Investigació del ‘Wall Street Journal’

Zuckerberg trenca el seu silenci sobre l’escàndol de Facebook: «No té sentit»

  • El fundador de la plataforma nega les filtracions que revelen el seu impacte nociu en la salut mental dels joves i en la toxicitat del debat públic

zurckerberg

zurckerberg

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ha necessitat diverses setmanes, però finalment Mark Zuckerberg ha trencat el silenci per respondre a les filtracions d’una exempleada que revelen com Facebook i Instagram alimenten els discursos d’odi i tenen un impacte nociu en la salut mental de les adolescents. «No té cap sentit», ha remarcat el fundador i director executiu del gegant de les xarxes socials.

El comunicat de Zuckerberg als seus treballadors va coincidir amb la compareixença davant el Congrés dels Estats Units de Frances Haugen, l’exenginyera de Facebook que ha filtrat milers de documents interns que proven les males pràctiques de la companyia al ‘Wall Street Journal’. En aquestes investigacions es destapa que la plataforma accentua la falta d’autoestima i depressió de les menors, que deteriora el debat públic, que es va permetre a usuaris famosos saltar-se les normes i que la seva falta de regulació permet a grups criminals de tot el món utilitzar-la per a les seves finalitats. «Saben com fer que Facebook i Instagram siguin més segurs, però no faran els canvis necessaris perquè han posat els seus astronòmics beneficis per davant de la gent», va apuntar el demolidor testimoni de Haugen.

Zuckerberg ho nega. «Guanyem diners amb els anuncis i els anunciants ens diuen constantment que no volen que els seus anuncis estiguin al costat de contingut nociu o que faci enfadar. I no conec cap empresa de tecnologia que es proposi crear productes que enfurismin o deprimeixin la gent. Els incentius morals, comercials i de productes apunten en la direcció oposada», ha explicat en un comunicat intern que ha fet públic. «L’argument que promovem deliberadament contingut que enfurisma la gent amb finalitats de lucre és profundament il·lògic».

¿Limitar internet als joves?

El testimoni de Haugen va girar principalment entorn de l’impacte que Instagram té en la salut mental dels adolescents. La investigació interna de Facebook assenyala que un nombre creixent de noies va dir sentir-se pitjor amb el cos a l’utilitzar la xarxa social, cosa que accentua la seva baixa autoestima i les probabilitats de patir depressió o trastorns alimentaris.

El pare de Facebook no ha fet cap referència a la petició que li ha fet el Congrés per testificar per aquest escàndol, però sí que ha insinuat algunes controvertides propostes perquè aquest organisme legisli en relació amb els menors. «¿Quina és l’edat adequada perquè els adolescents puguin utilitzar els serveis d’internet? ¿Com haurien de verificar les seves edats? ¿I com haurien les empreses d’equilibrar la privacitat dels adolescents mentre donen als pares visibilitat de la seva activitat?», s’ha preguntat.

Edward Snowden, l’exanalista de la CIA que va exposar el sistema d’espionatge massiu dels EUA contra ciutadans i líders polítics de tot el món, ha criticat la declaració de Zuckerberg. «Respon a una crisi nacional dient que Facebook és una víctima i proposant al Congrés que consideri restringir legalment l’ús d’internet entre adolescents, identificar ordres de verificació i limitar la seva privacitat», ha tuitejat.

Notícies relacionades

Zuckerberg ha assegurat que Facebook treballa per estudiar l’impacte de les seves xarxes i s’ha mostrat decebut perquè «s’ha construït la falsa narrativa que no ens importa». Així mateix, ha assegurat que es comprometen «a realitzar més investigacions i a posar-les a disposició del públic».

El màxim directiu de Facebook trenca així el seu prolongat silenci sobre un escàndol que amenaça seriosament la seva reputació i que podria tenir efectes més profunds que el de Cambridge Analytica. Fins ara, Zuckerberg havia respost a les filtracions penjant vídeos de relax amb els seus amics en un iot, una cosa que la premsa nord-americana va llegir com un gest de desafiament.