La pandèmia de la Covid-19
Així estan les restriccions a les comunitats amb més incidència de coronavirus
Andalusia i Madrid descarten endurir les restriccions, mentre Navarra va intentar un toc de queda que va tombar la magistratura
Després que Catalunya hagi modificat algunes de les restriccions a causa de l’augment de la incidència del coronavirus, algunes de les comunitats amb més afectació es plantegen mesures similars. Ara per ara, aquestes són les restriccions que s’apliquen al País Basc, Navarra, Andalusia, Madrid i València.
País Basc: bars oberts fins a les dues de la matinada
País Basc: bars oberts fins a les dues de la matinadaDe moment, i des del 7 de juliol, el Govern basc permet l’obertura de bars i restaurants, establiments comercials, culturals i alguns d’oci nocturn fins a les dues de la matinada. També estan permesos els esdeveniments culturals i esportius en recintes amb una capacitat màxima de 5.000 persones, però amb aforaments que no superin el 30%. Els bars no poden superar l’aforament del 50%, tampoc es pot consumir a la barra ni ser amb més de sis persones en una taula.
Unes mesures que l’Executiu basc no descarta modificar en els pròxims dies, ja que la taxa d’incidència és un 90% superior que la setmana passada, «i continua augmentant», en paraules de la consellera de Salut, Gotzone Sagardui. La incidència acumulada a 14 dies és de 310 casos per cada 100.000 habitants. En la població entre 30 i 39 anys és de 731,87 casos, cosa que supera el màxim de l’onada d’abril, i a la franja de 17 i 18 anys arriba als 2.500 casos.
Navarra: toc de queda frustrat
Navarra: toc de queda frustratAmb una incidència acumulada de 630 casos cada 100.000 habitants, Navarra és, ara mateix, una de les comunitats autònomes més afectades per la cinquena onada. La normativa vigent a la regió permet l’obertura de pràcticament totes les activitats econòmiques i elimina les restriccions de mobilitat. En aquests moments, de fet, l’hostaleria pot obrir fins a l’una de la matinada amb un 60% d’aforament en interiors i amb l’exigència que cada local compti amb mesuradors de CO2. Així mateix, les discoteques poden obrir amb un aforament màxim de 50% a l’interior del local. En els dos entorns només es permet un màxim de sis persones per taula.
Aquest és el full de ruta que va plantejar l’Executiu navarrès com a part del procés de desescalada. A principis de maig, també va reclamar l’aplicació d’un toc de queda per «evitar la proliferació de ‘botellons’». Però el Tribunal Superior de Justícia de Navarra (TSJN) va tombar la mesura al considerar que «no supera el cànon de necessitat i proporcionalitat».
Andalusia: discoteques obertes fins a les dues
Andalusia: discoteques obertes fins a les duesLa comunitat més poblada d’Espanya té una incidència acumulada de 296 casos per cada 100.000 habitants. El president, Juanma Moreno Bonilla, ha descartat tancar les discoteques, on l’aforament és controlat fins al 40%, estan obertes fins a les dues de la matinada, i es demana el DNI als clients per rastrejar els casos si hi hagués infecció. «No es poden posar portes al camp», ha dit Moreno Bonilla, que considera que tenir un oci nocturn obert i reglat evita ‘botellons’ i trobades massives. En el cas de l’hostaleria, es pot consumir fins a la una de la matinada, però no es poden acceptar clients més enllà de la mitjanit. En funció de la situació sanitària de cada municipi, es restringeixen més o menys els aforaments, que oscil·len del 75% al 30%. De moment, el president no planteja noves restriccions tot i que alguns membres del Govern andalús miren de reüll les mesures aplicades a Catalunya.
Madrid: descarta endurir les mesures
Madrid: descarta endurir les mesuresLa Comunitat de Madrid, amb una incidència acumulada de 254 casos cada 100.000 habitants, també ha reobert pràcticament tota la seva activitat econòmica. La normativa vigent permet que bars i restaurants obrin fins a l’una de la matinada, amb un aforament del 50% en interiors i al 75% en exteriors, però amb la prohibició de consumir a la barra. Les discoteques i altres locals d’oci nocturn poden obrir fins a les tres de la matinada. Les pistes de ball interiors continuen tancades, per la qual cosa només es permet ballar en exteriors i amb mascareta.
Segons ha declarat recentment la presidenta Isabel Díaz Ayuso, en aquests moments es descarta posar en marxa noves restriccions. «Estem atents a l’evolució dels casos, per descomptat, però ara no volem afectar més el comerç i l’hostaleria mentre no sigui necessari», ha afirmat aquest dimarts
València: els primers en imposar un toc de queda
Notícies relacionadesEl País Valencià té una incidència acumulada de 368 casos cada 100.000 habitants. En vista de l’explosió de contagis de les últimes setmanes, l’Executiu ha fet marxa enrere en la desescalada. Després de l’aval dels tribunals, ha imposat un toc de queda als municipis amb més incidència del virus. En aquests llocs es prohibeix la circulació entre la una de la matinada i les sis del matí. Així mateix, queden vetades les reunions de més de 10 persones en tota la comunitat autònoma.
La normativa vigent preveu que tant bars i restaurants com discoteques tanquin com a màxim a les 0.30 hores. L’aforament en interiors ha de ser del 50% amb un màxim de sis persones per taula i dos metres de distància entre grups. Les terrasses, al contrari, poden estar al 100% d’aforament amb un màxim de 10 persones per taula. «La situació epidemiològica no és la que ens agradaria i, per tant, el Govern valencià ha decidit actuar de forma contundent per frenar la cadena de contagis», ha dit la consellera de Sanitat, Ana Barceló.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista