Emissions contaminants
El volcà de La Palma es converteix en el principal focus emissor de sofre del planeta
L’altitud a la qual arriba l’expulsió de SO2 a Cumbre Vieja evita la contaminació ambiental
El volcà de La Palma és, de moment, el principal focus emissor de diòxid de sofre de tot el món. Amb les més de 10.000 tones de SO2 que està expulsant diàriament a l’atmosfera, el volcà dobla les emissions de la indústria més contaminant del planeta, la d’extracció de metalls de la ciutat russa de Norilsk. Aquesta localitat de la costa àrtica, on es localitzen els més importants jaciments de níquel i pal·ladi del món, emet anualment 1.833 quilotones de diòxid de sofre, fet que suposa unes 5.021 tones al dia. La diferència, no obstant, no suposa cap dany mediambiental. Al contrari del que passa amb les fàbriques russes, les emissions del volcà són pràcticament innòcues atesa l’altitud per on discorren.
El volcà de Cumbre Vieja està expulsant aquests gasos a entre quatre i cinc quilòmetres d’altura, dipositant-los a les capes mitjanes de l’atmosfera. Això ha permès que, per ara, les concentracions de sofre no s’hagin notat en cap de les estacions de vigilància que es troben repartides per l’Arxipèlag, ni tampoc estiguin afectant directament la salut de la població. «La diferència és que l’erupció injecta el gas a nivells més alts (de 3.000 o 4.000 metres) i la indústria ho fa a molts menys metres», explica el vulcanòleg Stavros Meletlidis, de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN), que indica que tampoc és comparable en magnitud. A més, com assenyala, és difícil ara mateix mesurar amb exactitud les emissions que està generant el con volcànic i hi pot haver un gran marge d’error.
El volcà emet els seus gasos a 5.000 metres, mentre que la indústria ho fa a prop de la població
També ho defensa així Natalia Prats, investigadora del Centre d’Investigació Atmosfèrica d’Izaña de la Agencia Estatal de Meteorologia (Aemet), que assenyala que, malgrat aquestes altes concentracions de sofre que emet contínuament el volcà, no és comparable amb la d’una activitat industrial, ja que aquesta última obliga a estar en contínua exposició amb aquest gas tòxic. I és que, el problema de la indústria és que una alta exposició prolongada és difícilment mitigable, mentre que en el cas del volcà, es poden prendre mesures de protecció en el cas que arribés a la ciutadania, com reduir les activitats a l’aire lliure o realitzar una evacuació preventiva.
De moment, a les estacions de vigilància atmosfèrica de La Palma no ha arribat l’‘excés’ de sofre. Segons les dades recopilades pel Cabildo de La Palma, el valor màxim de SO2 a Los Llanos de Aridane –el punt més pròxim a l’erupció– ha sigut de 45,3 micrograms per metre cúbic, molt per sota dels valors límits imposats al nostre país per ser considerat un perill per a la salut, de 125 micrograms per metre cúbic. Des de l’Observatori Atmosfèric d’Izaña, situat a uns 2.400 metres d’altura i on no hi ha població, sí que han notat algun canvi en la concentració de sofre. No obstant, aquestes modificacions s’han fet en concentracions molt baixes.
Els nivells recomanats per la norma estatal no s’han superat en cap punt
En les dades obtingudes entre les 12.00 hores del 21 (dimarts) fins a la mateixa hora del 22 de setembre (dimecres), es va constatar que els nivells de diòxid de sofre (se) van superar els 500 micrograms per metre cúbic entre les 23.00 hores i poc després a les 01.00 hores de la matinada, quan es van registrar pics de fins a 700 micrograms per metre cúbic d’aquest gas en l’aire. No obstant, i «malgrat l’important pic registrat, no va arribar a les tres hores, per tant no es va arribar al llindar d’avís», assenyalen els investigadors de l’Aemet que, mantindran la vigilància d’aquest fenomen.
El diòxid de sofre és un gas incolor amb una olor acre que irrita la pell i els teixits i les membranes mucoses dels ulls, el nas i el coll. L’emissor natural més important d’aquest gas són els volcans, que cada any poden emetre en conjunt el 40% de les emissions globals, segons l’últim informe publicat per GreenPeace, referent a l’any 2018. No obstant, el 60% del total d’emissions de SO2 al món prové de l’activitat humana, sent la crema del carbó la més contaminant (31% de les emissions), seguida de la indústria petrolera (19%) i la metal·lúrgica (10%).
Si es compara el que emeten els països anualment i el que podria emetre el volcà a la mitjana de 55 dies que els científics han calculat que podria estar actiu, ni tan sols estaria entre els 10 primers. Tot l’Índia emet una mitjana de 12.500 tones de diòxid de sofre al dia i Rússia, poc més d’11.000 tones. A l’any, les quantitats s’eleven fins a 4.586 quilotones en el cas de l’Índia i a 3.863 quilotones en el cas de Rússia. El volcà amb prou feines n’emetria 500 quilotones si es complissin les previsions i en el cas que emetés contínuament la mateixa quantitat de diòxid de sofre.
Notícies relacionadesEuropa, des de finals dels 90, regula les emissions de SO2 dels països comunitaris, amb l’ull posat a reduir el màxim possible les afeccions a la salut. Segons les dades del satèl·lit Copernicus, en els últims dos dies, les emissions s’han dipositat a les zones mitjanes de l’atmosfera i el corrent les està desplaçant cap al Mediterrani, no obstant, es mantenen per sobre dels cúmuls de núvols, que estan frenant la seva caiguda fins a les parts habitades.
Abans que el volcà entrés en erupció, aquest tipus d’emissions es podien veure clarament sortint de l’Índia, Rússia, la Xina i l’Aràbia Saudita. I és que gràcies a la normativa internacional, estan molt més controlades al món occidental. Com confirma Natalia Prats, «ja no suposen un problema de salut, almenys a Espanya, com indica l’últim informe de Qualitat de l’Aire 2020, del Ministeri de Transició Ecològica». Aquest compost s’ha de mantenir durant molt temps i en grans quantitats a l’atmosfera per arribar a provocar danys a la vegetació o a les persones. «Aquests danys s’han vist especialment en aquells llocs amb indústries pròximes», al·lega.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Crim Qui era David Caballero, l'home mort a trets a Montgat
- Crim al Priorat El nòvio de la desapareguda de Reus es nega a dir on va ocultar el cadàver
- Futbol França no pot amb Israel en un estadi buit i amb baralles
- Les 117 socimis d’Espanya són propietàries del 0,7% de les vivendes de lloguer
- L’economia blaugrana Les llargues hipoteques de Laporta