Un dels més actius del planeta

El volcà Kilauea de Hawaii entra en erupció

  • Una erupció perillosa és «imminent, en curs o sospitada», segons el lloc web de l’USGS

El volcà Kilauea de Hawaii entra en erupció

REUTERS / USGS

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El volcà Kilauea, que es troba a l’Illa Gran de Hawaii, ha tornat a entrar en erupció, segons informacions del Servei Geològic dels Estats Units (USGS), que ha emès una alerta roja per a l’aviació.

L’activitat eruptiva se centra fonamentalment a la zona del Parc Nacional dels Volcans, per la qual cosa les autoritats han assenyalat que de moment no hi ha vivendes en perill. Així, el cràter Halemaumau ha expulsat diversos fluxos de lava i columnes de cendra, tal com mostren imatges obtingudes pel parc.

Dades del Govern indiquen que el volcà és un dels més actius del món. Al llarg de l’últim segle s’han constatat almenys 50 episodis eruptius. El 2018, el Kilauea va protagonitzar una forta erupció que va arrasar més de 700 cases i va forçar el desplaçament de milers de persones.

«L’augment de l’activitat sísmica i els canvis en els patrons de deformació del sòl al cim de Kilauea van començar a tenir lloc aproximadament el migdia del 29 de setembre del 2021, cosa que indica un moviment de magma al subsol», ha dit l’USGS en un comunicat.

Notícies relacionades

L’agència ha explicat que va detectar amb les càmeres web de l’observatori una brillantor dins del cràter del cim del Kilauea al voltant de les 15.30, cosa que indicava l’inici d’una erupció.

«Just després de la mitjanit, vam començar a tenir un augment en l’activitat sísmica i els eixams sísmics», ha afirmat per la seva part David Phillips, científic a càrrec de l’observatori.