Erupció a La Palma

La cendra del volcà Tajogaite: un altre problema a la vista

  • El plàtan, l’alvocat i la vinya són els principals cultius afectats per les destrosses

La cendra del volcà Tajogaite: un altre problema a la vista

ARTURO RODRÍGUEZ

2
Es llegeix en minuts

David Calvo, portaveu de l’Institut Vulcanològic de les Canàries (Involcan), adverteix que a l’octubre arribaran les pluges a La Palma i caldrà pensar què fer amb la cendra que ha caigut com a conseqüència de l’erupció del volcà de Tajogaite. Calvo assenyala que se n’acumula tanta que en algunes zones d’exclusió els cotxes s’encallen, com en una platja, i remarca que quan es mulli pot arribar a tenir un pes «enorme» i «tombar» un edifici.

Per això planteja la necessitat d’accedir a les zones evacuades per netejar tant els accessos com les vivendes, ja que la cendra «ho cobreix tot». La cendra, que cobreix més de 1.300 hectàrees, segons el sistema de satèl·lits d’observació terrestre europeu Copernicus, ocasiona danys a les vies respiratòries i és la causa que les companyies aèries hagin cancel·lat els seus vols amb destí i sortida La Palma.

Per facilitar la tasca dels dispositius d’emergència que treballen en l’erupció, el Cabildo de La Palma ha reforçat la neteja de la cendra a les carreteres i de les vies d’evacuació, tasca en la qual col·laboren els ajuntaments, així com els ajuntaments de Gran Canària i Tenerife, que han desplaçat màquines llevaneu.

Pèrdues milionàries

Els sectors del plàtan, l’alvocat i la vinya són els principals cultius que s’estan veient afectats per les destrosses que està causant l’erupció del volcà de La Palma. Però no són els únics que estan veient les seves produccions perillar, amb pèrdues que ja es calculen en milions d’euros.

El Govern de les Canàries va informar que durant l’última setmana es va deixar de recollir més d’un milió de plàtans a l’illa. La consellera d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Alicia Vanoostende, va mantenir una trobada telemàtica amb el seu homòleg insular, José Adrián Hernández, i les entitats plataneres associades a Asepalma. Van abordar la significativa pèrdua econòmica que pateix el sector com a conseqüència, entre altres circumstàncies, de la impossibilitat de collir la fruita a les zones incomunicades i inaccessibles, així com els problemes que ocasiona la cendra en la fruita de tota l’illa. Per això, tècnics de les dues conselleries elaboren un informe per tramitar les indemnitzacions previstes pel Ministeri.

La producció de les salines de Fuencaliente es veurà minvada al 30% de la seva mitjana anual

Un altre dels problemes a què s’enfronta el sector agrícola és l’afecció que es produeix a la xarxa de reg amb l’avenç de la lava, per la qual cosa treballen en la recerca d’alternatives al reg a la vall d’Aridane malmeses per la lava, entre les quals, habilitar dessaladores.

Avançar el 70% del Posei en el primer abonament que es fa a final d’any és una altra de les propostes estudiades, mentre es negocia amb les entitats bancàries l’avançament d’aquestes ajudes en condicions preferents, per aportar liquiditat al sector amb rapidesa.

Les administracions mantindran reunions periòdiques per coordinar actuacions davant els problemes que sorgeixin.

Afecció a les salines

Notícies relacionades

Les salines de Fuencaliente, que produeixen unes 600 tones a l’any, s’han vist tremendament afectades per la caiguda de cendres. El sector calcula pèrdues d’un terç de la seva producció anual, unes 200 tones, que equival a uns 150.000 euros que deixaran d’ingressar.

La pluja de cendres volcàniques ha tenyit de negre l’habitual blanc d’aquestes famoses salines. Els productors assenyalen que «hi ha més cendra que sal, i la producció es veurà minvada entorn d’un 30% de la que s’obté en un any».