En investigació
L’antiviral molnupiravir redueix a la meitat el risc d’hospitalització o mort per Covid-19
La tercera fase de l’assaig clínic suggereix que aquest fàrmac mitiga l’impacte greu de la malaltia i és eficaç davant les variants virals gamma, delta i mu
La farmacèutica Merck reclamarà l’autorització d’emergència d’aquest medicament davant les principals agències reguladores de món
La farmacèutica nord-americana Merck ha anunciat que, segons apunta la primera revisió dels assajos clínics a gran escala, l’ús de l’antiviral molnupiravir aconseguiria reduir a la meitat el risc d’hospitalització i mort per Covid-19 en pacients amb malaltia lleu o moderada. Segons explica la companyia en una nota de premsa remesa aquest mateix divendres, els bons resultats de l’estudi clínic obren la porta a reclamar l’autorització d’emergència d’aquest fàrmac davant l’Administració de Medicaments i Aliments (FDA) dels Estats Units així com davant altres agències reguladores de tot el món.
La investigació d’aquest fàrmac ha aconseguit superar totes les fases dels assajos clínics: des de les proves en grups reduïts fins a l’estudi a gran escala. L’agost passat, de fet, la companyia va arrencar la tercera fase de l’assaig clínic d’aquest medicament. Els científics a càrrec d’aquest projecte van aconseguir reclutar 775 pacients amb Covid-19 que començaven a desenvolupar símptomes entre lleus i moderats de la malaltia i que, a més, comptaven amb un o diversos factors de risc. Una part del grup va ser tractada amb pastilles de molnupiravir i l’altra va prendre placebo.
Notícies relacionadesEl seguiment d’aquests casos va mostrar que només el 7% dels pacients que van rebre molnupiravir van desenvolupar una forma greu de la malaltia el primer mes després de la infecció, en comparació amb el 14% dels pacients del grup placebo que van emmalaltir greument. Així mateix, l’estudi va observar que cap dels pacients tractats amb aquest antiviral va morir per Covid-19, davant vuit morts registrades en el grup de malalts que van rebre placebo. Segons apunta la companyia, la primera revisió d’aquestes dades també corrobora l’eficàcia del molnupiravir davant les variants virals gamma, delta i mu.
«Es necessiten amb urgència més eines i tractaments per combatre la pandèmia de Covid-19, que s’ha convertit en una de les principals causes de mort i continua afectant profundament els pacients, les famílies i les societats i exerceix pressió sobre els sistemes d’atenció mèdica a tot el món», recorda Robert M. Davis, director executiu i president de Merck en un comunicat emès per la farmacèutica. «Els resultats d’aquest estudi ens fan ser molt optimistes perquè creiem que el molnupiravir es pot convertir en un medicament clau en l’esforç mundial per combatre la pandèmia», afegeix el directiu.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín