Promesa de Sanitat

Els Pressupostos inclouran partides per reforçar l’atenció primària

  • Darias assegura que hi haurà un finançament específic per millorar la digitalització i la capacitat diagnòstica

Els Pressupostos inclouran partides per reforçar l’atenció primària
1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat aquest dissabte que els Pressupostos Generals de l’Estat per a 2022 inclouran partides finalistes dedicades a reforçar la malmesa atenció primària. En concret, les partides es destinaran a millorar la digitalització i la capacitat diagnòstica dels centres de salut, segons ha explicat Darias en la clausura del congrés de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (SEMFYC).

L’1 d’octubre, Sanitat i les comunitats autònomes es van comprometre a aprovar un pla d’acció, abans que finalitzi l’any, destinat a «garantir una atenció pròxima, equitativa i cohesionada» en tot el territori nacional, segons ha recordat aquest dissabte Darias.

Però aquell compromís no estava dotat de mesures concretes ni d’un compromís pressupostari assegurat, situació que va deixar mal gust de boca als professionals sanitaris, que demanen des d’abans de la pandèmia que a l’atenció primària es recuperin les retallades i es doti de més personal i mitjans als centres de salut. La Covid ha posat de manifest que l’atenció sanitària més pròxima necessita més recursos i una millor organització, ja que els centres de salut no han donat l’abast per atendre els pacients Covid i la resta de malalts, sobretot els crònics.

Els objectius

Darias tampoc va detallar ahir dissabte quin pressupost servirà per desenvolupar el pla d’acció, malgrat que s’ha compromès que els comptes de l’any vinent tinguin partides concretes destinades a finançar dos dels compromisos del pla d’acció: millorar la digitalització i la capacitat diagnòstica.

Notícies relacionades

Així mateix, el pla tindrà entre les seves prioritats, segons van acordar autonomies i ministeri, els problemes de salut més freqüents, la pràctica clínica centrada en la persona i la comunitat i l’enfortiment de la longitudinalitat de l’atenció (que el mateix metge faci el seguiment dels diferents problemes de salut).

D’altra banda, Darias ha avançat que el Ministeri de Sanitat ja ha tret a consulta pública la modificació de l’ordre ministerial destinada a modificar la formació sanitària de l’especialitat de Medicina Familiar i Comunitària, prioritzant més la formació en centres de salut i menys en hospitals.