Més de cinc hores de desconnexió
¿Per què van caure Facebook, Instagram i WhatsApp? Les claus de la històrica apagada
Els serveis del gegant de les xarxes socials van desaparèixer d’internet per un error a l’actualitzar la configuració del seu sistema
Aquest dilluns quedarà marcat al calendari com un dels pitjors dies de la història de Facebook. El gegant de les xarxes socials no només va haver de veure com una exempleada, Frances Haugen, destapava en ‘prime time’ les males pràctiques de la companyia, sinó que poc després el seu sistema va patir una apagada que, durant més de cinc hores, va desconnectar tots els seus serveis –entre els quals hi ha Instagram, WhatsApp i Messenger–, eliminant el seu rastre d’internet.
¿Què va passar? «Els nostres equips d’enginyeria han esbrinat que els canvis de configuració en els routers troncals que coordinen el trànsit de xarxa entre els nostres centres de dades van causar problemes que van interrompre aquesta comunicació», ha explicat en un comunicat Santosh Janardhan, vicepresident d’infraestructura de Facebook. «Aquesta interrupció del trànsit de xarxa va tenir un efecte en cascada en la forma que els nostres centres de dades es comuniquen, fent que els nostres serveis s’aturin».
¿Com va desaparèixer Facebook?
La històrica apagada es va deure a un error en l’actualització de la configuració del sistema que sustenta l’imperi Facebook. Tot i que la companyia no ha donat detalls tècnics concrets sobre el succeït, experts en xarxes i trànsit d’internet expliquen que es va tractar d’un problema amb el sistema de noms de domini (DNS). Com explica l’empresa de serveis al núvol Cloudfare, el DNS funciona com un directori telefònic d’internet: cada pàgina web té una direcció numèrica específica (IP); aquest sistema emmagatzema aquest codi en una llista i el vincula a un domini, cosa que ens permet l’accés quan posem el nom de la destinació al navegador.
Visualization of Facebook withdrawing its ASN, made with https://t.co/REvbPepOHK and Yakety Sax. pic.twitter.com/aGVXOPtliu
— Steve Weis (@sweis) 4 de octubre de 2021
El DNS és com un mapa i l’error en la configuració va esborrar Facebook com a destinació, cosa que va impossibilitar el trànsit cap a la seva web i la dels seus serveis. «La caiguda del DNS va fer desaparèixer Facebook de cara al món», explica Carlos Seisdedos, responsable de ciberintel·ligència a Internet Security Auditors. Per això cada vegada que algun dels 2.600 milions dels seus usuaris volia entrar a la xarxa social els sortia una pàgina que indicava un error.
No obstant, l’error va desencadenar un efecte dòmino. Aquesta ruta de navegació està gestionada pel Border Gateway Protocol (BGP), un protocol de comunicació mitjançant el qual es transfereix informació entre els proveïdors d’accés a internet, funcionant com un pont per fer que el trànsit web sigui com més ràpid millor.
Internet és una xarxa de xarxes i el BGP serveix per unificar-les i indicar quins camins es pot seguir per transferir un paquet de dades d’una xarxa (com Facebook) a les altres. L’error de configuració va fer que la plataforma no anunciés la seva presència, cosa que a la pràctica va suposar quedar incomunicada. Això és el que va permetre que l’adreça www.facebook.com aparegués a les pàgines de dominis com si estigués en venda.
El jefe de Twitter pasándoselo en grande con la caída de Facebook, WhatsApp e Instagram.
— Carles Planas Bou (@carlesplb) 4 de octubre de 2021
Aquí, troleando con comprar el dominio de sus rivales. pic.twitter.com/VRCwqTrY7F
¿Per què va tardar tant a solucionar-se?
La desconnexió general de l’imperi Facebook es va prolongar durant més de cinc hores i va afectar els 14.441 dominis que gestiona la plataforma. La caiguda va ser la més gran registrada mai per Downdetector, portal que monitora el trànsit a Internet i que va registrar més de 10,6 milions de queixes a tot el món.
A més dels seus serveis, l’apagada va afectar també els sistemes interns de Facebook, que s’utilitzen per reparar possibles errors en el seu sistema. Facebook ho gestiona tot des de la mateixa plataforma, això va fer que la caiguda en cadena fos més severa. Fins i tot els seus empleats no van poder accedir al seu sistema de comunicació intern ni a les oficines perquè les seves targetes d’accés no funcionaven. «Totes les eines externes per arreglar la fallada van quedar inaccessibles», apunta el programador informàtic i analista tècnic Marc Almeida. «És com sortir de casa deixant-te les claus a dins».
La lentitud general de les xarxes es va produir perquè com que no es podia entrar en els serveis de Facebook el nombre de peticions es va arribar a multiplicar per 30, ja que molts usuaris van intentar constantment refrescar la pàgina per veure si finalment tornava la connexió.
¿Com es va solucionar?
Després de poc més de cinc hores d’apagada, un equip tècnic de Facebook es va adreçar als seus servidors a Califòrnia per reiniciar manualment els servidors caiguts. La informació que ha donat la plataforma ha sigut escassa. «No se sap exactament el que ha passat amb aquest error de configuració ni amb la seva resolució», assenyala Almeida. «És molt probable que Facebook no doni més detalls tècnics».
L’impacte econòmic de la caiguda
Notícies relacionadesL’apagada de Facebook, Instagram i WhatsApp arriba en un moment complicat per al gegant, que veu com se li amunteguen múltiples escàndols per la seva toxicitat en el debat públic i en la salut mental dels adolescents. La suma de les dues crisis va fer que les accions de Facebook caiguessin un 4,9% aquest dilluns, cosa que suposa uns 65.000 milions de dòlars. La fortuna personal del seu fundador i conseller delegat, Mark Zuckerberg, també es va veure afectada: va perdre uns 5.900 milions.
Una víctima col·lateral de la caiguda van ser els centenars de milers de negocis de tot el món que depenen de Facebook o Instagram com a via d’ingressos i les organitzacions que es comuniquen a través de WhatsApp. No hi ha dades ni xifres específiques sobre aquest impacte. També va afectar altres aplicacions, serveis i dispositius connectats a internet que utilitzen Facebook per iniciar sessió com plataformes de compra ‘online’ i televisors intel·ligents.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La guerra, un espectacle multiusos
- MÚSICA Nathy Peluso, Maria Arnal Skrillex i Arca actuaran al Sónar 2025
- ESTRENES DE CINE DE LA SETMANA Olivier Assayas: "La pandèmia va acabar sent el símbol d’un fracàs col·lectiu"
- Reflexions durant el confinament