OCUPACIÓ

BCN FemTech trenca la bretxa de gènere en les TIC amb la incorporació de dones en situació de vulnerabilitat

50 dones participen en aquest projecte en què aprenen llenguatges de programació i desenvolupament web, dues professions molt demandades

Endesa ha col·laborat en aquest projecte amb l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Formació i Treball amb una inversió de 220.000 euros en el marc del seu Pla de Responsabilitat Pública

Rosangely Romero durant el curs de formació BCN FemTech

Rosangely Romero durant el curs de formació BCN FemTech / Cedida

3
Es llegeix en minuts

La vida dona moltes voltes i, en algunes ocasions, els canvis acaben sent de 180 graus. Rosangely Romero va aterrar fa dos anys a Barcelona procedent de l’Argentina, després d’una aventura de passar un any al costat del seu marit i la seva filla a Buenos Aires. Aquesta tècnica superior de producció industrial de 27 anys, que se’n va anar de la seva Veneçuela natal a la recerca d’estabilitat, va arribar a la Ciutat Comtal amb la maleta carregada d’il·lusions i de projectes. Però les coses mai són fàcils. Poc després d’arribar, la pandèmia de la Covid-19 va planar sobre el món i trobar una feina del seu àmbit es va tornar missió impossible.

Va estudiar diversos cursos a Barcelona Activa i va arribar a aconseguir un Certificat de Professionalitat del sector logístic. «M’havia posat al cap que havia de trobar feina del meu sector, però quan vaig acabar i vaig buscar coses, no vaig rebre ni una resposta», explica Romero. A Barcelona Activa la van derivar al projecte BCN FemTech, una iniciativa desenvolupada per Endesa, l’Ajuntament de Barcelona – a través de Barcelona Activa, i la Fundació Formació i Treball, per capacitar dones amb perfils d’alta vulnerabilitat en llenguatges de programació i desenvolupament web. Dos anys després d’arribar a Barcelona, ha aconseguit la seva primera ocupació com a programadora en una empresa d’àmbit nacional. Una oportunitat totalment inesperada.

«La tecnologia em provava, però mai m’havia plantejat dedicar-me a això», assegura la jove veneçolana, que és una de les 50 dones que participen en el programa. Ara, com a projecte de final de curs, es troba desenvolupant una aplicació per automatitzar el procés de gestió de candidats per a losbootcamp de Factoria F5, l’escola digital en la qual s’ha desenvolupat el projecte BCN FemTech. «He passat de no saber res de programació a mirar l’aplicació i dir: això ho he creat jo», explica sorpresa.

Un sector ple d’oportunitats, però sense igualtat

Un sector ple d’oportunitats, però sense igualtatEl sector de les TIC és el futur. En l’actualitat ja suposa el 3,1% del PIB d’Espanya i el 7,3% de Catalunya. El pes d’aquest sector creix a la ciutat de Barcelona i el 6% de la seva població activa treballa d’això, a més de representar el 4% del seu teixit empresarial. Durant la pandèmia, i davant la necessitat de desenvolupar entorns digitals, les TIC ha sigut l’únic sector que ha generat ocupació. Aquesta tendència es mantindrà durant els pròxims anys i s’espera que el creixement sigui molt més gran. Segons estimacions de la Unió Europea, el 90% dels llocs de treball en el futur requeriran coneixements tecnològics.

Tot i així, el sector té un problema de base: una increïble bretxa de gènere. Segons les dades d’ocupació de l’Ajuntament de Barcelona, només el 26% dels llocs de treball generats per les TIC són ocupats per dones, i la xifra es redueix al 8,6% en les posicions tècniques. Les raons d’aquesta situació comencen en l’adolescència. Mentre un 5% dels nois de 15 anys volen ser professionals del sector, tan sols un 0,5% de les noies aspira a això.

En el cas de Romero no va afectar cap tabú de gènere, però sí l’enfocament laboral del seu país d’origen. «A Veneçuela la feina està molt enfocada a la indústria. Poca gent es planteja ser programador, i és una professió poc coneguda. Com a molt, es parla de l’enginyeria», apunta la jove.

Una formació pràctica

Una formació pràcticaLa formació rebuda per les 50 dones del projecte BCN FemTech a través de Factoria F5 ofereix uns coneixements eminentment pràctics, especialitzats i intensius durant sis mesos. Les dones treballen en grup i desenvolupen competències buscades per les empreses a través de simulacions de l’entorn laboral i la col·laboració amb empreses i professionals.

«Ha sigut un xoc de coneixements. Vaig arribar sense saber res i dues setmanes després estava fent coses sorprenents. La metodologia no és simple: mentre estàs aprenent, estàs desenvolupant», apunta Romero, que considera un èxit el projecte i tot l’après durant els últims sis mesos.

Més enllà de la formació, les dones participants són acompanyades fins a la seva inserció laboral. A més, reben una beca de 100 euros mentre dura el curs i tenen a la seva disposició un servei de mentories i tutories que les guien a l’hora de traçar el seu camí. «Veia molt lluny tenir èxit a nivell professional, però he aconseguit feina en la primera entrevista i ara estic enfocada a continuar avançant en aquesta feina i continuar aprenent més sobre el sector», destaca Romero.

Pla de Responsabilitat Pública d’Endesa