només deixen baixar residents». «Que els donin per cul als blaus, som una pila de gent, no poden amb tots», responen. «Aneu a peu», «hi ha gent que ha saltat la tanca de les vies del tren», «envolteu la zona fins al descampat, entreu per fora que es pot», comenten els que ja han aconseguit burlar-los.
Els que miren d’accedir-hi comparteixen vídeos com els ferrocarrils estan ja saturats. A les dotze el grup comença a emmudir: la festa està en marxa. A les tres de la matinada es registra l’últim missatge a la recerca de festa i música.
Dissabte, «la pròxima més i millor»
És curiós veure les reaccions de l’endemà, amb més de 1.500 membres al grup. A les 10.44 h, els joves comenten les declaracions del rector de l’Autònoma a la ràdio. «8.000 persones, bon treball, nois, a la pròxima més i millor». A les 12.47 hores arriben els missatges sobre l’agressió homòfoba, una noia mira de trobar testimonis. Només dos comentaris en parlen. «Que ‘heavy’» i «fa pinta de pinta de ‘pijillo cani’». Ningú més es mulla. També es comenta l’agressió sexual que va patir una noia. Els pocs que en parlen es mostren indignats.
Notícies relacionadesA les dues del migdia alguns plantegen tornar de nou a la universitat la nit de dissabte, però els mateixos estudiants de la residència els paren els peus. «Si hi anireu per liar-la millor que us quedeu a casa vostra perquè ni els habitants de la Vila ni els estudiants de l’Autònoma que paguem aquestes instal·lacions tolerarem que es destrossin d’aquesta manera. S’han fet festes cada cap de setmana i mai s’havia arribat a aquest límit», comenta una noia. Tots recorden, i insisteixen, que aquesta vegada la presència policial serà molt més gran. Ningú demana perdó, ni disculpes. Fins i tot lloen com un noi va aconseguir encendre una excavadora que va acabar destrossant l’edifici del postgrau de la UAB.
Ja a la tarda, diversos membres del grup proposen plans alternatius per sortir aquella nit. S’envien ubicacions al barri barceloní d’Horta, a Tiana (Maresme), el Bogatell (Barcelona), Vallvidrera (Barcelona) i fins i tot es proposa anar a una casa del Masnou (Maresme). En dues d’aquestes ubicacions també hi va haver ‘botellons’ que van acabar amb enfrontaments amb la policia. Actualment, el grup segueix actiu amb més de 1.800 membres i unes ganes de festa que semblen intactes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.