Mar Menor risc anòxia imminent

El Mar Menor està en una situació «extremadament crítica», tant que «les pròximes hores, dies i setmanes» seran crucials perquè no es torni a repetir cap altre episodi d’anòxia –com el que es va viure l’octubre de 2019 o l’agost passat a la llacuna salada, en la qual van morir milers de peixos– davant les previsions meteorològiques dels pròxims dies i els mesuraments efectuats.
El conseller de Medi Ambient, Antonio Luengo, va comparèixer a última hora d’ahir a la tarda per informar sobre l’estat actual que presenta la llacuna després de la reunió que va mantenir amb els experts del Grup d’Ecologia Lagunar.
Durant la seva compareixença, el responsable de Medi Ambient va advertir que si finalment la llacuna patís un altre episodi d’anòxia el Govern regional «no podria fer res perquè hem estat demanant al ministeri que ens autoritzi a oxigenar l’aigua, però no ens ha deixat».
«És necessari prendre mesures urgents per prevenir o almenys pal·liar la pèrdua de biodiversitat que poguessin comprometre la recuperació del sistema», va explicar el conseller, que va estar acompanyat també pel Cap de Servei de Pesca i Aqüicultura, Emilio María Dolores, i pel director de l’Imida, Víctor Serrano.
La veu d’alarma sobre l’actual estat del Mar Menor la va donar hores abans el president regional, Fernando López Miras, que va advertir que la cubeta sud de la llacuna es trobava en una situació «crítica» similar a la que va patir l’agost passat i en la qual s’estaven formant noves bosses sense oxigen, de manera que va apressar que es permeti obrir la gola de Marchamalo per millorar la situació i evitar la mort de milers d’exemplars de la fauna i flora de l’ecosistema murcià. Si el Govern central no autoritza l’obertura de la gola, va assenyalar Miras, l’Executiu murcià recorrerà als tribunals i demanarà empara judicial per aplicar aquesta mesura que, va insistir, és «sol·licitada pels científics».
El comitè científic reunit ahir a la tarda a la Conselleria de Medi Ambient va acordar dur a terme una modelització per analitzar de manera «simulada» l’intercanvi d’aigua amb el Mediterrani i avaluar així l’abast de la recuperació de la gola de Marchamalo, i mentrestant avançar en la definició dels protocols amb què es duria a terme aquesta actuació.
«Necessitem tenir examinada i definida aquesta actuació per dur a terme l’actuació de manera preventiva quan ens donin l’autorització», va defensar el conseller, que va tornar a recordar que des del Govern regional fa anys que actuen en origen però que també fa «temps» que exigeixen al Govern central actuacions per aconseguir salvar la llacuna: «Hem de disminuir el nivell freàtic i el cessament d’aigua dolça amb nutrients al Mar Menor. És important reduir els abocaments a través de la rambla de l’Albujón», va afirmar.
Així mateix, va criticar que després de la visita de la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, a la llacuna a l’agost, la Comunitat no ha rebut encara ni propostes ni ajudes econòmiques per dur a terme una recuperació efectiva del Mar Menor: «Fa molts anys que rebem negatives per part del Govern d’Espanya».
Finalment, va recordar que la conselleria va enviar dilluns passat una carta a la Direcció General de la Costa i el Mar en les quals demanava «les actuacions necessàries per pal·liar els danys que aquest nou episodi d’anòxia pot provocar sobre un ecosistema que es troba en una situació de fragilitat».
L’Institut Espanyol d’Oceanografia va advertir fa uns dies, en un informe al qual va tenir accés ‘La Opinión de Murcia’, que no existeixen «evidències científiques» suficients per executar el dragatge de la gola de Marchamalo, qualificant la proposta de temerària.
Compartir l’article
- Successos Els Mossos investiguen una baralla entre un home i el coronel Pedro Baños mentre firmava llibres per Sant Jordi
- Famosos El canvi radical d'Antonio Orozco després de pesar 127 quilos: "El meu metge em va dir que em podien passar cinc coses"
- Les principals cases d’apostes ja tenen un candidat favorit per ser el nou Papa
- Presentador de ‘Col·lapse’ a TV3 Ricard Ustrell farà un parèntesi en la seva carrera televisiva
- Final d’un pontificat L’ala dura del conclave augura un cisma si s’elegeix un papa continuista
- Final copa del rei Plantada històrica del Madrid a la Copa: ni entrena ni assisteix a les rodes de premsa
- Flick demana protegir els àrbitres abans de la final: "No respectar-los és no tenir fair play"
- Horari i on veure el funeral del papa Francesc per televisió
- Benestar Álvaro Bilbao, psicòleg: "Preocupar-se molt per les coses pot ser un símptoma de salut mental fràgil"
- Un mosso rescata els dos ocupants d'un cotxe després de xocar contra un mur i caure a una piscina