Vaga
Els afectats per la vaga de Renfe: «Surto una hora abans de casa i tot i així arribo tard»
Els usuaris del tren a Catalunya viuen amb resignació aquests dies de vaga
Molts han canviat els seus hàbits per poder arribar a temps
sociedad FOTOMATON RODALIES
En la quarta jornada de vaga de maquinistes ferroviaris, convocada pel sindicat Semaf fins al 12 d’octubre, els ànims dels usuaris del servei de Rodalies de Barcelona ja estan molt caldejats. Renfe ha informat que l’incompliment dels serveis mínims per part dels vaguistes ha provocat que, fins a les 16.00 hores, només s’hagin prestat el 48% dels trajectes previstos, cosa que ha comportat l’anul·lació de 259 trens, una xifra sensiblement inferior que en dies anteriors.
Entre els testimonis dels usuaris, recollits a peu d’andana, la majoria de les queixes han anat dirigides a la impuntualitat. Hi ha ciutadans que expressen la seva comprensió amb el conflicte laboral, perquè, segons expliquen, fa temps que pateixen també l’escassetat de maquinistes. «Crec que hem de ser comprensius i respectar el que estan fent perquè en tenen motius de sobres», assenyala la Carla, que viatja entre Arenys de Mar i Barcelona. «Ells també tenen dret a una jornada i un sou digne», remarca l’Arnau, un usuari que aquest dimarts realitzava el trajecte entre el Prat i l’estació de França. «Rodalies és un servei que funciona de manera deficitària i, per tant, entenc que els treballadors i els maquinistes facin reivindicacions», afegia.
Però la majoria d’afectats protesten pel que, segons la seva opinió, és un flagrant incompliment dels serveis mínims establerts per l’Administració. «Normalment agafo un tren que surt 30 minuts més tard que el que he agafat avui. Vinc de Segur de Calafell i he hagut de sortir més d’una hora abans de casa per poder arribar a la feina i tot i així hi arribo tard», protestava la Cristina, que acaba d’arribar a l’estació de Sants.
«Aquesta vaga a mi em comporta haver de modificar els meus temps per arribar a la feina en mitja hora com a mínim. El servei és pitjor a última hora que al matí. He arribat a esperar tres hores un tren per poder tornar a casa», relatava, per la seva banda, la Josefa, que viatjava entre Castelldefels i Barcelona.
La protesta laboral ha obligat no només a alterar horaris. En alguns casos, com el que explicava l’Aina, ha suposat fins i tot un canvi temporal de residència. «Jo soc de Reus i vinc cada dia Barcelona a estudiar. Tinc molts problemes per poder tornar a casa i he hagut de demanar-li a un company de classe que em deixi dormir a casa seva durant aquests dies perquè ja és la segona vegada que no puc tornar», explicava la jove.
Notícies relacionadesAmb o sense vaga, els usuaris insisteixen que el problema de retards i impuntualitats és ja un mal endèmic a Rodalies. «Estudio a la UPC de Vilanova i la Geltrú i he hagut de modificar els meus horaris per poder arribar a classe. Els retards, de tota manera, són bastant habituals. És un servei que té carències i no veig bé que facin aquesta vaga», puntualitzava el Manuel.
Els problemes, tot i que en menor mesura, també afecten els usuaris de l’AVE. «Jo vinc de Saragossa i em dirigeixo a l’aeroport del Prat. Estic viatjant per feina i l’AVE s’ha retardat més de mitja hora. La velocitat d’avui de l’AVE era de 200 km/h, quan normalment van a una velocitat de 300 km/h. En total, he arribat a Barcelona amb més d’una hora de retard i no sé si arribaré a temps a agafar l’avió», es lamentava el Nelson.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"